Gombás rizottó

A gombás rizottó receptje sárgarépával, zöldpaprikával, zöldborsóval, trappistasajttal, őrölt borssal, az elkészítés részletes leírásával.

Mely finom és laktató. Nagyszerű választás önmagában is és köretnek is egyaránt.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a gombás rizottót, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

gombás rizottó

Gombás rizottó recept

A gombás rizottó egy gombát is tartalmazó zöldséges rizottó. Ezért az elkészítése nagyon hasonlít a zöldséges rizottó receptjéhez.
Elkészítése nem túl nehéz, habár a sokféle hozzávaló előkészítése picit sok időt vesz igénybe.
De megéri a fáradságot, mert a gombás rizottó mind köretnek, mind önállóan nagyszerű étel.
A gombás rizottó hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 15 perc
Főzés idő 30 perc
Összes idő 45 perc
Fogás Egytálételek, Köretek
Konyha Magyar, Mediterrán
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes fazék
  • sajtreszelő

A recept hozzávalói
  

  • 2 fej vöröshagyma (közepes)
  • 10 dkg vaj (lehet margarin is)
  • 2 szál sárgarépa
  • 60 dkg csiperke gomba
  • 2 darab zöldpaprika
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 25 dkg zöldborsó
  • 30 dkg rizs
  • 7-8 dl víz
  • 1 leveskocka
  • őrölt bors
  • 15 dkg trappistasajt

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A hagymát megpucoljuk, s vékony karikákra vágjuk fel.
  • Megtisztítjuk és szeletekre vágjuk a gombát.
  • A sárgarépát és a paprikát megmossuk, s vékony szálakra vágjuk fel.
  • A petrezselymet is megmossuk, és apróra felvágjuk.
  • A borsót is előkészítjük: a hüvelyest megpucoljuk; a konzervről a levet leöntjük; a fagyasztottat forró víz alatt felengedjük.

A gombás rizottó elkészítése

  • A vajon megfonnyasztjuk a hagymát.
    Keverjük át többször, hogy a karikák szétessenek kisebb darabokra.
  • Amikor a hagyma összeeset, hozzáadjuk a gombát, a paprikát és sárgarépát.
  • A zöldborsót is hozzáadjuk, kivéve ha zsenge, mert akkor majd csak a rizzsel együtt kerül bele a fazékba.
  • Lassú tűzön addig főzzük, míg a gombából és a paprikából megjelenő lé el nem fő.
  • Ezután hozzáadjuk a rizst, a vizet és a leveskockát, majd jól átkeverjük az egészet.
    Fedő alatt alacsony lángon az egészet készre főzzük (20-25 perc)
  • Melegen tálaljuk, s a tányérok tetejére ráreszeljük a trappista sajtot.
A recept jellemzői ebéd receptek, húsmentes ételek, vacsoraötletek

Tippek és tanácsok a gombás rizottó elkészítéséhez

Ha szoktunk alaplével főzni, a rizottót megfőzhetjük avval is. Vagy azt is megtehetjük, hogy a húsleves levét kétszeresére felhígítjuk vízzel, s használat előtt felforraljuk.

Aminek kapcsán természetesen érdemes megjegyezni, hogy a felhasznált alaplé (illetve a leveskocka)  némileg befolyásolni fogja a gombás rizottó ízét. De az alaplé plusz íze érdemben fogja javítani az ízhatást.

A gombás rizottóhoz a legjobb választás a zöldség vagy a húsleves alaplé.

Amikor a zöldségeket pároljuk, és szeretjük, adhatunk a párolódó zöldségekhez 1-2 deciliter fehér bort (az adja meg a rizottó egyedi karakteres ízét). A rizst és a zsenge zöldborsót csak akkor tegyük a zöldségekhez, amikor a fehérbor teljesen elfőtt.

 

Tálaláskor a rizottót szokás kicsi gombócok formájában a tányérra tenni, főleg ha köretként szolgáljuk fel.

A gombócok kialakításához használjunk egy gömb alakú kisebb tálat. Hideg vízben öblítjük át, majd töltsük meg a rizottóval (nyomogassuk is meg egy picit, hogy a levegő eltávozzon, és az egész összetapadjon).

Amikor a tányérra borítjuk az így megtöltött csészét, akkor abból könnyedén kijön majd a rizsgombóc.

A gombócok tetejét meg is szórhatjuk kevés parmezánnnal vagy edami sajttal.

 

Jó étvágyat a gombás rizottóhoz!

Küld el ezt a receptet a barátaidnak is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating