Vissza Email link
káposztás bableves

Káposztás bableves recept

Apróra vágott hagymát olajon kicsit megfuttatjuk.
Amikor a hagyma már kezd üvegesedni, ráborítjuk az előző este beáztatott babot az áztató levével együtt. Hozzátesszük az összevágott füstölt húst s a babérlevelet, s közepes lángon elkezdjük főzni.
Közben a savanyú káposztát picit átmossuk, lecsöpögtetjük, s kicsit összevagdossuk, hogy rövidebbek legyenek a káposzta csíkjai.
Amikor a bab már félig megfőtt, akkor hozzá tesszük a káposztát is. Felöntjük annyi vízzel, hogy sűrű leves legyen majd belőle.
Míg készre fő a bab és a káposzta, addig a tejfölt alaposan kikeverjük a liszttel. Amikor a bab, a hús és a káposzta is megpuhult, akkor a tejföllel behabarjuk a levest.
Végül még forralunk az egészen egyet, hogy a leves besűrűsödjön, s utána már tálalhatjuk is.
A káposztás bableves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 20 perc
Főzés idő 30 perc
Összes idő 50 perc
Fogás Egytálételek, Leves, Zöldséges ételek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • közepes tál (a bab beáztatásához)
  • 3 literes fazék

A recept hozzávalói
  

  • 30 dkg fejtett bab
  • 1 fej vöröshagyma (nagyobb)
  • 1 evőkanál napraforgóolaj (vagy zsír)
  • 20 dkg füstölt tarja (lehet comb vagy oldalas is)
  • 1,5 liter víz
  • 2-3 darab babérlevél
  • 25 dkg savanyú káposzta
  • 3,5 dl tejföl
  • 2 evőkanál finomliszt

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A káposztás bableveshez a babot előző este beáztatjuk.
  • Másnap a hagymát megpucoljuk, s apró kockákra vágjuk.
  • A lábos alján megmelegítjük az olajat, s rádobjuk a hagymát.
    Folyamatos kevergetés közben a hagymát picit megpirítjuk, amíg üvegessé nem válik.
  • Amikor a hagyma már kezd üvegesedni, ráborítjuk az előző este beáztatott babot az áztató levével együtt.
    Hozzátesszük az összevágott füstölt húst s a babérlevelet, s annyi vizet, mely rendesen ellepi.
    Közepes lángon elkezdjük főzni az egészet.
  • Míg fő a bab és a csülök, a savanyú káposztát picit átmossuk, lecsöpögtetjük, s kicsit összevagdossuk, hogy rövidebbek legyenek a káposzta csíkjai.
  • Durván egy óra elteltével, amikor a bab már félig megfőtt,hozzá tesszük a babhoz káposztát is.
    Felöntjük a víz maradékával, hogy a végén egy sűrű levest kapjunk.
  • Míg készre fő a bab és a káposzta, addig a tejfölt alaposan kikeverjük a liszttel.
  • Amikor a bab, a hús és a káposzta is megpuhult, a főzőléből hozzáadunk a kikevert tejfölhöz, s azzal is kikeverjük.
    Majd az egészet hozzáadjuk a leveshez, folyamatos kevergetés közben.
  • Végül még forralunk a levesen még egyet, hogy a lisztes-tejfölös habarástól besűrűsödjön.
A recept jellemzői ebéd receptek, egészséges ételek, húsos ételek, tojásmentes, vacsoraötletek