Mészáros leves

A mészáros leves receptje darálthúsból, hagymával, fokhagymával, zöldségekkel és fűszerekkel, az elkészítés részletes leírásával.

A hús és a borsó révén kiváló fehérjeforrás, a zöldségek révén ásványi anyagokban is gazdag, s a tészta és a hagyma révén az íze is eléggé egyedi ahhoz, hogy érdemes legyen az elkészítésével bíbelődni.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a mészáros levest, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

mészáros leves

Mészáros leves recept

A mészáros leves elkészítése egy hagymás alappal kezdődik, amiben a darálthúst megpirítjuk.
Amikor a hús kifehéredett, hozzátesszük a fűszerpaprikát, keverünk egyet rajta, hogy a paprika is picit megpiruljon.
Majd felengedjük az egészet, hozzáadjuk a sárgarépát, a fehérrépát, a zellert és a fűszereket.
A krumplit a főzés vége előtt tesszük bele, hogy ne főljön szét a hús mellett.
A mészáros leves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 15 perc
Főzés idő 45 perc
Összes idő 1 óra
Fogás Egytálételek, Levesek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes fazék

A recept hozzávalói
  

  • 50 dkg darálthús
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • ½ zellergumó
  • 1 evőkanál étolaj (lehet zsír vagy olívaolaj is)
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • 1 evőkanál
  • 1 teáskanál őrölt bors (csapott)
  • 1 teáskanál őrölt kömény (csapott)
  • 1 liter víz (vagy alaplé)
  • 1-2 babérlevél
  • 20 dkg zeller
  • 2-3 szem krumpli
  • 15 dkg zöldborsó

A csipetke elkészítéséhez

  • 1 darab tojás
  • 12-15 dkg finomliszt
  • 1 csipet

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón.
  • A sárgarépát és a fehérrépát is megpucoljuk, ujjnyi hosszúságú vékony darabokra vágjuk fel.
  • A zellert is megpucoljuk, és centis kockákra vágjuk fel.
  • Megpucoljuk a krumplit is és 1-2 centis kockákra felvágjuk.
    (A felhasználásig víz alatt tartjuk, meg ne feketedjen, keseredjen.)
  • A borsót is előkészítjük:
    - a hüvelyest megpucoljuk;
    - a konzervről a levet leöntjük;
    - a fagyasztottat forró víz alatt felengedjük.

A mészáros leves alapjának megpirítása

  • Olajon az apróra vágott hagymát megfonnyasztjuk.
  • Amikor a hagyma kezd üvegesre pirulni, hozzáadjuk az áttört fokhagymát is.
  • Amikor a fokhagyma illata megjelent, hozzáadjuk a darálthúst is, hogy megfehéredjen.
    Fontos: Mindenképpen keverjük szét alaposan a darálthúst, hogy apró darabokra essen, mert hajlamos nagyobb darabokban megfőni.
  • Amikor a darálthús már kifehéredett, hozzáadjuk a sárgarépát és a fehérrépát is, hogy azok is megpiruljanak kicsit a zsiradékban.
  • Pár perc után az egészet megszórjuk kevés liszttel, hogy sűrűbb hatása legyen majd a levesnek.
  • Amikor a liszt is kicsit megbarnult, engedjük fel az egészet vízzel.
    Adjuk hozzá a felkockázott zellert, az őrölt borsot, a az őrölt köményt és a babérleveleket.
  • Minimum 20 perc főzés után, amikor a darálthús már kezd megpuhulni, hozzáadjuk a leveshez a krumplit és a zöldborsót is.

Csipetke elkészítése

  • A tojást egy bögrébe tesszük, hozzáadunk egy csipet sót, és alaposan felverjük.
  • Fokozatosan hozzáadjuk a lisztet, amíg az egész egy közepesen kemény tésztává összeáll.
  • Majd a bögréből kivéve a tésztát alaposan átgyúrjuk, hogy egyenletes legyen a tészta.
  • A tésztát kisujjnyi vastagságú kígyóvá nyújtjuk, s fél centis darabokra összevágjuk.
  • Kézzel minden egyes darabból kicsi golyókat formázunk.
  • Amikor a krumpli és a zöldborsó már legalább 10 percet főt a levesben, beletesszük az csipetkét is.
  • A csipetke akkor főtt meg rendesen, ha feljön a leves tetejére.
    Akkor levehetjük a levest a tűzről, mert elkészült a mészáros leves.
A recept jellemzői ebéd receptek, húsos ételek, laktózmentes ételek, vacsoraötletek

Tippek és tanácsok a mészáros leves elkészítéséhez

A mészáros leves alapvetően egy gulyásleves, amit régen a nyesedékből és a kisebb húsdarabok felhasználásával készítettek. A neve is innen jött, mert a nyesedék régen a mészárosé volt a sertés és marha feldolgozásakor.

Az ízhatást, illetve a leves karakterét a hús, a lé és a zöldségek arányának változtatásával lehet érdemben megváltoztatni.

Ha szeretjük, nyugodtan tehetünk ebbe a levesbe több, 2-3 szál fehérrépát és sárgarépát, lehet a krumpli helyett krumpligombócot belefőzni (akár a tészta helyett is).

Ha nem szoktunk alaplével főzni, nyugodtan felforralhatunk 1 liter vizet, s belefőzhetnünk 2 leveskockát. Avval is finom lesz a leves. Aminek kapcsán természetesen érdemes megjegyezni, hogy a felhasznált alaplé (illetve a leveskocka)  némileg befolyásolni fogja a mészárosleves ízét.

 

De az alaplé plusz íze érdemben fogja javítani az ízhatást. A mészárosleveshez a legjobb választás a zöldség vagy a húsleves alaplé.

S a tészta típusa sem túlságosan kötött, csipetke helyett főzhetünk bele eperlevelet, csigatésztát vagy akár gyufatésztát is.

Ha szeretnénk kicsit édesebbre a levest, a konzerv borsó levét nyugodtan hozzáönthetjük.

Direktben nem kell a mészáros levest berántani, mert a pirítás végén a húsra és a zöldségekre szórt liszt besűríti a levest.

 

Tipp: Aki nem szereti annyira a sült hagyma ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.

Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.

Tipp2: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.

Ha szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk egy hegyes erős paprikát is. Vagy némi csípős paprikakrémet, chilit esetleg Cayenne borsot.

Jó étvágyat a mészáros leveshez!

Küld el ezt a receptet a barátaidnak is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating