Vissza Email link
gombás rizottó

Gombás rizottó recept

A gombás rizottó egy gombát is tartalmazó zöldséges rizottó. Ezért az elkészítése nagyon hasonlít a zöldséges rizottó receptjéhez.
Elkészítése nem túl nehéz, habár a sokféle hozzávaló előkészítése picit sok időt vesz igénybe.
De megéri a fáradságot, mert a gombás rizottó mind köretnek, mind önállóan nagyszerű étel.
A gombás rizottó hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 15 perc
Főzés idő 30 perc
Összes idő 45 perc
Fogás Egytálételek, Köretek
Konyha Magyar, Mediterrán
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes fazék
  • sajtreszelő

A recept hozzávalói
  

  • 2 fej vöröshagyma (közepes)
  • 10 dkg vaj (lehet margarin is)
  • 2 szál sárgarépa
  • 60 dkg csiperke gomba
  • 2 darab zöldpaprika
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 25 dkg zöldborsó
  • 30 dkg rizs
  • 7-8 dl víz
  • 1 leveskocka
  • őrölt bors
  • 15 dkg trappistasajt

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A hagymát megpucoljuk, s vékony karikákra vágjuk fel.
  • Megtisztítjuk és szeletekre vágjuk a gombát.
  • A sárgarépát és a paprikát megmossuk, s vékony szálakra vágjuk fel.
  • A petrezselymet is megmossuk, és apróra felvágjuk.
  • A borsót is előkészítjük: a hüvelyest megpucoljuk; a konzervről a levet leöntjük; a fagyasztottat forró víz alatt felengedjük.

A gombás rizottó elkészítése

  • A vajon megfonnyasztjuk a hagymát.
    Keverjük át többször, hogy a karikák szétessenek kisebb darabokra.
  • Amikor a hagyma összeeset, hozzáadjuk a gombát, a paprikát és sárgarépát.
  • A zöldborsót is hozzáadjuk, kivéve ha zsenge, mert akkor majd csak a rizzsel együtt kerül bele a fazékba.
  • Lassú tűzön addig főzzük, míg a gombából és a paprikából megjelenő lé el nem fő.
  • Ezután hozzáadjuk a rizst, a vizet és a leveskockát, majd jól átkeverjük az egészet.
    Fedő alatt alacsony lángon az egészet készre főzzük (20-25 perc)
  • Melegen tálaljuk, s a tányérok tetejére ráreszeljük a trappista sajtot.
A recept jellemzői ebéd receptek, húsmentes ételek, vacsoraötletek