A zöldséges rizottó receptje hagymával, vöröshagymával, fehérborral, répával, vajjal, petrezselyemzölddel, az elkészítés részletes leírásával.
A sokféle zöldség íze nagyszerű harmóniát hoz létre a rizzsel. Ehetjük egyszerűen magában, vagy bármilyen más étel mellé köretnek is.
Ha szeretjük a gombát, bátran rakhatunk bele abból is, habár az arányok kicsit akkor megváltoznak. Amit meg is nézhetsz a gombás rizottó receptjénél…
Zöldséges rizottó recept
Eszközök
- Egy nagyobb lábos (a rizs főzéséhez)
- Egy serpenyő (a zöldségek megpirításához)
- fokhagymanyomó
A recept hozzávalói
- ½ fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3-4 evőkanál olívaolaj (extra szűz)
- 30 dkg rizs
- 2 dl fehérbor
- só
- bors
- 8 dl víz
- zöldfűszer keverék
- 2 szál sárgarépa
- 2 szál fehérrépa
- ½ cukkini
- ¼ zeller
- 1 evőkanál cukor (csapott)
- 5 dkg vaj
- 1 csokor petrezselyemzöld
Az elkészítés lépései (részletesen)
- A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk. A vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát fokhagymanyomón áttőrjük.
- A sárgarépát, a fehérrépát és a zellert megpucoljuk és apró kockákra feldaraboljuk.
- A cukkinit mossuk meg alaposan, s a végét kostolással ellenőrizzük le, hogy nem keserű-e. (A keserű részt vágjuk le, vékony szeletet vágva belőle). A édes részt kockázzuk fel.
A rizs megfőzése
- Egy lábasban az olívaolajon kezdjük el megpirítania rizst.Használjunk közepes lángot, és folyamatosan kevergessük a rizst, mert hajlamos lekapni.
- Amikor a rizs kifehéredett, adjuk hozzá a feldarabolt vöröshagymát és a megzúzott fokhagymát.
- Amikor a hagyma megpirult, adjuk hozzá a fehérbort, a sót és a borsot.
- Amikor a rizs magába szívta a hozzáadott vizet, akkor adjuk hozzá a következő adagot (2-3 részletben adagoljuk a kimért vizet hozzá), amíg a rizs teljesen meg nem fő.
A zöldségek elősütése
- Miközben a rizs fő, egy serpenyőben a sárgarépát, a fehérrépát és a zellert kezdjük el melegíteni a cukorral.
- Amikor a zöldségek felvették már a karamelizált cukrot, hozzá adjuk a cukkinit is.
- Amikor a zöldségek megpirultak, az egészet hozzáadjuk az utolsó adag vízzel fövő rizshez.S alaposan összekeverve az egészet készre főzzük.
- Amikor a rizs teljesen megfőtt, még melegen adjuk hozzá a vajat és a finomra összevágott petrezselyemzöldet.
Tippek és tanácsok a zöldséges rizottó elkészítéséhez
Ha szoktunk alaplével főzni, a rizottót megfőzhetjük avval is. Vagy azt is megtehetjük, hogy a zöldségleves levét kétszeresére felhígítjuk vízzel, s használat előtt felforraljuk.
Aminek kapcsán természetesen érdemes megjegyezni, hogy a felhasznált alaplé (illetve a leveskocka) némileg befolyásolni fogja a zöldséges rizottó ízét. De az alaplé plusz íze érdemben fogja javítani az ízhatást.
Lehet elsőre furcsa a rizottó elkészítésekor az alaplét kisebb adagokban hozzáadni, de ez a folyamat teszi a rizs ízét olyan jellegzetesen egyedivé (no meg a fehérbor és a végén hozzáadott margarin).
Ha nem szeretjük a karamelizált zöldségeket, egy kisebb lábosban fagyasztott sárgarépát, brokkolit és karfiolt is főzhetünk a rizshez (egy kis sós vízben).
Érdemes apróbbra összevágni, hogy a rizsben jobban szétoszoljon. Az (elő)főzés ideje pedig ne legyen több 5 percnél, hogy a főzést a rizzsel együtt tudjuk befejezni (a zöldség alaplével)
Tálaláskor: Érdemes a gombócok kialakításához egy kisebb tálat vagy egy 1-1,5 decis közel gömb alakú poharat használni.
Hideg vízben átöblítjük, majd a rizottóval megtöltjük (nyomogassuk is meg egy picit, hogy a levegő eltávozzon, s összetapadjon).
S amikor a tányérra borítjuk a csészét, akkor abból könnyedén kijön majd a rizsgombóc.