A sajtos-tejfölös tészta receptje finom sajttal, 6-8 tojásos tésztával, felkevert tejföllel, az elkészítés részletes leírásával.
Elkészíthetjük akár egyszerű trappista sajtból is, de az ínyencek választhatnak hozzá valamilyen különlegesebb vagy füstölt sajtot is.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a sajtos-tejfölös tésztát, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Sajtos-tejfölös tészta recept
Eszközök
- nagyobb lábos
- sajtreszelő
- Tésztaszűrő
A recept hozzávalói
- 2 liter víz (a tészta megfőzéséhez)
- 1 evőkanál só (a tészta főzővízébe)
- 50 dkg széles metélt
- 20 dkg trappista sajt
- 2 dl tejföl
- bors (ízlés szerint)
Az elkészítés lépései (részletesen)
- A tésztának feltesszük a vizet forrni.
- Amikor a tészta vize felforr, adjunk hozzá sót, és a tésztát. Az újraforrás elindulásáig párszor keverjük meg, hogy ne hogy összetapadjon.
- Míg a forrásban lévő vízben a tészta megpuhul, a sajt(oka)t lereszeljük, s a tejfölt is felkeverjük, hogy krémes állagú legyen.
- Amikor a tészta megfőtt, leszűrjük, tányérra tesszük, s rátesszük a tejfölt és a reszelt sajto(ka)t.
- Ízlés szerint sóval, borssal, pirított szalonnával ízesíthetjük.
Tippek és tanácsok a sajtos-tejfölös tészta elkészítéséhez
A sajt és a tejföl íze elegendően karakteres ahhoz, hogy gyakorlatilag bármilyen tésztával elkészíthető.
Tojásos tészták közül akár a fodros kocka és a hosszú metélt mellett szóba jöhet akár a szarvacska, a rövid metélt vagy a rövid csőtészta is.
AZ olasz tészták közül a fusilli, spagetti, a penne vagy a farfalle is jó választás lehet. S persze nem feledkezhetünk el a sajtos makaróniról sem.
Arra viszont figyeljünk, hogy a kétféle tészta megfőzése némileg különbözik:
- Ha olaszos jellegű, durum tésztát főzünk ki a paradicsomszószhoz, az durván 16-18 perc alatt fő meg, s nem túlságosan érzékeny a túlfőzésre.
- A tojásos tészta viszont érzékeny a túlfőzésre, és hamarabb is megfő. Ezért 10 perc után rendszeresen ellenőrizzük a tészta állapotát (puhaságát) kostolással.
A sajtok kiválasztásakor választhatjuk a trappista sajtot épp úgy, mint akár a karavánt, az edamit vagy a parmezánt. De ha szeretjük, választhatunk bármilyen félkemény és kemény házi sajtot is.
Ami fontos, hogy szemben a sajtszószos tésztával, a sajt ebben az esetben nem igazán fog megolvadni és elkeveredni a többi összetevővel, ezért érdemesebb az intenzívebb ízű sajtokkal (például a parmezánnal) óvatosabban bánni, rendesen szétteríteni a tésztán.
Ha szeretjük, egy kis őrölt szerecsendiót, sót és fél deci főzőtejszínt is adhatunk a tejfölhöz, hogy ízletesebb legyen az étel.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a sajtos-tejfölös tésztát, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.