Tavaszi rizses hús recept hagymával, csirkehússal, paprikával, paradicsommal, sárgarépával, zöldborsóval, az elkészítés részletes leírásával.
Csupán pár egyszerű szabályt kell betartani hozzá, hogy a végeredmény ízletes és gusztusos legyen (le legyen se kemény se szétfőtt a rizs).
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a rizses húst. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Tavaszi rizses hús recept
Eszközök
- 2 literes lábos fedővel
A recept hozzávalói
- 2 evőkanál napraforgóolaj (vagy olívaolaj)
- 1 fej vöröshagyma
- 1 kiskanál fűszerpaprika
- 40 dkg csirkecomb (filézett)
- 1 evőkanál só
- bors (ízlés szerint)
- 1 darab paradicsom
- 1 darab paprika
- 1 szál sárgarépa
- 15-20 dkg zöldborsó (lehet konzerv is)
- 1 bögre rizs
- 2 bögre víz (a rizs főzéséhez)
Az elkészítés lépései (részletesen)
Az alapanyagok előkészítése
- A vöröshagymát megpucoljuk és apró kockákra vágjuk,
- A csirkecombot centis kockákra vágjuk, hasonlóan a megpucolt sárgarépához.
- A borsót is kifejtjük, ha frissen vettük a piacon (akkor 35-40 dekát fejtsünk ki).
- A paprikát és a paradicsomot megmossuk. A paprikát kicsumázzuk, a paradicsomot a szár végénél félbevágjuk, s a kocsányhoz kapcsolódó fehér (ízetlen) részt kivágjuk. Majd az egészet összevágjuk apróra.
A tavaszi rizses hús elkészítése
- Zsíron vagy olajon az apróra felvágott hagymát üvegesre pirítjuk.
- Majd a lábost lehúzzuk a tűzről, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk pirospaprikával s jól átkeverjük, hogy a hőtől a fűszerpaprika is megpiruljon picit.
- Ezután hozzáadjuk a felkockázott sertéscombot, és addig pároljuk, míg ki nem fehéredik a hús.
- Amikor a hús megpirult, hozzáadjuk a felaprított paradicsomot, a paprikát, a sárgarépát és a zöldborsót.Közepes lángon, fedő alatt addig főzzük, míg a hús meg nem puhul (időnként pótolva az elfőtt vizet).
- Bő fél óra után, amikor a hús már kezd megpuhulni, a pörköltalaphoz 1 bögre rizst adunk s 2 bögre vizet. Jól összekeverjük az egészet, s jól felforraljuk.
- A forró tűzhelyen lefedve hagyjuk bő húsz percig, hogy a rizs magába szívva a vizet megpuhuljon.
- Tálaláskor a tejét megszórhatjuk apróra vágott friss petrezselyemmel.
- Mellé pedig adhatunk valamilyen savanyúságot: ecetes vagy kovászos uborkát, csalamádét, savanyított káposztát vagy káposztával töltött csípős paprikát.
Tippek s tanácsok az tavaszi rizses hús elkészítéséhez
A tavaszi rizses húsnak 3 fő összetevője van. A pörkölt alap és a főt rizs és a főtt zöldség.
A pörkölt alapot szinte bármilyen húsból el lehet készíteni. Csirkecomb és csirkemell talán a legjobb választás ehhez a zöldséges ételhez.
DE elkészíthetjük akár pulykacombból, pulykamellből, oldalasból, tarjából vagy lapockából vagy valamilyen vadhúsból.
A fontos az, hogy tudjuk, mennyi idő kell a hús megfőzéséhez.
- A csirke bő fél óra alatt megfő.
- A sertéshúsnak és a pulykának viszont több kell, akár 1-másfél óráig eltart, mire rendesen megpuhul.
- A marhahúst és a vadhús még ennél is több időt igényel, gyakran 2-3 órán át is érdemes főzni.
A felhasznált hús főzésideje meghatározza azt is, hogy a zöldséget mikor tesszük hozzá a pörkölt alaphoz.
- A csirkemell és a csirkecomb mellé egyből belekerülhet a sárgarépa és a zöldborsó
- A sertés- és a pulykahús jó, ha legalább ¾ órát fő magában, mielőtt a zöldséget hozzátesszük.
- A marhának és a vadhúsnak pedig legalább 2 óra főzés kell magában.
A főtt zöldségeket is lehet variálni. Tehetünk a tavaszi rizseshúsba – ízlésünktől függően – kukoricát, paszternákot, gombát, karalábét, kevés zellert stb. is. Csak arra figyeljünk, hogy a zöldségek összes mennyisége ne legyen több fél kilónál, mert az felboríthatja a rizses hús arányait.
Ha nem akarunk a zöldséggel sokat bíbelődni, azt is megtehetjük, hogy 35-40 deka fagyasztott zöldségkeveréket adunk a pörköltalaphoz a rizs hozzáadása utáni forralás végén. Az (előfőzött) zöldséggel együtt addig melegítjük a majdnem kész tavaszi rizses húst, míg a víz újra nem kezd forrni, mintegy főzés közben kiengedve a zöldségeket.
Fontos: A rizst a főzés befejezése előtt 10-15 perccel érdemes csak belekeverni a pörköltalapba (a megpuhulásához szükséges vízzel együtt), különben a hús kemény marad.
Tipp: Ha igényesebben szeretnénk elkészíteni a tavaszi rizseshúst, akkor a paradicsomot meg is hámozhatjuk a feldarabolás előtt.
Amihez egy kisebb lábosban forraljunk fel vizet, s a paradicsomokat tegyük bele kisebb adagokban a már forró (lobogó) vízbe 10-15 másodpercre (mondjuk egy szűrővel). Majd a forró vízből kivett paradicsom héját egy kisebb késsel könnyedén leszedjük a paradicsom húsáról.
A pörköltalap ízesítése
A rizseshúst nem csak sima pörkölttel készíthetjük el. Különböző zöldfűszereket hozzáadva változatossá is tehetjük azt.
Felhasználhatunk a pörköltalapba, az ízlésünkhöz igazodva, petrezselyemzöldet, kakukkfüvet, rozmaringot, borsikafüvet, majoránnát, kurkumát, oregánót, bazsalikomot, tárkonyt, lestyánt, római köményt vagy akár chilit is, ha a csípőset szeretjük.
A rizses hús elkészítésekor azért főzzük bele a rizst a pörkölt alapba, mert ennek révén a pörkölt összes zamata belefő a rizsbe.
Ha viszont ettől ódzkodunk, vagy nincs vastag vaslapunk a gázrezsóhoz, külön is megfőzhetjük a rizs.
Ha pedig mindenünk a kényelem, s csak zacskós rizst szoktunk készíteni, akkor a fenti mennyiséghez 2-3 zacskónyit főzzünk meg.
Tipp2: Aki nem szereti a sült hagyma ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.
Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér vagy tarka borsot is.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a tavaszi rizseshúst, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.