Kukoricás rizs receptje kukoricakonzervből vagy fagyasztott kukoricából, az elkészítés részletes leírásával.
Melyet gyorsan és egyszerűen elkészíthetünk szinte bármikor, s nem mellékesen tele van rostokkal s tápanyagokkal.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a kukoricás rizst. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Kukoricás rizs elkészítése
Eszközök
- kis lyukú szűrő
- 1 literes lábos
A recept hozzávalói
- 1 bögre rizs
- 2 evőkanál olaj (napraforgó, olíva, repce)
- 2 bögre víz
- 1 kiskanál só
- 1 doboz kukoricakonzerv
- kevés snídling (apróra vágva)
Az elkészítés lépései (részletesen)
- Mérjük ki pohárral a rizst, majd tegyük egy kislyukú szűrőbe. Folyóvíz alatt mossuk át alaposan, míg a távozó víz nem lesz víztiszta.
- Ezután a bögrébe tegyünk vizet, hogy a pirítás végén kéznél legyen, amikor a rizs le akarjuk hűteni.
- Egy lefedhető lábosban tegyünk olajat kezdjük el melegíteniAmikor az olaj felmelegedett, adjuk hozzá a rizst, s kezdjük el folyamatosan kevergetve megpirítani.
- Amikor a rizs üvegesre megpirult, adjuk hozzá a 2 bögre vizet és a sót.Keverjük át alaposan, majd fedjük le, s vegyük le takarékra a tűzhelyet.
- Ezután hagyjuk, hogy a rizsszemek magukba szívják a vizet.Negyed óra alatt a rizs minden vizet magába fog szívni, s teljesen megpuhul, de nem fog szétesni, s nem lesz nyálkás sem.
- Az elkészült rizshez a kukoricát hozzákeverjük, majd a tálaláskor megszórjuk a tetejét frissen apróra vágott metélőhagymával.
Tippek s tanácsok a kukoricás rizs elkészítéséhez
A kukoricás rizs elkészítése alapvetően kétféle módon történhet.
- a felt leírt módon, előre megfőzött kukorica konzervből, vagy
- morzsolt (többnyire fagyasztott) kukoricából.
A konzerv kukorica kapcsán egyetlen dologra érdemes odafigyelni, hogy alaposan csepegtessük le, mert a túlságosan vizes kukorica eláztathatja a vizet,
A konzerv levét viszont ne adjuk a rizshez, mert a végeredmény túl édes lesz, nem fogjuk a rizs ízét érezni a kukoricás rizsben.
A fagyasztott kukorica kapcsán viszont fontos tudni, hogy azt meg kell főzni, hogy a kukoricás rizs receptje módosulni fog..
A rizs kimérése (és megmosása) után a fagyasztott kukoricából is mérjünk ki egy bögrével, s tegyünk félre egy tálba.
Amikor a rizs megpirult, s felengedtük vízzel, a tál tartalmát egy az egyben adjuk hozzá a rizshez. Nem baj, ha picit közben felolvad a kukorica. Az alatta lévő vizet is adjuk hozzá a rizshez, mert az a kevés többlet víz kell ahhoz, hogy a kukorica megolvadjon.
Majd a lefedés előtt alaposan forraljuk fel az egészet, hogy a kukorica biztosan kiolvadjon.
Az elkészült kukoricás rizs tetejét megszórhatjuk snidling helyett petrezselyemmel, kakukkfűvel vagy akár majoránnával is
Az elkészült kukoricás rizs nagyszerű kisérője lehet a fasírtnak, a kijevi csirkemellnek, stroganoff csirkének, de akár a rántott sajtnak vagy a rántott halnak is.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a kukoricás rizst, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, neked is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.