Rizses hús csirkemellből

A rizses hús csirkemellből elkészítve sokak kedvence a csirkemell jellegzetes íze miatt. Ismerd meg a hozzávalókat és az elkészítés módját!

Igazából nem is bonyolult elkészíteni, mert egy pörkölt alapon megfőzzük a felkockázott csirkemellet, kicsit megfűszerezzük, s belefőzzük a felöntött pörköltalapba a rizst.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a rizses húst csirkemellből. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

rizses hús csirkemellből

Rizses hús csirkemellből (recept)

Vöröshagymát olajon megdinszteljük, paprikát és paradicsomot hozzáadva pörkölt alapot készítünk.
Amikor a paradicsom és a paprika elfőtte a levét, pirospaprikát adunk hozzá s jól átkeverjük. Hozzáadva a felkockázott csirkemell azt is megpirítjuk, hogy a hús kifehéredjen.
Amikor a csirkemell is kifehéredett, felöntjük az egészet annyi vízzel, hogy ellepje. Sózzuk s borsozzuk, s jó fél óráig hagyjuk főni.
Amikor a csirkemell kezd megpuhulni, hozzáadjuk a pörköltalaphoz a rizst és a vizet. Egy alapos átkeverés után fedő alatt az egészet készre főzzük további 15 perc alatt.
A csirkemelles rizseshús hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 5 perc
Főzés idő 45 perc
Összes idő 50 perc
Fogás Egytálételek, Főétel, Pörkölt
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes lábos

A recept hozzávalói
  

  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál napraforgóolaj (lehet olívaolaj vagy zsír is)
  • 1 darab paradicsom
  • 1 darab paprika
  • 1 teáskanál fűszerpaprika (csapott)
  • ½ kg csirkemellfilé
  • 1 teáskanál
  • bors (elhagyható)
  • 2 dl víz (a pörkölt alap elkészítéséhez)
  • 40 dkg rizs
  • 6-7 dl víz (a rizs főzéséhez)

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A vöröshagymát megpucoljuk, és apró kockákra felvágjuk.
  • A paprikát és a paradicsomot megmossuk.
    A paprikát kicsumázzuk, a paradicsomot a szár végénél félbevágjuk, s a kocsányhoz kapcsolódó fehér (ízetlen) részt kivágjuk.
    Majd az egészet apróra összevágjuk.
  • A csirkemellet is feldaraboljuk apró kockákra.
  • A lábosban az olajon elkezdjük megpirítani a felkockázott hagymát.
  • Amikor a hagyma elkezd üvegesedni, hozzáadjuk a felaprított paradicsomot és paprikát, és néhány percig pároljuk.
  • Amikor a paradicsom és a paprika kezdi elfőni a levét, megszórjuk pirospaprikával, s jól átkeverjük, hogy az is egy picit megpiruljon.
  • Majd jöhet a csirkemell is, amit addig pirítsunk, míg ki nem fehéredik.
  • Ekkor felengedjük annyi vízzel, hogy a húst ellepje. Sózzuk s borsozzuk.
  • Amikor a csirkemell kezd megpuhulni, hozzáadjuk a rizst és a vizet,.
    Egy alapos átkeverés után fedő alatt az egészet készre főzzük.
  • Csemegeuborkával, káposztasalátával vagy csalamádéval tálaljuk.
A recept jellemzői ebéd receptek, gluténmentes, húsos ételek, laktózmentes ételek, tojásmentes, vacsoraötletek

Tippek és trükkök a csirkemelles rizses hús elkészítéséhez!

A rizseshús csirkemellből elkészítve kicsit szárazabb, zsírban szegényebb lesz, mintha csirkecombból készítenénk. Kifejezetten jó diétázóknak, akik igyekeznek a zsírbevitelüket csökkenteni.

Az elkészítés során érdemes odafigyelni mindarra, amit a rizs főzése kapcsán elmondtunk. Nagyon nem mindegy, milyen rizst választunk az elkészítéséhez.

 

Mindenképpen hosszú szemű (idehaza „A” rizsként ismert) típust használjunk. A kerek szemű „B” rizs ugyanis könnyen szétfő.

A rizst ebben az esetben csak simán megfőzzük az elkészült pörkölt felhígított levében, de nem pirítjuk meg. A megadott mennyiségek megfelelőek lesznek ahhoz, hogy a rizs megpuhuljon, de ne főljön szét.

S nem mellékesen a pörkölt levét is magába fogja szívni, amitől a rizs ízletesebb lesz. Ami nem hasonlítható össze azzal, amikor csak simán a pörkölthöz kifőznénk egy nagyobb adag rizst, s a végén az egészet összekevernénk.

Ez egyébként az a titok, amitől a rizses hús igazán finom lesz.

Rizses hús csirkemellből változatosan

 

Ha szeretjük, egy kevés zöldfűszerrel (majoránnával, bazsalikommal, tárkonnyal vagy oregánóval) még ízletesebbé tehetjük a csirkemelles pörköltalapot.

Tipp1: Aki nem szereti a sült hagyma ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.

Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.

Tipp2: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér vagy tarka borsot is.

Ha viszont szeretjük a csípőset, beletehetünk a pörkölt alapba egy kisebb csípős paprikát. Vagy némi csípős paprikakrémet, chilit esetleg Cayenne borsot.

Tipp3: Ha igényesebben szeretnénk elkészíteni a rizses húst csirkemelből, akkor a paradicsomot meg is hámozhatjuk a feldarabolás előtt.

Amihez egy kisebb lábosban forraljunk fel vizet, s a paradicsomokat tegyük bele kisebb adagokban a már forró (lobogó) vízbe 10-15 másodpercre (mondjuk egy szűrővel). Majd a forró vízből kivett paradicsom héját egy kisebb késsel könnyedén leszedjük a paradicsom húsáról.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a rizses húst csirkemellből, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a csirkemellből készült rizses húshoz!

Küld el ezt a receptet a barátaidnak is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating