Hagymás bab

Hagymás bab recept fokhagymával, paprikával, paradicsommal, őrölt köménnyel, borssal és snidlinggel, az elkészítés részletes leírásával.

Melynek a pontos, Bud Spencer-i receptje ugyan nem ismert, de Amerikában ismert és kedvelt étel. Mely pillanatok alatt elkészíthető.

Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a hagymás babot. S közben azt is megnézzük, mik azok az apró fogások, amire mindenképpen érdemes odafigyelni az elkészítés közben.

hagymás bab

Hagymás bab recept

A hagymát és a fokhagymát megpucoljuk, a hagymát kockára, a fokhagymát vékony szeletekre vágjuk.
Majd a paprikát és a paradicsomot is apróra felvágjuk.
Olívaolajhoz kevés vizet hozzáadva megpároljuk a hagymát és a fokhagymát.
Amikor a hagymák kezdenek megsülni, hozzáadjuk az apróra összevágott paprikát is, azt is megsütjük.
Amikor a paprika is picit megsült, hozzáadjuk a babot, s jól elkeverjük.
Ezután az egészet sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a fűszerköményt és a fűszerpaprikát.
Egy alapos keverés után pár percig főzzük az egészet, amíg a bab rendesen átforrósodik.
Pár perc után a finomra felaprított paradicsomot is hozzá tehetjük. 10 perc után az egész rendesen meg fog főni.
Az elkészült hagymás babot kenyérrel, tésztával vagy rizzsel tálalhatjuk.
A hagymás bab hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 15 perc
Főzés idő 25 perc
Összes idő 40 perc
Fogás Egytálételek, Pörkölt, Zöldséges ételek
Konyha Amerikai
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • nagyobb serpenyő

A recept hozzávalói
  

  • 1 darab TV paprika
  • 3-4 szem paradicsom
  • 1 fej hagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 40 dkg babkonzerv
  • 2 evőkanál olívaolaj (extraszűz)
  • 1 kiskanál őrölt fűszerkömény
  • 1 kiskanál
  • 1 kiskanál őrölt feketebors
  • 1 kiskanál fűszerpaprika

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A hagymát és a fokhagymát megpucoljuk, s vékony szeletekre vágjuk.
    A vöröshagyma szeleteit képpel szétszedjük kisebb-nagyobb ívekre
  • A paprikát megmossuk, hosszirányba fél centis csíkokra vágjuk, majd keresztbe ugyancsak félcentis darabokra vágjuk fel.
  • A paradicsomot a szár végénél félbevágjuk, s a kocsányhoz kapcsolódó fehér (ízetlen) részt kivágjuk.
    Majd az egészet összevágjuk apróra.
  • Az olívaolajhoz kevés vizet adunk egy serpenyőben, s közepes lángon felmelegítjük.
    Hozzáadjuk a hagymát és a fokhagymát, s folyamatos kevergetés közben kicsit megpároljuk.
  • Amikor a vöröshagyma kezd üvegesedni, hozzáadjuk az apróra összevágott paprikát is, azt is megpároljuk kicsit, folyamatos kevergetés közben.
  • Amikor a paprika is picit megpuhult, hozzáadjuk az egészhez a babot (a konzerv levével együtt), s jól elkeverjük.
    Majd sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a fűszerköményt és a fűszerpaprikát.
  • Egy alapos keverés után pár percig főzzük az egészet, hogy a bab elkezdjen megpuhulni.
  • Ezután hozzátehetjük a felaprított paradicsomot is, jól elkeverve a babbal.
    S további 10 perc alatt készre főzzük a hagymás babot.
A recept jellemzői ebéd receptek, egészséges ételek, gluténmentes, húsmentes ételek, laktózmentes ételek, tojásmentes, vacsoraötletek, vega receptek

Néhány gondolat a hagymás bab elkészítéséről

A hagymás bab egy végtelenül egyszerű étel. Ezt sugallja a híres Bud Spencer film (És megint dühbe jövünk) is.

