Zöldséges rizs

Egyszerű zöldséges rizs receptje lilahagymával, borsóval, sárgarépával, sóval s borssal, az elkészítés részletes leírásával.

Mely nagyszerű és ízletes köret szinte mindenféle sültekhez, vagdaltakhoz, rántott ételekhez, de akár még egy jó pörkölthöz is.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a zöldséges rizst. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

zöldséges rizs

Zöldséges rizs elkészítése

A lila hagymát vágjuk finomra, majd kevés olajon üvegesre dinszteljük.
Ezután hozzáadjuk az apróra összevágott sárgarépát, s azt is picit megdinszteljük.
2-3 perc után hozzáadjuk a borsót is, s az egészet lefedjük, s hagyjuk, hogy picit megpuhuljon.
Negyed óra után a rizst átmossuk, lecsepegtetjük, s hozzákeverjük a zöldségekhez.
Fűszerezzük sóval és borssal, s picit megpirítjuk a zöldségekkel.
Majd felöntjük vízzel, és fedő alatt, lassú tűzön 15 perc alatt puhára főzzük.
A zöldséges rizs hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 30 perc
Összes idő 40 perc
Fogás Köretek, Zöldséges ételek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes lábos fedővel
  • 2,5 dl-es bögre (a rizs kiméréséhez)

A recept hozzávalói
  

  • 1 fej lilahagyma
  • 2 szál sárgarépa
  • 20 dkg zöldborsó
  • 1 evőkanál olaj (napraforgó, olíva, repce)
  • 1 bögre rizs
  • 2 bögre víz
  • snidling (a tálaláshoz)

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A lilahagymát megpucoljuk, majd apróra összevágjuk
  • A sárgarépákat megmossuk és meghámozzuk.
    Majd centis lapokra vágjuk, a lapokból centis hasábokat, végül a hasábokat kockákra vágjuk.
  • A lilahagymát kevés olajon és kevés vízen üvegesre dinszteljük.
  • Ezután hozzáadjuk az apróra kockákra összevágott sárgarépát, s azt is picit megdinszteljük.
  • 2-3 perc után hozzáadjuk a borsót is, s az egészet lefedjük, s hagyjuk, hogy picit megpuhuljon.
    Fontos: időnként kevergessük meg, ne hogy lekapjon!
  • Negyed óra után a rizst átmossuk, lecsepegtetjük, s összekeverjük a zöldségekkel.
  • Fűszerezzük sóval és borssal, s hagyjuk a rizst picit megpirulni.
  • Majd felöntjük vízzel az egészet, és fedő alatt, lassú tűzön 15 perc alatt puhára főzzük.
A recept jellemzői ebéd receptek, egészséges ételek, gluténmentes, húsmentes ételek, tojásmentes, vacsoraötletek, vega receptek

Tippek s tanácsok a zöldséges rizs elkészítéséhez

A zöldséges rizs elkészítése nagyon egyszerű. Nem érdemes túlbonyolítani.

A legfontosabb különbség az európai változat és a keleti (kínai) zöldséges rizs között, hogy a víz hozzáadása után nem adnak hozzá egy felvert tojást. Amit egyébként tojásos rizsnek is hívnak pont ezért.

 

Ami talán kis odafigyelést igényel, az a zöldborsó előkészítése.

  • A friss borsó nem okoz problémát, azt egyszerűen hozzáadhatjuk a sárgarépához és a hagymához.
  • A konzerv zöldborsó levét viszont tegyük félre, s csak a végén adjuk hozzá a rizshez (a bögrével kimért víz részeként)
  • Ha pedig fagyasztott borsót használunk, azt előbb kézmeleg vízben engedjük ki.

Ha változatosabban szeretnénk elkészíteni a zöldséges rizst, adhatunk hozzá

  • kevés kukoricát,
  • kevés zöld hüvelyű zöldbabot,
  • némi kápia paprikát,
  • apróra összevágott cukkinit,
  • kisebb darabokra felaprított spárga,
  • esetleg apróra összevágott brokkolival és/vagy karfiollal.

Ami fontos, hogy a cukkini, a karfiolt és a brokkolit csak a 2 bögre víz hozzáadása után tegyük hozzá a többi összetevőhöz.

A zöldségek kapcsán az is egy gyakorlatias megközelítés lehet, ha 30-40 dkg fagyasztott zöldséget kiolvasztunk, s azzal készítjük el a zöldséges rizst.

 

A zöldségek változtatásán kívül azzal is finomabbá tehetjük a zöldséges rizst, ha hozzá adunk kevés majoránnát, petrezselymet, esetleg kurkumát is.

Az elkészült zöldséges rizs nagyszerűen passzol a kacsasülthöz épp úgy, mint a sertéspörkölthöz.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a zöldséges rizst, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, neked is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat az elkészült zöldséges rizshez!

Küld el ezt a receptet a barátaidnak is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating