A virsli főzés egyszerű, s egy apró trükkel elérhető, hogy sose repedjen szét.
Ugyan a frankfurti, a bécsi és a juhbeles virsli főzése picit eltér a műbelestől, de az alapok azonosak, s a trükk mindegyik típusú virslinél működik.
Először részletesen megnézzük azt, miként lehet szinte bármilyen virslit percek alatt „megfőzni” anélkül, hogy bármi baja lenne.
Virsli főzése
Eszközök
- lábos fedővel a virsli főzéséhez
A recept hozzávalói
- 8 pár virsli
- víz (a virsli főzéséhez)
Az elkészítés lépései (részletesen)
- Tedd bele a vizet a lábosba, s forrald fel a vizet
- Amikor a víz elkezd lobogva forrni, zárd el alatta a tüzet, tedd bele a virsliket.Tedd rá a lábosra a fedőt, s hagyd, hogy a forró (de nem lobogó) víz átmelegítse a virslit.
- 10 perc elteltével a virsli kész lesz, s tálalható.
Tippek és tanácsok a virsli főzéséhez
Van egy-két kérdés, ami a virsli főzése kapcsán mindig felmerül, érdemes ezeket is mindig végig gondolni.
A virsli attól reped szét, hogy túl forró vízben és túl sokáig akarjuk főzni. Mely teljesen szükségtelen. A virsli egy előre megfőzött húskészítmény, ami főzés vagy sütés nélkül is fogyasztható, hasonlóan a párizsihoz vagy más felvágottakhoz.
Így valójában nincs szükség arra, hogy a virslit hosszabb ideig forró vízben tartsuk. megfőzzük. Amit virsli főzésnek hívunk, az valójában csak a virsli felmelegítését kell, hogy jelenti.
A virsli főzési ideje tulajdonképpen a virsli vastagságától függ. 10 perc alatt a fenti módon, forró vízbe tett és fedő alatt hagyott virsli minden esetben átmelegszik. A vékonyabb virslik, pl. frankfurti, bécsi, juhbeles, 5-8 perc alatt is elkészülnek.
Fontos: A lábosban forraljuk fel a vízet, hogy rendesen átmelegedve sok extra hő legyen benne a melegítéshez. Ha csak forró vizet öntünk (például egy vízforralóból) egy hideg lábosban a virslikre, az kevés lesz a virslik átmelegítéséhez.
A frankfurti virsli, a juhbeles virsli és a bécsi virsli külső része ehető, azokat nem érdemes eltávolítani a virsliről. Ami azért is jó, mert ezen vékonyabb virslik könnyebben kirepednek, mivel kevésbé tömör a szerkezetük.
S mivel a vékony virslik könnyebben átmelegszenek, akár 5 perc után is bátran kivehetjük a forró vízből őket, és tálalhatjuk.
Ezzel szemben a műbeles virsli burkolatát legkésőbb a tálalás előtt mindig vegyük le (mivel az műanyag, nem ehető). Hidegen kézzel is megtehetjük, vagy langyos víz alá téve akár ki is nyomhatjuk műbélből a virslit még főzés előtt.
De megtehetjük főzés után is, mivel a műbél jobban tágul a forró víz hatására, mint a virsli maga.
A főtt virsli tálalása
A virsli önmagában is nagyszerű étel, de rendszerint kenyérrel és valamilyen szósszal, például ketchuppel, mustárral, majonézzel, esetleg tormával szokás enni.
A főtt virsli tökéletes választás akár reggelire, akár vacsorára. S arról se feledkezzünk el, hogy a szilveszteri bulik menüjéből is kihagyhatatlan.
Fejenként 1-3 pár virslivel érdemes számolni, mely nagyban függ a pillanatnyi étvágytól. Illetve attól, hogy csak előételnek vagy főételnek szánjuk a főtt virslit.