A mészáros leves receptje darálthúsból, hagymával, fokhagymával, zöldségekkel és fűszerekkel, az elkészítés részletes leírásával.
A hús és a borsó révén kiváló fehérjeforrás, a zöldségek révén ásványi anyagokban is gazdag, s a tészta és a hagyma révén az íze is eléggé egyedi ahhoz, hogy érdemes legyen az elkészítésével bíbelődni.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a mészáros levest, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Mészáros leves recept
Eszközök
- 2 literes fazék
A recept hozzávalói
- 50 dkg darálthús
- 2 fej vöröshagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- ½ zellergumó
- 1 evőkanál étolaj (lehet zsír vagy olívaolaj is)
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- 1 evőkanál só
- 1 teáskanál őrölt bors (csapott)
- 1 teáskanál őrölt kömény (csapott)
- 1 liter víz (vagy alaplé)
- 1-2 babérlevél
- 20 dkg zeller
- 2-3 szem krumpli
- 15 dkg zöldborsó
A csipetke elkészítéséhez
- 1 darab tojás
- 12-15 dkg finomliszt
- 1 csipet só
Az elkészítés lépései (részletesen)
- A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón.
- A sárgarépát és a fehérrépát is megpucoljuk, ujjnyi hosszúságú vékony darabokra vágjuk fel.
- A zellert is megpucoljuk, és centis kockákra vágjuk fel.
- Megpucoljuk a krumplit is és 1-2 centis kockákra felvágjuk.(A felhasználásig víz alatt tartjuk, meg ne feketedjen, keseredjen.)
- A borsót is előkészítjük: - a hüvelyest megpucoljuk; - a konzervről a levet leöntjük; - a fagyasztottat forró víz alatt felengedjük.
A mészáros leves alapjának megpirítása
- Olajon az apróra vágott hagymát megfonnyasztjuk.
- Amikor a hagyma kezd üvegesre pirulni, hozzáadjuk az áttört fokhagymát is.
- Amikor a fokhagyma illata megjelent, hozzáadjuk a darálthúst is, hogy megfehéredjen.Fontos: Mindenképpen keverjük szét alaposan a darálthúst, hogy apró darabokra essen, mert hajlamos nagyobb darabokban megfőni.
- Amikor a darálthús már kifehéredett, hozzáadjuk a sárgarépát és a fehérrépát is, hogy azok is megpiruljanak kicsit a zsiradékban.
- Pár perc után az egészet megszórjuk kevés liszttel, hogy sűrűbb hatása legyen majd a levesnek.
- Minimum 20 perc főzés után, amikor a darálthús már kezd megpuhulni, hozzáadjuk a leveshez a krumplit és a zöldborsót is.
Csipetke elkészítése
- A tojást egy bögrébe tesszük, hozzáadunk egy csipet sót, és alaposan felverjük.
- Fokozatosan hozzáadjuk a lisztet, amíg az egész egy közepesen kemény tésztává összeáll.
- Majd a bögréből kivéve a tésztát alaposan átgyúrjuk, hogy egyenletes legyen a tészta.
- A tésztát kisujjnyi vastagságú kígyóvá nyújtjuk, s fél centis darabokra összevágjuk.
- Kézzel minden egyes darabból kicsi golyókat formázunk.
- Amikor a krumpli és a zöldborsó már legalább 10 percet főt a levesben, beletesszük az csipetkét is.
- A csipetke akkor főtt meg rendesen, ha feljön a leves tetejére. Akkor levehetjük a levest a tűzről, mert elkészült a mészáros leves.
Tippek és tanácsok a mészáros leves elkészítéséhez
A mészáros leves alapvetően egy gulyásleves, amit régen a nyesedékből és a kisebb húsdarabok felhasználásával készítettek. A neve is innen jött, mert a nyesedék régen a mészárosé volt a sertés és marha feldolgozásakor.
Az ízhatást, illetve a leves karakterét a hús, a lé és a zöldségek arányának változtatásával lehet érdemben megváltoztatni.
Ha szeretjük, nyugodtan tehetünk ebbe a levesbe több, 2-3 szál fehérrépát és sárgarépát, lehet a krumpli helyett krumpligombócot belefőzni (akár a tészta helyett is).
Ha nem szoktunk alaplével főzni, nyugodtan felforralhatunk 1 liter vizet, s belefőzhetnünk 2 leveskockát. Avval is finom lesz a leves. Aminek kapcsán természetesen érdemes megjegyezni, hogy a felhasznált alaplé (illetve a leveskocka) némileg befolyásolni fogja a mészárosleves ízét.
De az alaplé plusz íze érdemben fogja javítani az ízhatást. A mészárosleveshez a legjobb választás a zöldség vagy a húsleves alaplé.
S a tészta típusa sem túlságosan kötött, csipetke helyett főzhetünk bele eperlevelet, csigatésztát vagy akár gyufatésztát is.
Ha szeretnénk kicsit édesebbre a levest, a konzerv borsó levét nyugodtan hozzáönthetjük.
Direktben nem kell a mészáros levest berántani, mert a pirítás végén a húsra és a zöldségekre szórt liszt besűríti a levest.
Tipp: Aki nem szereti annyira a sült hagyma ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.
Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.
Tipp2: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.
Ha szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk egy hegyes erős paprikát is. Vagy némi csípős paprikakrémet, chilit esetleg Cayenne borsot.