A főzés helyszíne egy hajótároló műhely, amiben van egy kis szekrény, rajta egy kis gázégő, amin egy serpenyőben készül a hagymásbab.

A serpenyő egyik oldalán ül a főhős, míg a másik oldalon csupán egy-két konzerv, só, olívaolaj, s még 2-3 dolog látszik.

A közeli képen (a belinkelt felvétel 7. percében), csak a bab és a hagyma látszik, amint egy vizes lében fő.

 

Egyébként a jelenetből is kitűnik, hogy a hagymás bab az amerikai mindennapok része. Hiszen az ételt mindenki felismeri.

Ugyan a filmből nem derül ki (hisz a kialakuló verekedés elején az egyik gengszter arcában landol félkészen), de az utolsó hozzávaló, a paradicsom (konzerv) még nem került hozzá.

A hagymás bab hozzávalói

A fenti recept egy picit élménydúsabb étek, mint a bab és a hagyma összefőzve. Valahol fél úton van a magyar ízlésvilág szempontjaiból a főzelék és a pörkölt között.

Sűrű leve lesz a paradicsomtól, míg a hagymás alapon megfőzött összetevők révén a pörköltjeinkhez is hasonlít. Jellegében a paprikás krumplihoz, a sólethez és a csilis babhoz hasonló.

 

Ami fontos, hogy ne bonyolítjuk túl. Az angol nyelvű interneten sokféle változata él, de az alapvető összetevők a fenti receptben is szerepelnek.

A hagymás babot elkészíthetjük fehérbabból, tarkababból, lóbabból, feketebabból vagy vesebabból.

Ami fontos, hogy ha nem konzerv babot használunk a hagymás babhoz, mielőtt elkezdenénk a hagymás alappal elkészíteni az ételt, a nyers babot mindenképpen főzzük meg előtte (például kuktában).

A hagyma is lehet az idehaza megszokott vöröshagyma, de Amerikában szokás a lilahagymát is felhasználni főtt ételekben, melytől az egész hagymás babnak lesz egy különlegesebb aromája.

Sőt, az elkészült hagymás babot megszórhatjuk apróra vágott metélő hagymával (snidlinggel), ami egy extra hagymás ízt fog adni az elkészült ételnek.

A receptben szereplő egész paprika lehet az idehaza ismert fehér húsú paprika, de nyugodtan használhatunk piros vagy zöld kaliforniai paprikát is.

Ha igényesebben szeretnénk elkészíteni a hagymás babot, akkor a paradicsomot meg is hámozhatjuk a feldarabolás előtt.

Amihez egy kisebb lábosban forraljunk fel vizet, s a paradicsomokat tegyük bele kisebb adagokban a már forró (lobogó) vízbe 10-15 másodpercre (mondjuk egy szűrővel). Majd a forró vízből kivett paradicsom héját egy kisebb késsel könnyedén leszedjük a paradicsom húsáról.

A hagymás bab fűszerezése

Tipp1: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.

Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk némi csípős paprikakrémet, chiliport esetleg Cayenne borsot.

Tipp2: A füstölt íz nagyon jót tesz a babos ételeknek, s ez a hagymás babra is igaz. Amit belecsempészhetjük füstölt fűszerpaprikával is.

Vagy ha picit magyarosabb ízvilágú ételt szeretnénk csinálni, a hagyma megsütése előtt 10-15 dkg apróra vágott füstölt szalonnát is kisüthetünk, s arra dobhatjuk rá a hagymákat.

S ha szeretjük a sült hagyma ízért, a hagymák hozzáadása előtt a víz hozzáadását el is hagyhatjuk.

Tipp3: Ha van otthon apróra vágott paradicsom konzervünk, azt is felhasználhatjuk a friss paradicsom helyett.

S végső esetben használhatunk egy nagyobb sűrített paradicsomos konzervet is.

Amire mindenképpen figyeljünk, hogy a végén hagyjunk elegendő időt az ízek összefőlésére.

Jó étvágyat a hagymás babhoz!

Küld el ezt a receptet a barátaidnak is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating