A gombás rizottó receptje sárgarépával, zöldpaprikával, zöldborsóval, trappistasajttal, őrölt borssal, az elkészítés részletes leírásával.
Mely finom és laktató. Nagyszerű választás önmagában is és köretnek is egyaránt.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a gombás rizottót, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Gombás rizottó recept
Eszközök
- 2 literes fazék
- sajtreszelő
A recept hozzávalói
- 2 fej vöröshagyma (közepes)
- 10 dkg vaj (lehet margarin is)
- 2 szál sárgarépa
- 60 dkg csiperke gomba
- 2 darab zöldpaprika
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 25 dkg zöldborsó
- 30 dkg rizs
- 7-8 dl víz
- 1 leveskocka
- só
- őrölt bors
- 15 dkg trappistasajt
Az elkészítés lépései (részletesen)
- A hagymát megpucoljuk, s vékony karikákra vágjuk fel.
- Megtisztítjuk és szeletekre vágjuk a gombát.
- A sárgarépát és a paprikát megmossuk, s vékony szálakra vágjuk fel.
- A petrezselymet is megmossuk, és apróra felvágjuk.
- A borsót is előkészítjük: a hüvelyest megpucoljuk; a konzervről a levet leöntjük; a fagyasztottat forró víz alatt felengedjük.
A gombás rizottó elkészítése
- A vajon megfonnyasztjuk a hagymát. Keverjük át többször, hogy a karikák szétessenek kisebb darabokra.
- Amikor a hagyma összeeset, hozzáadjuk a gombát, a paprikát és sárgarépát.
- A zöldborsót is hozzáadjuk, kivéve ha zsenge, mert akkor majd csak a rizzsel együtt kerül bele a fazékba.
- Lassú tűzön addig főzzük, míg a gombából és a paprikából megjelenő lé el nem fő.
- Ezután hozzáadjuk a rizst, a vizet és a leveskockát, majd jól átkeverjük az egészet.Fedő alatt alacsony lángon az egészet készre főzzük (20-25 perc)
- Melegen tálaljuk, s a tányérok tetejére ráreszeljük a trappista sajtot.
Tippek és tanácsok a gombás rizottó elkészítéséhez
Ha szoktunk alaplével főzni, a rizottót megfőzhetjük avval is. Vagy azt is megtehetjük, hogy a húsleves levét kétszeresére felhígítjuk vízzel, s használat előtt felforraljuk.
Aminek kapcsán természetesen érdemes megjegyezni, hogy a felhasznált alaplé (illetve a leveskocka) némileg befolyásolni fogja a gombás rizottó ízét. De az alaplé plusz íze érdemben fogja javítani az ízhatást.
A gombás rizottóhoz a legjobb választás a zöldség vagy a húsleves alaplé.
Amikor a zöldségeket pároljuk, és szeretjük, adhatunk a párolódó zöldségekhez 1-2 deciliter fehér bort (az adja meg a rizottó egyedi karakteres ízét). A rizst és a zsenge zöldborsót csak akkor tegyük a zöldségekhez, amikor a fehérbor teljesen elfőtt.
Tálaláskor a rizottót szokás kicsi gombócok formájában a tányérra tenni, főleg ha köretként szolgáljuk fel.
A gombócok kialakításához használjunk egy gömb alakú kisebb tálat. Hideg vízben öblítjük át, majd töltsük meg a rizottóval (nyomogassuk is meg egy picit, hogy a levegő eltávozzon, és az egész összetapadjon).
Amikor a tányérra borítjuk az így megtöltött csészét, akkor abból könnyedén kijön majd a rizsgombóc.
A gombócok tetejét meg is szórhatjuk kevés parmezánnnal vagy edami sajttal.