Vissza Email link
tejfölös gombapaprikás

Gombapaprikás recept

A gombát és hagymát megpucoljuk, majd apróra felvágjuk.
A hagymát megdinszteljük, hozzáadunk a sót, a paprikát, a borsot, s végül a a gombát is.
Felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje, s hagyjuk, hogy a gomba összeessen, és megfőljön.
15-20 perc után (amikor a levét javarészt elfőtte), tejföllel behabarjuk, s összefőzzük.
A gombapaprikás hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 20 perc
Főzés idő 25 perc
Összes idő 45 perc
Fogás Pörkölt
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes fazék
  • nagyobb lábos

A recept hozzávalói
  

  • ½ kg gomba
  • 1 fej hagyma (közepes)
  • 2 dl tejföl
  • 2 evőkanál finomliszt
  • bors (ízlés szerint)
  • 1 teáskanál bazsalikom
  • ételízesítő (ízlés szerint)
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • ½ kg tészta
  • olívaolaj (lehet napraforgóolaj, kókuszolaj vagy zsír is)

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

Az alapanyagok előkészítése

  • A gombát és hagymát megpucoljuk, majd apróra felvágjuk.
  • Egy nagyobb lábosban a tésztának elkezdjük a vizet forralni.
  • A gombát megmossuk, s apróra felszeleteljük

Pörkölt alap elkészítése

  • A hagymát olajon és egy kevés vizet hozzáadva megdinszteljük.
  • Amikor a hagyma elfőtte a levét s picit üvegessé vált, lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a fűszerpaprikát, s jól átkeverjük, hogy picit megpiruljon.
  • Hozzáadjuk a gombát is, sózzuk, borsozzuk, majd alaposan átkeverjük az egészet.
  • Felöntjük annyi vízzel, hogy épp csak ellepje, hozzáadjuk a bazsalikomot, s alaposan megfőzzük az egészet.
    Fontos: A gomba sok vizet fog veszíteni, ezért érdemes nagyobb lángon főzni a gombapaprikást, hogy a levét el tudja főni.
  • Menet közben, amikor a tészta vize felforr, adjunk hozzá sót, kevés olajat, és a tésztát. Az újraforrás elindulásáig párszor keverjük meg, hogy ne hogy összetapadjon.
    Fontos: mindig olvassuk el a csomagoláson, meddig kell főzni a tésztát, s az újraforrás után ha lejárt az idő (s megfőtt a tészta), szűrjük le.

A gombapaprikás behabarása

  • 15-20 perc után, amikor a gomba már szinte megfőtt, s a levét is javarészt elfőtte, egy kisebb tálban a tejfölben egy kanál lisztet csomómentesen elkeverünk.
  • A gomba megmaradt levéből egy merőkanállal hozzáadunk, s elkeverve felhígítjuk a tejfölös habarást.
  • Majd az egészet beleöntjük a gombához, alaposan elkeverve benne.
  • Még pár percig főzzük a pörköltöt, hogy az ízek összeérjenek benne.
  • Végén a pörköltöt és a tésztát egymásmellé téve tálalhatjuk az elkészült tejfölös gombapörköltet.
A recept jellemzői ebéd receptek, húsmentes ételek, vacsoraötletek, vega receptek