Zöldséges rizottó

A zöldséges rizottó receptje hagymával, vöröshagymával, fehérborral, répával, vajjal, petrezselyemzölddel, az elkészítés részletes leírásával.

A sokféle zöldség íze nagyszerű harmóniát hoz létre a rizzsel. Ehetjük egyszerűen magában, vagy bármilyen más étel mellé köretnek is.

Ha szeretjük a gombát, bátran rakhatunk bele abból is, habár az arányok kicsit akkor megváltoznak. Amit meg is nézhetsz a gombás rizottó receptjénél…

zöldséges rizottó

Zöldséges rizottó recept

A zöldséges rizottó receptben csak olyan alapanyagok szerepelnek, amik mindenféle húsos eredetű összetevőtől mentesek.
A zöldségeket megpucoljuk, felaprítjuk,
A rizst olajon megpirítjuk, majd felengedjük zöldséglével, s elkezdjük megfőzni.
Utána az apróra vágott répákat és a zellert kevés cukorral megkaramellizáljuk. Majd hozzáadjuk cukkinit is, egyet keverünk rajta, s az egészet hozzáadjuk a rizshez.
Amikor a rizs megfőtt, hozzáadjuk a vajat és az apróra vágott petrezselyemzöldet, s jól elkeverjük őket a rizzsel.
Gombócokat formálva még melegen tálaljuk köretként vagy önmagában.
A zöldséges rizottó hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 30 perc
Összes idő 40 perc
Fogás Egytálételek, Köretek
Konyha Mediterrán
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • Egy nagyobb lábos (a rizs főzéséhez)
  • Egy serpenyő (a zöldségek megpirításához)
  • fokhagymanyomó

A recept hozzávalói
  

  • ½ fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3-4 evőkanál olívaolaj (extra szűz)
  • 30 dkg rizs
  • 2 dl fehérbor
  • bors
  • 8 dl víz
  • zöldfűszer keverék
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • ½ cukkini
  • ¼ zeller
  • 1 evőkanál cukor (csapott)
  • 5 dkg vaj
  • 1 csokor petrezselyemzöld

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    A vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát fokhagymanyomón áttőrjük.
  • A sárgarépát, a fehérrépát és a zellert megpucoljuk és apró kockákra feldaraboljuk.
  • A cukkinit mossuk meg alaposan, s a végét kostolással ellenőrizzük le, hogy nem keserű-e. (A keserű részt vágjuk le, vékony szeletet vágva belőle).
    A édes részt kockázzuk fel.

A rizs megfőzése

  • Egy lábasban az olívaolajon kezdjük el megpirítania rizst.
    Használjunk közepes lángot, és folyamatosan kevergessük a rizst, mert hajlamos lekapni.
  • Amikor a rizs kifehéredett, adjuk hozzá a feldarabolt vöröshagymát és a megzúzott fokhagymát.
  • Amikor a hagyma megpirult, adjuk hozzá a fehérbort, a sót és a borsot.
  • Amikor a fehérbort elfőtte a rizs, adjunk hozzá vizet és a zöldfűszer keveréket.
    Keverjük át alaposan, hogy a fűszer egyenletesen elkeveredjen a rizzsel.
  • Amikor a rizs magába szívta a hozzáadott vizet, akkor adjuk hozzá a következő adagot (2-3 részletben adagoljuk a kimért vizet hozzá), amíg a rizs teljesen meg nem fő.

A zöldségek elősütése

  • Miközben a rizs fő, egy serpenyőben a sárgarépát, a fehérrépát és a zellert kezdjük el melegíteni a cukorral.
  • Amikor a zöldségek felvették már a karamelizált cukrot, hozzá adjuk a cukkinit is.
  • Amikor a zöldségek megpirultak, az egészet hozzáadjuk az utolsó adag vízzel fövő rizshez.
    S alaposan összekeverve az egészet készre főzzük.
  • Amikor a rizs teljesen megfőtt, még melegen adjuk hozzá a vajat és a finomra összevágott petrezselyemzöldet.
A recept jellemzői ebéd receptek, gluténmentes, húsmentes ételek, vacsoraötletek, vega receptek

Tippek és tanácsok a zöldséges rizottó elkészítéséhez

Ha szoktunk alaplével főzni, a rizottót megfőzhetjük avval is. Vagy azt is megtehetjük, hogy a zöldségleves levét kétszeresére felhígítjuk vízzel, s használat előtt felforraljuk.

Aminek kapcsán természetesen érdemes megjegyezni, hogy a felhasznált alaplé (illetve a leveskocka)  némileg befolyásolni fogja a zöldséges rizottó ízét. De az alaplé plusz íze érdemben fogja javítani az ízhatást.

Lehet elsőre furcsa a rizottó elkészítésekor az alaplét kisebb adagokban hozzáadni, de ez a folyamat teszi a rizs ízét olyan jellegzetesen egyedivé (no meg a fehérbor és a végén hozzáadott margarin).

Ha nem szeretjük a karamelizált zöldségeket, egy kisebb lábosban fagyasztott sárgarépát, brokkolit és karfiolt is főzhetünk a rizshez (egy kis sós vízben).

 

Érdemes apróbbra összevágni, hogy a rizsben jobban szétoszoljon. Az (elő)főzés ideje pedig ne legyen több 5 percnél, hogy a főzést a rizzsel együtt tudjuk befejezni (a zöldség alaplével)

Tálaláskor: Érdemes a gombócok kialakításához egy kisebb tálat vagy egy 1-1,5 decis közel gömb alakú poharat használni.

Hideg vízben átöblítjük, majd a rizottóval megtöltjük (nyomogassuk is meg egy picit, hogy a levegő eltávozzon, s összetapadjon).

S amikor a tányérra borítjuk a csészét, akkor abból könnyedén kijön majd a rizsgombóc.

 

Jó étvágyat a zöldséges rizottóhoz!

Küld el ezt a receptet a barátaidnak is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating