Tarhonya főzése (elkészítése) egy végtelenül egyszerű dolog, mely nem más, mint egy pirított tészta sós vízben megfőzve.
Ugyan perzsa eredetűnek mondják, de jellegében a kuszkusz rokona, mert elkészítése és felhasználása nagyon hasonló.
Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a tarhonyát. S közben azt is megnézzük, hogy mire érdemes odafigyelni, s hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
A tarhonya főzése (elkészítése)
Eszközök
- 1 literes lábos fedővel
A recept hozzávalói
- 1 bögre tarhonya
- 2 evőkanál olaj
- 2 bögre víz
- 1 teáskanál só
Az elkészítés lépései (részletesen)
- Egy fedővel rendelkező lábosban felmelegítjük az olajat.
- Amikor az olaj felmelegedett, hozzáadjuk a tarhonyátAlacsony lángon, folyamatos kevergetés közben megpirítjuk míg szép melírozott színű nem lesz (kb 7-8 perc alatt).
- Közben mérjünk ki kétszeres mennyiségű vizet, s forraljuk fel.
- Amikor az első szemek elkezdenek barnulni lehúzzuk az edényt a tűzhelyről, és adjunk hozzá a forró vizet.
- Ezután a tarhonyát megsózzuk s átkeverjük. Visszatesszük a tűzre, rendszeresen kavargatva kb. 20 perc alatt puhára főzzük.
- Ha a főzés vége felé még van víz a tarhonya alatt, vegyük le a fedőt, és úgy főzzük tovább, hogy a tarhonya pergőssé váljon..
Tippek s tanácsok a tarhonya elkészítéséhez
A tarhonya eredetileg az Alföld jellegzetes körete volt. Meggyúrták a tésztáját, mint a csipetkének, lereszelték egy szűrőn, majd a bogrács alján lévő hagymás zsíron megpirították, és vízzel kifőzték.
Manapság már lehet a boltokban géppel készített sörét tarhonyát venni, de mi magunk is készíthetünk könnyedén tarhonya tésztát.
Semmi más nem kell hozzá, mint egy tojás és 10 dkg liszt (ami lehet rétesliszt is). Majd az alaposan átgyúrt, durván ökölnyi tésztát beletehetjük aprítógépbe, s pillanatok alatt pici tarhonya tésztát kaphatunk belőle.
Az így elkészült tésztát a fenti módon megpiríthatjuk s megfőzhetjük, s bármilyen olyan ételhez hozzápárosíthatjuk, amihez a főtt rizst, főtt krumplit vagy kuszkuszt köretként felszolgálnánk.
Ide értve az összes frissen sültet, pörköltött, de még akár egy jó lecsót is.
Tarhonya változatok
A tarhonya kapcsán sokan szeretik, ha szemek nem teljesen egyformák. Egyik világosabb, míg más szemek kifejezeten sötét barnák.
Amit úgy érhetünk el, ha pirítás során nem kevergetjük folyamatosan a szemeket, hanem csak párszor átkeverjük az egészet (hasonlóan ahhoz, ahogyan a tarhonyát megpirítjuk a tarhonyaleves elkészítésekor).
Ennek hatására a szemek egy része alig fog megpirulni (s világos marad), míg más szemek picit túlpirulnak (s besötétednek). Aminek egyenes következménye, hogy a túlpirult szemektől a tarhonyának lesz egy kicsi kesernyés mellékíze.
Ezzel szemben van egy olyan fajta megközelítése is a tarhonyának, hogy az gyakorlatilag egy tészta, amit nem kell megpirítani, hanem csak simán ki kell főzni bő sós vízben, 15-20 perc alatt. S a végeredményt ugyan úgy le kell szűrni, mint bármilyen más tésztát.
Ugyan ennek a megközelítésnek egy másik következménye, hogy ugyan úgy szokás a tarhonyát levesbetétként használni, mint bármilyen más tésztát (eperlevelet, kiskockát, cérnametéltet, csigatésztát, csipetkét, stb.).
Fontos! Ugyan úgy meg fog a levesben főni a tarhonya 10 perc alatt, mint bármelyik másik tojásos tészta, ha nem pirítjuk meg előre.
A fenti receptben azért kell kétszer annyi ideig főzni a tarhonyát, mert a pirítás hatására a tarhonya szerkezete megváltozik, ami ettől lassabban puhul meg. Pontosan ugyan úgy, ahogyan a lebbencslevesben is lassan fő meg a tészta a pirítás miatt.