Virsli főzés

A virsli főzés egyszerű, s egy apró trükkel elérhető, hogy sose repedjen szét.

Ugyan a frankfurti, a bécsi és a juhbeles virsli főzése picit eltér a műbelestől, de az alapok azonosak, s a trükk mindegyik típusú virslinél működik.

Először részletesen megnézzük azt, miként lehet szinte bármilyen virslit percek alatt „megfőzni” anélkül, hogy bármi baja lenne.

Virsli főzés

Virsli főzése

A virsli főzése egy igen egyszerű feladat.
A virsli megfőzésének titka csupán annyi, hogy nem szabad túl sokáig a forró (lobogó) vízben hagyni, mert attól a virsli belsejében lévő víz is elkezd forrni.
S a virsli belsejében megjelenő vízgőz túlnyomása szét fogja repeszteni a virslit.
A virslifőzés részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 5 perc
Főzés idő 10 perc
Összes idő 15 perc
Fogás Egytálételek
Konyha Amerikai, Angol, Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • lábos fedővel a virsli főzéséhez

A recept hozzávalói
  

  • 8 pár virsli
  • víz (a virsli főzéséhez)

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • Tedd bele a vizet a lábosba, s forrald fel a vizet
  • Amikor a víz elkezd lobogva forrni, zárd el alatta a tüzet, tedd bele a virsliket.
    Tedd rá a lábosra a fedőt, s hagyd, hogy a forró (de nem lobogó) víz átmelegítse a virslit.
  • 10 perc elteltével a virsli kész lesz, s tálalható.
A recept jellemzői gluténmentes, húsos ételek, laktózmentes ételek, reggeli receptek, tojásmentes, vacsoraötletek

Tippek és tanácsok a virsli főzéséhez

Van egy-két kérdés, ami a virsli főzése kapcsán mindig felmerül, érdemes ezeket is mindig végig gondolni.

A virsli attól reped szét, hogy túl forró vízben és túl sokáig akarjuk főzni. Mely teljesen szükségtelen. A virsli egy előre  megfőzött húskészítmény, ami főzés vagy sütés nélkül is fogyasztható, hasonlóan a párizsihoz vagy más felvágottakhoz.

Így valójában nincs szükség arra, hogy a virslit hosszabb ideig forró vízben tartsuk. megfőzzük. Amit virsli főzésnek hívunk, az valójában csak a virsli felmelegítését kell, hogy jelenti.

A virsli főzési ideje tulajdonképpen a virsli vastagságától függ. 10 perc alatt a fenti módon, forró vízbe tett és fedő alatt hagyott virsli minden esetben átmelegszik. A vékonyabb virslik, pl. frankfurti, bécsi, juhbeles, 5-8 perc alatt is elkészülnek.

 

Fontos: A lábosban forraljuk fel a vízet, hogy rendesen átmelegedve sok extra hő legyen benne a melegítéshez. Ha csak forró vizet öntünk (például egy vízforralóból) egy hideg lábosban a virslikre, az kevés lesz a virslik átmelegítéséhez.

A frankfurti virsli, a juhbeles virsli és a bécsi virsli külső része ehető, azokat nem érdemes eltávolítani a virsliről. Ami azért is jó, mert ezen vékonyabb virslik könnyebben kirepednek, mivel kevésbé tömör a szerkezetük.

S mivel a vékony virslik könnyebben átmelegszenek, akár 5 perc után is bátran kivehetjük a forró vízből őket, és tálalhatjuk.

Ezzel szemben a műbeles virsli burkolatát legkésőbb a tálalás előtt mindig vegyük le (mivel az műanyag, nem ehető). Hidegen kézzel is megtehetjük, vagy langyos víz alá téve akár ki is nyomhatjuk műbélből a virslit még főzés előtt.

 

De megtehetjük főzés után is, mivel a műbél jobban tágul a forró víz hatására, mint a virsli maga.

A főtt virsli tálalása

A virsli önmagában is nagyszerű étel, de rendszerint kenyérrel és valamilyen szósszal, például ketchuppel, mustárral, majonézzel, esetleg tormával szokás enni.

A főtt virsli tökéletes választás akár reggelire, akár vacsorára. S arról se feledkezzünk el, hogy a szilveszteri bulik menüjéből is kihagyhatatlan.

Fejenként 1-3 pár virslivel érdemes számolni, mely nagyban függ a pillanatnyi étvágytól. Illetve attól, hogy csak előételnek vagy főételnek szánjuk a főtt virslit.

Jó étvágyat a főtt virslihez!

Küld el ezt a receptet a barátaidnak is!

A recepthez felhasználható élelmiszerek:

,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating