Sajtos-tejfölös tészta

A sajtos-tejfölös tészta egy könnyen elkészíthető vacsora, mely laktató és finom.

Készthetjük egyszerű trappistasajtból, vagy választhatunk hozzá ízesebb, esetleg füstölt sajtot is.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a sajtos-tejfölös tésztát, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

sajtos-tejfölös tészta

Sajtos-tejfölös tészta recept

A sajtos-tejfölös tészta elkészítése egyszerű.
Megfőzzük a tésztát, s közben a sajto(ka)t lereszeljük. A tejfölös dobozt is kibontjuk, s egy villával vagy egy kisebb habverővel felkeverjük a tejfölt.
Amikor a tészta megfőtt, leszűrjük, tányérra tesszük, s rátesszük a tejfölt és a reszelt sajto(ka)t.
Előkészítési idő 5 min
Főzési/sütési idő 15 min
Összes idő 20 min
Fogás Egytálételek, Főétel, Tésztás ételek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • Nagyobb lábos (a tészta főzéséhez)
  • sajtreszelő

Hozzávalók
  

  • víz (a tészta megfőzéséhez)
  • (a tészta megfőzéséhez)
  • 50 dkg tészta
  • 20 dkg trappista sajt
  • bors (ízlés szerint)

Az elkészítés lépései
 

  • A tésztának feltesszük a vizet forrni.
  • Menet közben, amikor a tészta vize felforr, adjunk hozzá sót, és a tésztát (tipikusan széles metéltet). Az újraforrás elindulásáig párszor keverjük meg, hogy ne hogy összetapadjon.
    Fontos: mindig olvassuk el a csomagoláson, meddig kell főzni a tésztát, s az újraforrás után ha lejárt az idő (s megfőtt), szűrjük le.
  • Közben a sajt(oka)t lereszeljük, s a tejfölt is felkeverjük, hogy krémes állagú legyen.
  • Amikor a tészta megfőtt, leszűrjük, tányérra tesszük, s rátesszük a tejfölt és a reszelt sajto(ka)t.
  • Ízlés szerint sóval, borssal, pirított szalonnával ízesíthetjük.
A recept jellemzői ebéd receptek, húsmentes ételek, vacsoraötletek, vega receptek

Tippek és tanácsok a sajtos-tejfölös tészta elkészítéséhez

A sajt és a tejföl íze elegendően karakteres ahhoz, hogy gyakorlatilag bármilyen tésztával elkészíthető.

Tojásos tészták közül akár a fodros kocka akár a hosszú metélt szóba jöhet. AZ olasz tészták közül a fussili, spagetti, a penne vagy a farfalle is jó választás lehet. S persze nem feledkezhetünk el a sajtos makaróniról sem.

A sajtok kiválasztásakor választhatjuk a trappista sajtot épp úgy, mint akár a karavánt, az edamit vagy a parmezánt.

Ami fontos, hogy szemben a sajtszószos tésztával, a sajt ebben az esetben nem igazán fog megolvadni és elkeveredni egymással, ezért érdemesebb az intenzívebb ízű sajtokkal (például a parmezánnal) óvatosabban bánni.

Ha szeretjük, egy kis őrölt szerecsendiót, sót és fél deci főzőtejszínt is adhatunk a tejfölhöz, hogy ízletesebb legyen.

Jó étvágyat a sajtos-tejfölös tésztához!

Oszd meg másokkal, ha tetszett ez a recept!
Címke , , , , , , , , , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése