Petrezselymes újkrumpli receptje újkrumpliból, vajjal, apróra vágott petrezselyemmel az elkészítés lépéseinek pontos leírásával.
Amit elvileg nagyon egyszerű elkészíteni, de igazán jót csak ritkán ehetünk, mert egy-két apró részletre érdemes odafigyelni.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a petrezselymes újkrumplit. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Petrezselymes újkrumpli recept
Eszközök
- 2 literes lábos
- nagyobb serpenyő
A recept hozzávalói
- 60 dkg krumpli
- 1½ liter víz
- 1 evőkanál só
- 1 csokor petrezselyem
- 5 dkg vaj
Az elkészítés lépései (részletesen)
- Először az újkrumplikat megmossuk, vékony héját lekapargatjuk, s a nagyobb szemeket 2-3 centis, hasonló nagyságú darabokra vágjuk.
- Az összevágott újkrumplit egy kisebb lábosba tesszük, felöntjük annyi vízzel, ami ellepi, megsózzuk, s negyed óra alatt megfőzzük.Ha levét elforrja, menet közben a vizet pótoljuk.
- Amíg a krumpli megfő, a petrezselymet megmossuk, a vastag szárát kidobjuk, a leveleket s a vékonyabb szárakat alaposan összevágjuk.
- Amikor a újkrumpli megpuhult, egy fedő segítségével leszűrjük.
- Egy serpenyőben vajat melegítünk, s amikor a vaj megolvadt, hozzátesszük az apróra összevágott petrezselymet. A forró vajban hagyjuk, hogy a petrezselyem egy nagyon picit megfonnyadjon.
- Majd hozzáadjuk a petrezselyemhez a leszűrt krumplit.Alaposan átkeverjük az egészet, hogy a petrezselyem egyenletesen elkeveredjen a krumplival.
Tippek s tanácsok a petrezselymes újkrumpli elkészítéséhez
A petrezselymes újkrumpli elkészítése során több olyan apróság is van, amire mindenképpen érdemes odafigyelni.
A legfontosabb, hogy mindenképpen főzni való krumpli fajtát használjunk a petrezselymes újkrumpli elkészítéséhez. A kereskedelmi forgalomba ezek a „B” jelű krumplik. Ide tartozik például a rózsa krumpli, a Pannónia, a desirée … krumpli fajták (a piros színnel írt krumplifajták mind jók a csatolt képen)
A második pont, hogy igyekezzünk a újkrumplit lehetőleg egyforma nagyságúra vágni.
- Ha túlságosan eltérnek a krumplik mérete, akkor a kisebb darabok ugyan könnyen megfőnek, de ugyan annyi idő alatt a nagyok közepe kemény (és nyers) marad.
- Vagy ha túlfőzzük a krumplit, hogy a nagyobb darabok belseje is megpuhuljon, akkor a kisebbek fognak szétfőni, ami szintén nem túl gusztusos.
A krumpli pucoláson is sok múlhat. A zöldes és a fekete részeket a kapargatás közben mindenképpen vágjuk ki, mert az egész főtt krumplit képesek ezen részek tönkre tenni (megkeseríteni).
S a főzés során a sót ne sajnáljuk. Bátran tegyünk belőle a újkrumpli főzővízébe, mert sok sót képes felvenni úgy, hogy maga nem válik ehetetlenül sóssá.
A petrezselyem kapcsán mind az apróra vágás, mind a fonnyasztás fontos, hogy a petrezselyem íze egy picit belekerüljön a vajba. Mert ennek révén lesz egyenletesen rajta a krumplin a petrezselyem íze.
Fontos! A petrezselyem legalább annyira érzékeny a hőhatásra, mint a fokhagyma. Amint megjelenik a vajas pirítás hatására az petrezselyem illata, egyből tegyük hozzá a leszűrt krumplit.
Az elkészült petrezselymes újkrumpli nagyszerű kiegészítője lehet a töltött csirkecombnak, az ananászos csirkemellnek épp úgy, mint akár egy jó rántott cukkininek.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a petrezselymes újkrumplit, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, neked is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.