A kuszkusz elkészítésének pontos leírása forró vízzel, húsos vagy zöldséges alaplével, kevés sóval, olívaolajjal vagy vajjal.
Mely egy végtelenül egyszerűen elkészíthető köret, ha előkészített, előfőzött kuszkuszból indulunk ki, s nem házilag búzadarából és lisztből (lásd a recept végén).
Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a kuszkuszt. S közben azt is megnézzük, hogy mire érdemes odafigyelni, s hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Kuszkusz készítés receptje
Eszközök
- egy kisebb hőálló tál fedővel
A recept hozzávalói
- 1 bögre kuszkusz (2,5 dl vagy kb. 250 g)
- 1 bögre forró víz (vagy leves)
- 1 csipet só (ha vízet használunk)
- 1 kiskanál olívaolaj (vagy vaj)
Az elkészítés lépései (részletesen)
- A vizet vagy a levest felforraljuk.
- Egy hőálló tálba beleöntjük a bögrével kimért száraz kuszkuszt.
- Amikor felforrt a víz (vagy a leves), ráöntjük a kuszkuszra.
- Ezután hozzáadjuk az olívaolajat és a sót, egyet keverünk az egészen, majd az hőálló tálat alaposan lefedjük.
- Negyed óra elkeltével levesszük a hőálló tálról a fedőt, s egy villával fellazítjuk az elkészült kuszkuszt.S már tálalható is.
Tippek s tanácsok a kuszkusz elkészítéséhez
A kuszkusz alapvetően egy köret, amit eredetileg az arab világban sült húshoz szolgáltak fel. Egy tálban a fenti módon leforrázták az előkészített kuszkuszt, majd zöldségekkel, kiegészítve egy jellegzetes egytálétel részeként fogyasztották.
Mint köret bátran használhatjuk akár második köretként bármely olyan helyzetben, amikor főtt rizst, főtt krumplit vagy tarhonyát adnánk az ételhez. Ide értve az összes frissen sültet, pörköltött, de még egy jó lecsót is.
Amire az elkészítésekor érdemes odafigyelni, hogy önmagában a lisztnek és a búzadarának eléggé semleges az íze, ezért az elkészítés során érdemes ízesíteni a kuszkuszt.
A sózás az szinte alapvető, de egy jó zöldségleveslé vagy egy csirkehúsleves lé nagyban tud javítani az ízén.
S ez még akkor is igaz, ha zöldségeket hozzákeverve a kuszkuszhoz csinálnak belőle egy tápláló kuszkuszos salátát.
Amihez felhasználhatunk változó arányban kígyóuborkát, kaliforniai paprikát, paradicsomot, lilahagymát, olívabogyót, fetasajtot, citromlevet, citromhéjat, citromfüvet esetleg petrezselymet.
A kuszkusz a világban
A kuszkusz eredetileg a berberek nemzeti eledele volt, mely idővel az egész földközi tenger arab részén elterjedt.
Az egészen puhára főtt húsból, zöldségekből és kuszkuszból álló egytálételt kenyérhéjjal vagy kézzel ették, hagyományosan egy nagy tálból, közösen.
Mostanában már megfőzik külön is, sőt, amit idehaza lehet kapni kuszkuszt, az már egy előfőzött változat, hogy csak le kelljen forrázni. A franciák közvetítésével kezdet elterjedni Európába, akik az algírok révén ismerkedtek meg vele.
A kuszkusz elkészítése eredetileg egy igen munkás feladat volt. A belisztezett kemény búzadarát összegyúrták vízzel sóval, pici olajjal. Majd az elkészült tésztából pici golyókat készítettek, s gőzöléssel kifőzték.
A kifőtt golyókat szitán áttörték, s az elkészült kuszkuszt méret szerint szétválogatták, megszárították, s ízesítették.
Marokkóban sáfrányt kevernek hozzá, Algériában paradicsomot, Tunéziában pedig csípős harissa szószt.
Később, a gyarmatosítás és a rabszolgakereskedelem révén, Dél-Amerikában is elterjedt a kuszkusz készítés szokása, ahol nem csak durumbúzából, hanem árpából, kölesből és kukoricából is készítenek kuszkuszt.