A hurka és a kolbász kisütése, az elkészítés részletes leírásával. Miért reped ki a sütés közben, s mit tehetünk ellene? Illetve a fagyasztóból kivett hurkát és kolbászt hogyan érdemes kisütni?
Majd amikor már végignéztük azt, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan megsütni a hurkát és a kolbászt, azt is megnézzük, hogyan lehet azt melegen feltálalni.
S végül azt is megnézzük, miként lesz a kisült hurka és kolbász zsírjából ízletes csemege reggelire, uzsonnára, vagy egy kiránduláson a szendvicsben?
Hurka és kolbász sütése
Eszközök
- Nagyobb méretű, magas falú tepsi
A recept hozzávalói
- 60 dkg hurka vagy kolbász
- 1 dl víz
- 1 evőkanál zsír
Az elkészítés lépései (részletesen)
- A sütéshez tegyük a hurkát vagy a kolbászt a tepsibe. Figyeljünk arra, hogy ne érjenek össze, s a behelyezés után vékony tűvel vagy villával szurkáljuk be a tetejüket, nehogy kirepedjenek.
- A behelyezés után tegyünk a tepsibe kevés vizet és zsírt, hogy amíg a hurka vagy a kolbász nem engedi ki magából a zsírját, ne tapadjon le az aljára (mert kiszedésnél könnyen szétszakad).
- Majd az egészet tegyük 30-40 percre 160-180 fokra előmelegített sütőbe.
- Akkor jó, ha a villába könnyedén beletudjuk nyomni a hurkába/kolbászba.
Tippek és tanácsok a hurka és a kolbász sütéséhez
Az első és legfontosabb, hogy a disznótoros hurka és a kolbászt nem elég kemény ahhoz, hogy sütés közben forgassuk, ezért nem túl szerencsés gondolat egy serpenyőben nekiállni kisütni őket.
A második gondolat, hogy a hurka és a kolbász íze nagyon eltérő, ezért mindig külön tepsiben süssük ki őket. Süthetjük egyszerre őket, ugyan abban a sütőben, de mindig külön tepsiben legyenek (a megmaradt zsírjukat se öntsük össze!).
Ugyanez a véres és a májas hurkára nem igaz, őket nyugodtan süthetjük egy tepsiben (természetesen úgy, hogy ne érjenek össze).
A hurka vásárlás során figyeljünk oda az összetételre. Ha a rizzsel készült hurkát szeretjük (azt szoktuk meg), komoly csalódás érhet minket, ha olcsó hurkát véve belefutunk egy áztatott kenyérrel készült változatba.
Ha fagyasztóból vesszük elő a hurkát vagy a kolbászt, mindenképpen tegyük őket negyed órára langyos vízbe. Ettől részben meg fog olvadni (mely egyszerűbbé teszi a kisütést). Másrészt a külső bőre visszanyeri a rugalmasságát (hogy meg tudjuk szurkálni a kipukkadás ellen).
Ha belseje nem olvadt ki teljesen, az nem gond. Ilyen esetben a sütő inkább 160 fokos legyen, mint 180 (hogy egyenletesebben süljön meg a hurka vagy a kolbász)
A sülthurka és a sültkolbász tálalása
Tálalás során vigyázzunk, hogy ne essen szét a megsült hurka/kolbász. Széles és lapos szedőkanállal a tepsi aljáról először szedjük fel a hurkát/kolbászt, s csak utána kezdjük el őket feldarabolni, s tányérokra tenni.
Köretként a főtt krumplit összetörhetjük, s kevés hurka vagy kolbász szaftot hozzáadva ízletesebbé tehetjük. Amit kevés zsíron megpirított hagymával még finomabbá tehetünk.
De csinálhatunk hozzá petrezselymes krumplit, párolt lilakáposztát, vagy tehetünk mellé egy nagy adag salátát is.
Azt is megtehetjük, hogy a sütőben egy nagyobb tepsiben a hurka vagy a kolbász mellé teszünk megpucolt, s nagyobb darabokra vágott krumplit. A sütőben megsült krumpliból a hurka és a kolbász ízeit és illatait magukba szívva isteni csemege lesz.
Fontos: amikor a tepsiből kivesszük a krumplikat, vágjuk fel őket kisebb darabokra. Majd sózzuk meg őket rendesen, mint ahogy az olajban sült krumplit szoktuk.
A megmaradt zsírt külön-külön félretéve egy kisebb bögrében el lehet tenni a hűtőben. Isteni pecsenyezsír lesz belőle, amit kenyérre kenve később is megehetünk. S ha szeretjük, ehetünk hozzá paprikát, paradicsomot esetleg kígyóuborkát.
Ha megmaradt a kisült hurkából vagy kolbászból, azt is rávághatjuk vékony karikák formájában.