Eredeti palócleves recept ürühússal, hagymával, fokhagymával, krumplival, zöldbabbal, tejfölös habarással, az elkészítés részletes leírásával.
Mely sokkal kevesebb összetevőt tartalmaz, mint a ma sokak által készített zöldséges változat, viszont a bárányhús miatt még sem annyira elterjedt idehaza.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni az eredeti palóclevest. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Eredeti palócleves recept
Eszközök
- 2 literes fazék
A recept hozzávalói
- 30 dkg ürühús
- 30 dkg krumpli
- 25-30 dkg zöldbab
- 5 dkg zsír
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- 1 késhelynyi köménymag
- 1 liter víz
- 1 dl tejföl
- 1 evőkanál finomliszt (púpozott)
Az elkészítés lépései (részletesen)
- Az eredeti palócleveshez a vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
- A húst és a megtisztított burgonyát megmossuk és centis kockára vágunk.A megpucolt és összevágott krumplit vízbe áztatjuk és félrerakjuk.
- A zöldbabot is megmossuk, végeit levágjuk, s másfél-két centis darabokra összevágjuk.A megpucolt és összevágott zöldbabot szintén vízbe áztatjuk és félrerakjuk.
- A zsíron megfonnyasztjuk a hagymát, kevés sót hozzátéve.
- Amikor a hagyma üveges lett, , megszórjuk pirospaprikával, s párat keverünk rajta, hogy megpiruljon.
- Ezután hozzáadjuk az ürühúst, s kevés vizet mellé öntve a hús mindegyik oldalát megpirítjuk.
- A sütés végén a húst zsírjára sütjük, lehúzzuk a tűzhelyről, hozzáadjuk a fokhagymát és a köménymagot, s picit azokat is megpirítjuk.
- Amikor a köménymag és a fokhagyma illata megjelent, felöntjük az egészet vízzel, s a tűzhelyre visszatéve a fazekat puhára főzzük a húst egy bő óra alatt.
- Fél óra elteltével hozzátesszük a korábban felaprított krumplit is, hogy az is megpuhuljon.
- Amikor a krumplit beletettük a levesbe, vele párhuzamosan a zöldbabot egy külön lábosban feltesszük főni kevés sóval.Forrástól számítva 12-15 perc alatt megpuhul, s utána leszűrjük.
- Közben a tejfölben elkeverjük csomómentesen a lisztet, majd a levesből 1-2 merőkanállal hozzámerve felhígítjuk azt.
- Amikor a hús és a krumpli is megfőtt, beletesszük a megfőtt és leszűrt zöldbabot a levesbe.Majd a felhígított habarást hozzákeverve besűrítjük a palóclevest.
- Tálalásnál finomra vágott petrezselyemmel vagy kaporral ízesítjük.
Pár gondolat az eredeti palócleves elkészítéséhez
Az eredeti palócleves alapja az ürühús. Az ürü herét juhot jelent, melyhez hozzájutni nem feltétlen egyszerű. Főleg nem vidéken.
De helyette megteszi egy jó sertéshús is, például lapocka, oldalas vagy sertéscomb is.
Bárhogyan is legyen, az igazán jó palócleveshez idő kell, mert az ürühús és a disznóhús is minimum másfél óra alatt puhul meg rendesen.
A mi még fontos, hogy a hús főzésénél az első 15-20 perce munkás. Mert a főzés hatására a hús felhabosodik, amit érdemes leszedni a tetejéről. Ha lassan főzzük a húst, akkor a hab a lobogó víztől nem fő bele egyből a lébe. Amitől a leves tiszta és áttetsző marad.
A krumpli és zöldbab nagyjából egyszerre fő meg. Arra viszont figyeljünk, ha konzerv zöldbabot használunk, akkor annak a levét ne öntsük bele a főzőlébe, illetve a főzőlevet is hagyjuk ki a levesből.
Tanácsok ínyenceknek, diétázóknak
Az eredeti palóclevest több féle módon is ízletesebbé tehetjük:
- A legegyszerűbb, ha a levesbe belefőzünk 1-2 babérlevelet és/vagy pár szem borókabogyót.
- Ha szeretjük a borsos leveseket, tehetünk hozzá őrölt borsot. Mely lehet akár fekete-, fehér- vagy akár tarkabors is.
- Ha inkább az erőset részesítjük előnybe, tehetünk a levesbe egy hegyes erős paprikát is. Vagy némi csípős paprikakrémet, chiliport esetleg Cayenne borsot.
Ha szoktunk húsleves alaplét használni a főzéshez, vagy van maradék húsleves levünk, nyugodtan megfőzhetjük a leves avval is.
Ha egy leves megmaradt levét használunk fel, azt hígítsuk fel kétszeresére. A cél az, hogy a levesben ne az eredeti leves íze domináljon, hanem a bab, a krumpli, a kömény és a tejfölös habarás savanykás íze.
Tipp: Ha lisztérzékenyek vagyunk, liszt helyett használhatunk kukoricából vagy krumpliból készült keményítőt, avval is könnyedén be fog sűrűsödni.
Tipp2: Aki nem szereti annyira a sült hagyma ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.
Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján az eredeti palóclevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.