A tejfölös gombapaprikás receptje hagymával, liszttel, bazsalikommal és fűszerpaprikával az elkészítés részletes leírásával.
Mely a felhasznált gomba típusától függően krémes, selymes jelegűtől az igazán karakteres, erdei gombapörköltig terjedhet.
Először megnézzük, hogyan lehet a gomba ízét kihangsúlyozó verziót elkészíteni a gombapaprikást, majd megnézzük azt is, hogyan lehet inkább a pörkölt jelegét kiemelni, változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolva belőle.
Gombapaprikás recept
Eszközök
- 2 literes fazék
- nagyobb lábos
A recept hozzávalói
- ½ kg gomba
- 1 fej hagyma (közepes)
- 2 dl tejföl
- 2 evőkanál finomliszt
- bors (ízlés szerint)
- 1 teáskanál bazsalikom
- ételízesítő (ízlés szerint)
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- ½ kg tészta
- olívaolaj (lehet napraforgóolaj, kókuszolaj vagy zsír is)
Az elkészítés lépései (részletesen)
Az alapanyagok előkészítése
- A gombát és hagymát megpucoljuk, majd apróra felvágjuk.
- Egy nagyobb lábosban a tésztának elkezdjük a vizet forralni.
- A gombát megmossuk, s apróra felszeleteljük
Pörkölt alap elkészítése
- A hagymát olajon és egy kevés vizet hozzáadva megdinszteljük.
- Amikor a hagyma elfőtte a levét s picit üvegessé vált, lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a fűszerpaprikát, s jól átkeverjük, hogy picit megpiruljon.
- Hozzáadjuk a gombát is, sózzuk, borsozzuk, majd alaposan átkeverjük az egészet.
- Felöntjük annyi vízzel, hogy épp csak ellepje, hozzáadjuk a bazsalikomot, s alaposan megfőzzük az egészet.Fontos: A gomba sok vizet fog veszíteni, ezért érdemes nagyobb lángon főzni a gombapaprikást, hogy a levét el tudja főni.
- Menet közben, amikor a tészta vize felforr, adjunk hozzá sót, kevés olajat, és a tésztát. Az újraforrás elindulásáig párszor keverjük meg, hogy ne hogy összetapadjon.Fontos: mindig olvassuk el a csomagoláson, meddig kell főzni a tésztát, s az újraforrás után ha lejárt az idő (s megfőtt a tészta), szűrjük le.
A gombapaprikás behabarása
- 15-20 perc után, amikor a gomba már szinte megfőtt, s a levét is javarészt elfőtte, egy kisebb tálban a tejfölben egy kanál lisztet csomómentesen elkeverünk.
- A gomba megmaradt levéből egy merőkanállal hozzáadunk, s elkeverve felhígítjuk a tejfölös habarást.
- Majd az egészet beleöntjük a gombához, alaposan elkeverve benne.
- Még pár percig főzzük a pörköltöt, hogy az ízek összeérjenek benne.
- Végén a pörköltöt és a tésztát egymásmellé téve tálalhatjuk az elkészült tejfölös gombapörköltet.
Tippek és tanácsok a gombapaprikás elkészítéséhez
A fenti receptben egy gombás szósz lesz a végeredmény, mely finom, s nagyszerű főétel egy könnyű ebédhez.
Ha szeretjük, a főzés elején 1-2 gerezd fokhagymát is beletörhetünk fokhagymanyomóval a dinsztelődő hagyma mellé.
Ha nem szeretnénk a gombát teljesen szétfőzni, van egy másik lehetőség is a gombapörkölt elkészítésére:
- Amikor a hagyma megpirult, adjuk hozzá a gombát, és süssük át az olajos-hagymás alapon.
- Miközben pirul a gomba, hozzáadhatjuk a sót és a borsot.
- Amikor a gomba megpirult, megszórjuk a lisztel és kevés petrezselyemzölddel, majd azzal is átforgatjuk.
- Utána hozzáadjuk a felkevert tejfölt és az apróra felvágott bazsalikomot is.
- S amikor az egész megpuhult s összeért, a legvégén adjuk hozzá a pirospaprikát.
A gombapaprikást elkészíthetjük csiperkéből, laskagombából, vargányából vagy bármilyen más ehető gombából. Amiket akár keverhetünk is egymással. A wikipédia több száz hazánkban is előforduló ehető gombát sorol fel, hogy a lehetőségek tárháza hatalmas.
Fontos: a természetben gyűjtött gombát mindig ellenőriztessünk le gombaszakértővel!
Ha gombakonzervet használunk, az első esetben nyugodtan hozzáönthetjük a konzerv levét a gombával együtt. A második esetben inkább a tejfölhöz adjuk hozzá, hogy könnyebben fel tudjuk keverni.
Tipp: Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan megpiríthatjuk kicsit a hagymát (az olaj mellől la vizet elhagyva.
Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér vagy tarka borsot is.
Ha viszont szeretjük a csípőset, beletehetünk a pörkölt alapba egy kisebb csípőspaprikát. Vagy tehetünk hozzá egy kevés chilit vagy Cayenne borsot.
Köretként választhatunk hozzá kifőtt tésztát: kagylótésztát, szarvacskát, széles metéltet, fusillit, pennét, farfallét. De ehetünk hozzá főtt krumplit, rizst esetleg nokedlit is.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a tejfölös gombapaprikást, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.