Kukoricás rizs

Kukoricás  rizs receptje kukoricakonzervből vagy fagyasztott kukoricából, az elkészítés részletes leírásával.

Melyet gyorsan és egyszerűen elkészíthetünk szinte bármikor, s nem mellékesen tele van rostokkal s tápanyagokkal.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a kukoricás rizst. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

kukoricás rizs

Kukoricás rizs elkészítése

Mérjük ki pohárral a rizst, majd tegyük egy kislyukú szűrőbe. Folyóvíz alatt mossuk át alaposan.
Egy lefedhető lábosban tegyünk olajat (vagy vajat), s amikor az olaj kezd melegedni, adjuk hozzá a rizst, s kezdjük el kevergetve megpirítani.
Amikor a rizs megpirult, adjuk hozzá a vizet és a sót, keverjük át alaposan, majd vegyük takarékra a tűzhelyet.
Ezután hagyd, hogy a rizsszemek negyed óra alatt magukba szívják a vizet. Amitől a rizs teljesen meg fog puhulni, de nem fog szétesni, s nem lesz nyálkás sem.
Az elkészült rizshez a lecsöpögtetett kukoricát hozzákeverjük, majd a tálaláskor megszórjuk a tetejét frissen apróra vágott metélőhagymával.
A kukoricás rizs hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
(a fagyasztott kukorica felhasználásáról is a recept alatt találsz leírást)
Előkészítési idő 5 perc
Főzés idő 25 perc
Összes idő 30 perc
Fogás Köretek, Zöldséges ételek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • kis lyukú szűrő
  • 1 literes lábos

A recept hozzávalói
  

  • 1 bögre rizs
  • 2 evőkanál olaj (napraforgó, olíva, repce)
  • 2 bögre víz
  • 1 kiskanál
  • 1 doboz kukoricakonzerv
  • kevés snídling (apróra vágva)

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • Mérjük ki pohárral a rizst, majd tegyük egy kislyukú szűrőbe.
    Folyóvíz alatt mossuk át alaposan, míg a távozó víz nem lesz víztiszta.
  • Ezután a bögrébe tegyünk vizet, hogy a pirítás végén kéznél legyen, amikor a rizs le akarjuk hűteni.
  • Egy lefedhető lábosban tegyünk olajat kezdjük el melegíteni
    Amikor az olaj felmelegedett, adjuk hozzá a rizst, s kezdjük el folyamatosan kevergetve megpirítani.
  • Amikor a rizs üvegesre megpirult, adjuk hozzá a 2 bögre vizet és a sót.
    Keverjük át alaposan, majd fedjük le, s vegyük le takarékra a tűzhelyet.
  • Ezután hagyjuk, hogy a rizsszemek magukba szívják a vizet.
    Negyed óra alatt a rizs minden vizet magába fog szívni, s teljesen megpuhul, de nem fog szétesni, s nem lesz nyálkás sem.
  • Az elkészült rizshez a kukoricát hozzákeverjük, majd a tálaláskor megszórjuk a tetejét frissen apróra vágott metélőhagymával.
A recept jellemzői ebéd receptek, egészséges ételek, gluténmentes, húsmentes ételek, laktózmentes ételek, tojásmentes, vacsoraötletek, vega receptek

Tippek s tanácsok a kukoricás rizs elkészítéséhez

A kukoricás rizs elkészítése alapvetően kétféle módon történhet.

  • a felt leírt módon, előre megfőzött kukorica konzervből, vagy
  • morzsolt (többnyire fagyasztott) kukoricából.

A konzerv kukorica kapcsán egyetlen dologra érdemes odafigyelni, hogy alaposan csepegtessük le, mert a túlságosan vizes kukorica eláztathatja a vizet,

 

A konzerv levét viszont ne adjuk a rizshez, mert a végeredmény túl édes lesz, nem fogjuk a rizs ízét érezni a kukoricás rizsben.

A fagyasztott kukorica kapcsán viszont fontos tudni, hogy azt meg kell főzni, hogy a kukoricás rizs receptje módosulni fog..

A rizs kimérése (és megmosása) után a fagyasztott kukoricából is mérjünk ki egy bögrével, s tegyünk félre egy tálba.

Amikor a rizs megpirult, s felengedtük vízzel, a tál tartalmát egy az egyben adjuk hozzá a rizshez. Nem baj, ha picit közben felolvad a kukorica. Az alatta lévő vizet is adjuk hozzá a rizshez, mert az a kevés többlet víz kell ahhoz, hogy a kukorica megolvadjon.

 

Majd a lefedés előtt alaposan forraljuk fel az egészet, hogy a kukorica biztosan kiolvadjon.

Az elkészült kukoricás rizs tetejét megszórhatjuk snidling helyett petrezselyemmel, kakukkfűvel vagy akár majoránnával is

Az elkészült kukoricás rizs nagyszerű kisérője lehet a fasírtnak, a kijevi csirkemellnek, stroganoff csirkének, de akár a rántott sajtnak vagy a rántott halnak is.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a kukoricás rizst, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, neked is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a kukoricás rizshez!

Küld el ezt a receptet a barátaidnak is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating