Egyszerű zöldséges rizs receptje lilahagymával, borsóval, sárgarépával, sóval s borssal, az elkészítés részletes leírásával.
Mely nagyszerű és ízletes köret szinte mindenféle sültekhez, vagdaltakhoz, rántott ételekhez, de akár még egy jó pörkölthöz is.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a zöldséges rizst. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Zöldséges rizs elkészítése
Eszközök
- 2 literes lábos fedővel
- 2,5 dl-es bögre (a rizs kiméréséhez)
A recept hozzávalói
- 1 fej lilahagyma
- 2 szál sárgarépa
- 20 dkg zöldborsó
- 1 evőkanál olaj (napraforgó, olíva, repce)
- 1 bögre rizs
- 2 bögre víz
- snidling (a tálaláshoz)
Az elkészítés lépései (részletesen)
- A lilahagymát megpucoljuk, majd apróra összevágjuk
- A sárgarépákat megmossuk és meghámozzuk.Majd centis lapokra vágjuk, a lapokból centis hasábokat, végül a hasábokat kockákra vágjuk.
- A lilahagymát kevés olajon és kevés vízen üvegesre dinszteljük.
- Ezután hozzáadjuk az apróra kockákra összevágott sárgarépát, s azt is picit megdinszteljük.
- 2-3 perc után hozzáadjuk a borsót is, s az egészet lefedjük, s hagyjuk, hogy picit megpuhuljon.Fontos: időnként kevergessük meg, ne hogy lekapjon!
- Negyed óra után a rizst átmossuk, lecsepegtetjük, s összekeverjük a zöldségekkel.
- Fűszerezzük sóval és borssal, s hagyjuk a rizst picit megpirulni.
- Majd felöntjük vízzel az egészet, és fedő alatt, lassú tűzön 15 perc alatt puhára főzzük.
Tippek s tanácsok a zöldséges rizs elkészítéséhez
A zöldséges rizs elkészítése nagyon egyszerű. Nem érdemes túlbonyolítani.
A legfontosabb különbség az európai változat és a keleti (kínai) zöldséges rizs között, hogy a víz hozzáadása után nem adnak hozzá egy felvert tojást. Amit egyébként tojásos rizsnek is hívnak pont ezért.
Ami talán kis odafigyelést igényel, az a zöldborsó előkészítése.
- A friss borsó nem okoz problémát, azt egyszerűen hozzáadhatjuk a sárgarépához és a hagymához.
- A konzerv zöldborsó levét viszont tegyük félre, s csak a végén adjuk hozzá a rizshez (a bögrével kimért víz részeként)
- Ha pedig fagyasztott borsót használunk, azt előbb kézmeleg vízben engedjük ki.
Ha változatosabban szeretnénk elkészíteni a zöldséges rizst, adhatunk hozzá
- kevés kukoricát,
- kevés zöld hüvelyű zöldbabot,
- némi kápia paprikát,
- apróra összevágott cukkinit,
- kisebb darabokra felaprított spárga,
- esetleg apróra összevágott brokkolival és/vagy karfiollal.
Ami fontos, hogy a cukkini, a karfiolt és a brokkolit csak a 2 bögre víz hozzáadása után tegyük hozzá a többi összetevőhöz.
A zöldségek kapcsán az is egy gyakorlatias megközelítés lehet, ha 30-40 dkg fagyasztott zöldséget kiolvasztunk, s azzal készítjük el a zöldséges rizst.
A zöldségek változtatásán kívül azzal is finomabbá tehetjük a zöldséges rizst, ha hozzá adunk kevés majoránnát, petrezselymet, esetleg kurkumát is.
Az elkészült zöldséges rizs nagyszerűen passzol a kacsasülthöz épp úgy, mint a sertéspörkölthöz.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a zöldséges rizst, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, neked is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.