A mészáros leves elkészítése egy hagymás alappal kezdődik, amiben a darálthúst megpirítjuk.Amikor a hús kifehéredett, hozzátesszük a fűszerpaprikát, keverünk egyet rajta, hogy a paprika is picit megpiruljon.Majd felengedjük az egészet, hozzáadjuk a sárgarépát, a fehérrépát, a zellert és a fűszereket.A krumplit a főzés vége előtt tesszük bele, hogy ne főljön szét a hús mellett.A mészáros leves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón.
A sárgarépát és a fehérrépát is megpucoljuk, ujjnyi hosszúságú vékony darabokra vágjuk fel.
A zellert is megpucoljuk, és centis kockákra vágjuk fel.
Megpucoljuk a krumplit is és 1-2 centis kockákra felvágjuk.(A felhasználásig víz alatt tartjuk, meg ne feketedjen, keseredjen.)
A borsót is előkészítjük: - a hüvelyest megpucoljuk; - a konzervről a levet leöntjük; - a fagyasztottat forró víz alatt felengedjük.
A mészáros leves alapjának megpirítása
Olajon az apróra vágott hagymát megfonnyasztjuk.
Amikor a hagyma kezd üvegesre pirulni, hozzáadjuk az áttört fokhagymát is.
Amikor a fokhagyma illata megjelent, hozzáadjuk a darálthúst is, hogy megfehéredjen.Fontos: Mindenképpen keverjük szét alaposan a darálthúst, hogy apró darabokra essen, mert hajlamos nagyobb darabokban megfőni.
Amikor a darálthús már kifehéredett, hozzáadjuk a sárgarépát és a fehérrépát is, hogy azok is megpiruljanak kicsit a zsiradékban.
Pár perc után az egészet megszórjuk kevés liszttel, hogy sűrűbb hatása legyen majd a levesnek.
Amikor a liszt is kicsit megbarnult, engedjük fel az egészet vízzel. Adjuk hozzá a felkockázott zellert, az őrölt borsot, a az őrölt köményt és a babérleveleket.
Minimum 20 perc főzés után, amikor a darálthús már kezd megpuhulni, hozzáadjuk a leveshez a krumplit és a zöldborsót is.