Felforralunk bőséges mennyiségű sós vizet, s kifőzzük benne a tésztát. Amikor megfőtt, szűrd le és tedd félre.Összevágjuk apró darabokra a sonkát, a fokhagymát megpucoljuk, s fokhagymanyomón áttőrjük. Egy nagy serpenyőben felolvasztjuk a vajat kis lángon. Hozzáadjuk fokhagymát, és megpirítjuk 1-2 perc alatt.Hozzáadjuk a sonkacsíkokat, és tovább pirítjuk az egészet további 3-4 percig.Ezután ráöntjük a tejszínt, majd néhány percig hagyjuk főni az egészet, amíg kissé besűrűsödik. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.Amikor a tészta megpuhult, hozzáadjuk a tejszínes sonkához, és alaposan összekeverjük őket.Megszórjuk a lereszelt sajttal, majd a serpenyőt lefedve hagyjuk, hogy a sajt megolvadjon és melegedjen.Tálalás előtt megszórjuk friss petrezselyemmel vagy bazsalikommal a tetejét, és azonnal tálaljuk.A sonkás tészta hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
nagy méretű serpenyő (a mártáshoz és az összekeveréshez)
A recept hozzávalói
1litervíz(a tészta megfőzéséhez)
1evőkanálcó(a tészta főzővízébe)
¼kgtészta(pl. penne, spagetti vagy fusilli)
15dkgsonka
5dkgvaj
1-2gerezdfokhagyma
2,5dltejszín(20 %-os)
10dkgsajt(pl.: trappista, cheddar, parmezán)
1-2csipetsó
őrölt fekete bors(ízlés szerint)
petrezselyem vagy bazsalikom(a tálaláshoz)
Az elkészítés lépései (részletesen)
Felteszünk nagy adag vizet forrni a tészta megfőzéséhez.
Miközben felmelegszik a víz, összevágjuk apró darabokra a sonkát.Illetve a fokhagymát is megpucoljuk, s fokhagymanyomón áttőrjük.
Amikor a tészta vize lobogón forr, sót adunk hozzá, majd a nagy kockatésztát hozzáadjuk.A forrás újraindulásáig párszor még megkeverjük (hogy ne tapadjon össze).
Ezek után egy nagy serpenyőben felolvasztjuk a vajat kis lángon. Hozzáadjuk fokhagymát, és megpirítjuk 1-2 perc alatt.
Amikor a fokhagyma illata megjelent, beletesszük a serpenyőbe a sonkacsíkokat is. Tovább pirítjuk az egészet további 3-4 percig.
Amikor a sonka is kezd már pirulni, ráöntjük a tejszínt. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.Néhány percig hagyjuk főni az egészet, amíg kissé besűrűsödik, majd félre tesszük.
Míg várunk a tészta elkészültére, a sajtot lereszeljük.
Amikor a tészta megfőtt, leszűrjük, s hozzáadjuk a tejszínes sonkához.Visszatéve a serpenyőt a tűzre alaposan összekeverjük őket, hogy a tészta és a tejszínes szósz egyenletesen elkeveredjen és felforrósodjon (hogy az ízek összeérjenek).
Amikor a szószos tészta átmelegedett, levesszük a tűzről, megszórjuk a tetejét reszelt sajttal.Majd a serpenyőt lefedve hagyjuk, hogy a sajt megolvadjon és melegedjen.
Tálalás előtt megszórjuk a sonkás tészta tetejét friss petrezselyemmel vagy bazsalikommal, és azonnal tálaljuk.
A recept jellemzői ebéd receptek, húsos ételek, vacsoraötletek