Rakott cukkini

A rakott cukkini egy könnyed húsos, fűszeres étel, melyből az év bármely napján ehetünk egy nagy adagot.

Minimális szénhidráttartalma miatt a cukorcsökkentett diétán lévők is bátran fogyaszthatják.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a rakott cukkinit, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

rakott cukkini

Rakott cukkini recept

A rántott cukkinihez a darálthús alapot készítjük el előbb: a kockára vágott vöröshagymán megpirítunk olajon, majd hozzátéve a húst, fehérre sütjük.
Amikor a hús kifehéredett, sóval, borssal, fűszerpaprikával ízesítjük, majd tejszínt hozzáadva 10 percig fedő alatt 10 percig pároljuk.
Amikor a darálthúsos alap megfőtt, a megmosott és karikára vágott cukkinivel az egészet egy nagy tűzálló edénybe tesszük, s a tetejére sajtot teszünk.
Előmelegített sütőben 180 fokon 25 perc alatt készre sütjük.
Előkészítési idő 5 min
Főzési/sütési idő 10 min
sütőben sütés 25 min
Összes idő 40 min
Fogás Egytálételek, Főétel, Rakott ételek
Konyha Francia, Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • Nagyobb serpenyő (a darálthús elkészítéséhez)
  • Nagyobb méretű, magas falú tepsi vagy jénai

Hozzávalók
  

  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • ½ kg darálthús
  • bors
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • 2 gerezd fokhagyma
  • ½ liter főzőtejszín
  • 80 dkg cukkini
  • vaj (a tűzálló tál kikenéséhez)
  • 20 dkg trappista sajt
  • 20 dkg füstöltsajt (pl. karaván)

Az elkészítés lépései
 

  • A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    A vöröshagymát karikára vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón.
  • Egy serpenyőben a hagymát olajon elkezdjük pirítani.
    Amikor a hagyma kezd üvegesedni, hozzáadjuk a darálthúst, és alaposan átkeverjük, hogy a darálthús minél kisebb darabokra szétessen.
  • Amikor a hús kezd kifehéredni, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk fűszerpaprikával, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, s még egyszer jól átkeverjük az egészet.
  • Majd hozzáadjuk a főzőtejszínt, és fedő alatt, időnként kevergetve 10 percig pároljuk a darálthúst.
  • Közben a sütőt bekapcsoljuk, 180 fokra előmelegítjük.
  • Míg a darálthús párolódik, a cukkiniket megmossuk és vékony karikára felaprítjuk.
  • A tűzálló jénait vagy a tepsit kikenjük vajjal, s a cukkini felét egyenletesen elosztjuk az alján.
    Erre jön rá az elkészült húsos-tejszínes szósz úgy, ahogy van.
    S ennek tetejére jön rá a cukkini második fele (akár több rétegben is).
  • Lereszeljük a kétféle sajtot, s megszórjuk egyenletesen a tűzálló tál tartalmát.
  • Az előmelegített sütőbe az egészet berakjuk, s 25-30 perc alatt készre sütjük.
    (A sütés első felében lehet rajta alufólia, hogy a sajt ne égjen meg)
A recept jellemzői ebéd receptek, gluténmentes, húsos ételek, tojásmentes, vacsoraötletek

Tippek és tanácsok a rakott cukkini elkészítéséhez

A rakott cukkini elsősorban a húsos részt változtatásával lehet sokszínű:

  • Teljesen más lesz az egész étel íze, ha zsíros húsból készül hozzá a darálthús, mintha szárazabb húsból, például pulykamellből készül.
  • A húsos ragut is csinálhatjuk kicsit zsírosabbra, mint a receptben van.
  • Tehetünk a raguba egy kevés kakukkfüvet pluszban.

A másik lehetőség, hogy egy picit feldobjuk a rakott cukkinit, ha nem simán sajttal szórjuk meg a tetejét. A sajtok felét belekeverjük egy besamel mártásba, amit a felső cukkinirétegre öntünk, s annak a tetejére kerül a kétféle sajt másik fele.

Jó étvágyat a rakott cukkinihez!

Oszd meg másokkal, ha tetszett ez a recept!
Címke , , , , , , , , , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése