Tejfölös gombapaprikás

A tejfölös gombapaprikás receptje hagymával, liszttel, bazsalikommal és fűszerpaprikával az elkészítés részletes leírásával.

Mely a felhasznált gomba típusától függően krémes, selymes jelegűtől az igazán karakteres, erdei gombapörköltig terjedhet.

Először megnézzük, hogyan lehet a gomba ízét kihangsúlyozó verziót elkészíteni a gombapaprikást, majd megnézzük azt is, hogyan lehet inkább a pörkölt jelegét kiemelni, változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolva belőle.

tejfölös gombapaprikás

Gombapaprikás recept

A gombát és hagymát megpucoljuk, majd apróra felvágjuk.
A hagymát megdinszteljük, hozzáadunk a sót, a paprikát, a borsot, s végül a a gombát is.
Felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje, s hagyjuk, hogy a gomba összeessen, és megfőljön.
15-20 perc után (amikor a levét javarészt elfőtte), tejföllel behabarjuk, s összefőzzük.
A gombapaprikás hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 20 perc
Főzés idő 25 perc
Összes idő 45 perc
Fogás Pörkölt
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes fazék
  • nagyobb lábos

A recept hozzávalói
  

  • ½ kg gomba
  • 1 fej hagyma (közepes)
  • 2 dl tejföl
  • 2 evőkanál finomliszt
  • bors (ízlés szerint)
  • 1 teáskanál bazsalikom
  • ételízesítő (ízlés szerint)
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • ½ kg tészta
  • olívaolaj (lehet napraforgóolaj, kókuszolaj vagy zsír is)

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

Az alapanyagok előkészítése

  • A gombát és hagymát megpucoljuk, majd apróra felvágjuk.
  • Egy nagyobb lábosban a tésztának elkezdjük a vizet forralni.
  • A gombát megmossuk, s apróra felszeleteljük

Pörkölt alap elkészítése

  • A hagymát olajon és egy kevés vizet hozzáadva megdinszteljük.
  • Amikor a hagyma elfőtte a levét s picit üvegessé vált, lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a fűszerpaprikát, s jól átkeverjük, hogy picit megpiruljon.
  • Hozzáadjuk a gombát is, sózzuk, borsozzuk, majd alaposan átkeverjük az egészet.
  • Felöntjük annyi vízzel, hogy épp csak ellepje, hozzáadjuk a bazsalikomot, s alaposan megfőzzük az egészet.
    Fontos: A gomba sok vizet fog veszíteni, ezért érdemes nagyobb lángon főzni a gombapaprikást, hogy a levét el tudja főni.
  • Menet közben, amikor a tészta vize felforr, adjunk hozzá sót, kevés olajat, és a tésztát. Az újraforrás elindulásáig párszor keverjük meg, hogy ne hogy összetapadjon.
    Fontos: mindig olvassuk el a csomagoláson, meddig kell főzni a tésztát, s az újraforrás után ha lejárt az idő (s megfőtt a tészta), szűrjük le.

A gombapaprikás behabarása

  • 15-20 perc után, amikor a gomba már szinte megfőtt, s a levét is javarészt elfőtte, egy kisebb tálban a tejfölben egy kanál lisztet csomómentesen elkeverünk.
  • A gomba megmaradt levéből egy merőkanállal hozzáadunk, s elkeverve felhígítjuk a tejfölös habarást.
  • Majd az egészet beleöntjük a gombához, alaposan elkeverve benne.
  • Még pár percig főzzük a pörköltöt, hogy az ízek összeérjenek benne.
  • Végén a pörköltöt és a tésztát egymásmellé téve tálalhatjuk az elkészült tejfölös gombapörköltet.
A recept jellemzői ebéd receptek, húsmentes ételek, vacsoraötletek, vega receptek

Tippek és tanácsok a gombapaprikás elkészítéséhez

A fenti receptben egy gombás szósz lesz a végeredmény, mely finom, s nagyszerű főétel egy könnyű ebédhez.

Ha szeretjük, a főzés elején 1-2 gerezd fokhagymát is beletörhetünk fokhagymanyomóval a dinsztelődő hagyma mellé.

Ha nem szeretnénk a gombát teljesen szétfőzni, van egy másik lehetőség is a gombapörkölt elkészítésére:

  1. Amikor a hagyma megpirult, adjuk hozzá a gombát, és süssük át az olajos-hagymás alapon.
  2. Miközben pirul a gomba, hozzáadhatjuk a sót és a borsot.
  3. Amikor a gomba megpirult, megszórjuk a lisztel és kevés petrezselyemzölddel, majd azzal is átforgatjuk.
  4. Utána hozzáadjuk a felkevert tejfölt és az apróra felvágott bazsalikomot is.
  5. S amikor az egész megpuhult s összeért, a legvégén adjuk hozzá a pirospaprikát.

A gombapaprikást elkészíthetjük csiperkéből, laskagombából, vargányából vagy bármilyen más ehető gombából. Amiket akár keverhetünk is egymással. A wikipédia több száz hazánkban is előforduló ehető gombát sorol fel, hogy a lehetőségek tárháza hatalmas.

 

Fontos: a természetben gyűjtött gombát mindig ellenőriztessünk le gombaszakértővel!

Ha gombakonzervet használunk, az első esetben nyugodtan hozzáönthetjük a konzerv levét a gombával együtt. A második esetben inkább a tejfölhöz adjuk hozzá, hogy könnyebben fel tudjuk keverni.

Tipp: Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan megpiríthatjuk kicsit a hagymát (az olaj mellől la vizet elhagyva.

Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér vagy tarka borsot is.

 

Ha viszont szeretjük a csípőset, beletehetünk a pörkölt alapba egy kisebb csípőspaprikát. Vagy tehetünk hozzá egy kevés  chilit vagy Cayenne borsot.

Köretként választhatunk hozzá kifőtt tésztát: kagylótésztát, szarvacskát, széles metéltet, fusillit, pennét, farfallét.  De ehetünk hozzá főtt krumplit, rizst esetleg nokedlit is.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a tejfölös gombapaprikást, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a tejfölös gombapaprikáshoz!

Küld el ezt a receptet a barátaidnak is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating