A gombát és hagymát megpucoljuk, majd apróra felvágjuk.A hagymát megdinszteljük, hozzáadunk a sót, a paprikát, a borsot, s végül a a gombát is.Felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje, s hagyjuk, hogy a gomba összeessen, és megfőljön.15-20 perc után (amikor a levét javarészt elfőtte), tejföllel behabarjuk, s összefőzzük.A gombapaprikás hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
olívaolaj(lehet napraforgóolaj, kókuszolaj vagy zsír is)
Az elkészítés lépései (részletesen)
Az alapanyagok előkészítése
A gombát és hagymát megpucoljuk, majd apróra felvágjuk.
Egy nagyobb lábosban a tésztának elkezdjük a vizet forralni.
A gombát megmossuk, s apróra felszeleteljük
Pörkölt alap elkészítése
A hagymát olajon és egy kevés vizet hozzáadva megdinszteljük.
Amikor a hagyma elfőtte a levét s picit üvegessé vált, lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a fűszerpaprikát, s jól átkeverjük, hogy picit megpiruljon.
Hozzáadjuk a gombát is, sózzuk, borsozzuk, majd alaposan átkeverjük az egészet.
Felöntjük annyi vízzel, hogy épp csak ellepje, hozzáadjuk a bazsalikomot, s alaposan megfőzzük az egészet.Fontos: A gomba sok vizet fog veszíteni, ezért érdemes nagyobb lángon főzni a gombapaprikást, hogy a levét el tudja főni.
Menet közben, amikor a tészta vize felforr, adjunk hozzá sót, kevés olajat, és a tésztát. Az újraforrás elindulásáig párszor keverjük meg, hogy ne hogy összetapadjon.Fontos: mindig olvassuk el a csomagoláson, meddig kell főzni a tésztát, s az újraforrás után ha lejárt az idő (s megfőtt a tészta), szűrjük le.
A gombapaprikás behabarása
15-20 perc után, amikor a gomba már szinte megfőtt, s a levét is javarészt elfőtte, egy kisebb tálban a tejfölben egy kanál lisztet csomómentesen elkeverünk.
A gomba megmaradt levéből egy merőkanállal hozzáadunk, s elkeverve felhígítjuk a tejfölös habarást.
Majd az egészet beleöntjük a gombához, alaposan elkeverve benne.
Még pár percig főzzük a pörköltöt, hogy az ízek összeérjenek benne.
Végén a pörköltöt és a tésztát egymásmellé téve tálalhatjuk az elkészült tejfölös gombapörköltet.
A recept jellemzői ebéd receptek, húsmentes ételek, vacsoraötletek, vega receptek