Mákos tészta

A mákos tészta egy igazi magyar étel, mely 6-8 tojásos tésztából az igazi. Pillanatok alatt megvan, s az év bármely szakában élvezhetjük az ízét.

Külföldön viszont ne próbáljuk meg elkészíteni, mert a mákszemek ópiát tartalma miatt a mák felhasználása sokfelé korlátozva van.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a mákos tésztát, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

mákos tészta

Mákos tészta recept

A mákos tészta elkészítése egyszerű.
Megfőzzük a tésztát, s közben a mákot ledaráljuk. A mákhoz hozzáadjuk a porcukrot, s jól elkeverjük őket.
Amikor a tészta megfőtt, leszűrjük, s az előre elkészített daráltmákkal jó alaposan összekeverjük.
Előkészítési idő 5 min
Főzési/sütési idő 15 min
Összes idő 20 min
Fogás Egytálételek, Főétel, Tésztás ételek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • Nagyobb lábos (a tészta főzéséhez)
  • Mákdaráló

Hozzávalók
  

  • víz (a tészta megfőzéséhez)
  • (a tészta megfőzéséhez)
  • 50 dkg tészta (szélesmetélt)
  • 20-25 dkg mák
  • 15-20 dkg porcukor

Az elkészítés lépései
 

  • A tésztának feltesszük a vizet forrni.
  • Menet közben, amikor a tészta vize felforr, adjunk hozzá sót, és a tésztát (tipikusan széles metéltet). Az újraforrás elindulásáig párszor keverjük meg, hogy ne hogy összetapadjon.
    Fontos: mindig olvassuk el a csomagoláson, meddig kell főzni a tésztát, s az újraforrás után ha lejárt az idő (s megfőtt), szűrjük le.
  • Közben a mákot mákdarálón daráljuk le.
  • A ledarált mákot keverjük jó alaposan el a porcukorral.
  • Amikor a tészta megfőtt, szűrjük le, s keverjük össze a porcukros darált mákkal.
A recept jellemzői ebéd receptek, húsmentes ételek, laktózmentes ételek, vacsoraötletek, vega receptek

Tippek és tanácsok a mákostészta elkészítéséhez

A mákostészta ízét a daráltmák és a tészta együttesen határozza meg. Éppen ezért jó, ha tojásos tésztából készítjük el a mákostésztát (hasonlóan a krumplis tésztához).

Ami még fontos, hogy a tészta szűrésénél nem baj, ha a tésztáról nem csöpög le teljesen a víz. A darált mák könnyebben fog a tésztára tapadni, ha egy picit még nyirkos.

A mákostészta csak frissen finom, különösen a frissen darált máktól finom. Ezért a boltban inkább egész mákszemeket tartalmazó csomagot vegyünk le a polcról, mint előre ledaráltat.

A mákostészta ízének intenzitásával  tudunk kicsit játszani, ha kicsivel több vagy kevesebb mákot darálunk. Illetve mákhoz képest a porcukor arányát növelve a végeredmény édessége is növelhető.

Jó étvágyat a mákos tésztához!

Oszd meg másokkal, ha tetszett ez a recept!
Címke , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése