Bakonyi csirkeragu recept gombával, szalonnával, hagymával, tejfölös habarással s ízletes csirkehússal, az elkészítés részletes leírásával.
Egy igazi magyaros étel, melyet finom, laktató, s elkészítése sem igényel túl sok mindent.
Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a bakonyi csirkeragut. S azt is megnézzük, mik azok az apró fogások, amire mindenképpen érdemes odafigyelni az elkészítés közben.
Bakonyi csirkeragu recept
Eszközök
- fokhagymanyomó
- 2 literes lábos fedővel
- fél literes bögre
A recept hozzávalói
- 50 dkg csirkemell
- só
- bors
- 35 dkg gomba
- 2 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 darab paradicsom
- 1 darab TV paprika
- 10 dkg füstölt szalonna
- ½ evőkanál zsír (vagy napraforgóolaj)
A végén a behabaráshoz
- 3 dl tejföl
- 1 evőkanál finomliszt
Az elkészítés lépései (részletesen)
- A csirkemellet megmossuk, s csíkokra vagy kisebb kockákra felvágjuk. Sózzuk s borsozzuk.
- A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
- A paprikát és a paradicsomot megmossuk. A paprikát kicsumázzuk, a paradicsomot a szár végénél félbevágjuk, s a kocsányhoz kapcsolódó fehér (ízetlen) részt kivágjuk. Majd az egészet összevágjuk apróra.
- S végül a füstölt szalonnát is apróra felaprítjuk.
A bakonyi alapjának elkészítése
- A füstölt szalonnát kevés zsíron vagy olajon kisütjük, s félretesszük.
- A kisült zsírban ezután a csirkemell csíkokat fehéredésik sütjük. 1-2 két percig sütjük a csíkok mind a két oldalát, majd a kisült csirkemell csíkokat is félretesszük.
- Ezután a zsír maradékához hozzátesszük a felaprított hagymát, s üvegesre sütjük.
- Ezután lehúzzuk a lábost a tűzhelyről, hozzáadjuk az áttört fokhagymát ás a fűszerpaprikátPárat keverve rajta ezeket is pirítsuk meg.
- Ezután az egészhez hozzáadjuk a paradicsomot és a paprikát, s a tűzhelyre visszatéve engedjük, hogy levet eresszenek, s kicsit elfőjék a levüket.
- Ezután hozzáadjuk a felszeletelt gombát is, ami a hő hatására össze fog esni, és sok levet fog ereszteni.
- Amikor a gomba leve megjelent, tegyük bele a lábosba a félretett sült szalonnát és a csirkemell csíkokat.Fedő alatt hagyjuk, hogy a gombás lében a gomba és a csirkehús megpuhuljon.
A bakonyi csirkeragu behabarása
- 20 perc után vegyük le a lábosról a fedőt, s hagyjuk, hogy a csirkeragu alapja elfője a levét.
- Ezután a lisztet és a tejfölt fél literes bögrében keverjük el csomómentesre.
- A csirke főzőlevéből adjunk hozzá egy merőkanállal, s keverjük el azt is, hogy a habarás könnyen folyós legyen.
- Majd a habarást adjuk hozzá a ragu alapjához, s keverjük el benne rendesen.
- További 5 perc főzés hatására a ragu be fog sűrűsödni.
- Az elkészült bakonyi csirkeragu tálalhatjuk rizzsel, rizibizivel, nokedlivel, főtt krumplival vagy tésztával, tarhonyával.
Tippek s tanácsok a bakonyi csirkeragu elkészítéséhez
A bakonyi csirkeragu elkészítéséhez mindenképpen ép falú fazekat használjunk, mert az elején a csirkehúst natúr kell sütni, ami sérült falú serpenyőben könnyen lekap.
A csirkeragu elkészítéséhez a csirkemellen kívül használhatunk akár csirkecombot vagy csirkeszárnyat is. Ezek kapcsán fontos megjegyezni, hogy a könnyebb kezelhetőség miatt érdes az ízületeknél szétvágni őket.
Ha szeretnénk, hogy a húst rendesen átjárja a só és a bors, érdemes az elkészítés előtt akár sütés előtt 6-8 órával hamarabb előkészíteni a húst.
A bakonyi csirkeraguhoz felhasznált gomba lehet csiperke, laskagomba, vargánya vagy bármilyen más ehető gomba. Amiket akár keverhetünk is egymással, ha valami különleges alkalomra készítjük el a bakonyi csirkeragut.
Fontos: a természetben gyűjtött gombát mindig ellenőriztessünk le gombaszakértővel!
Ha gombakonzervet használunk, a konzerv levét szűrjük le, s a fűszerpaprika hozzáadása után adjuk hozzá az elősütött húsok mellé. Rengeteg ízanyag kerül így bele a végeredménybe, mivel a gomba ízét magába fogja szívni a hús.
Tipp: Ha igényesebben szeretnénk elkészíteni a bakonyi csirkeragut, akkor a paradicsomot meg is hámozhatjuk a feldarabolás előtt.
Amihez egy kisebb lábosban forraljunk fel vizet, s a paradicsomokat tegyük bele kisebb adagokban a már forró (lobogó) vízbe 10-15 másodpercre (mondjuk egy szűrővel). Majd a forró vízből kivett paradicsom héját egy kisebb késsel könnyedén leszedjük a paradicsom húsáról.
A bakonyi csirkeragu fűszerezése
A bakonyi csirkeragu igényli a füstöl tízt. Ha nem akarunk hozzá füstölt szalonnát használni, kevés füstölt fűszerpaprikával is belecsempészhetjük azt a raguba.
Tipp1: Aki nem szereti a sült hagyma kesernyés ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.
Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.
Tipp2: Ha nem szeretjük a fokhagyma intenzív ízét, használhatunk fokhagymaport vagy őrült fokhagyma granulátumot is a bakonyi csirkeragu elkészítéséhez, melynek az íze nem annyira intenzív, de a fokhagymás aromát megadja a ragunak.
Amire figyelni érdemes, hogy nem szabad megpirítani a szárított fokhagymát. Ezért csak a hús visszatevése után tegyük hozzá a ragu alapjához.
Tipp3: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.
Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk egy hegyes erős paprikát is. Vagy némi csípős paprikakrémet, chiliport esetleg Cayenne borsot.
Tipp4: A habarás elkészítéséhez, ha lisztérzékenyek vagyunk, használhatunk kukoricából vagy krumpliból készült keményítőt is. Avval is könnyedén be fog sűrűsödni a tokány.
Ha kifőtt tésztát szeretnénk köretnek, akkor az lehet kagylótészta, szélesmetélt, csigatészta, szarvacska, fusilli, penne vagy farfalle is. Tetejét díszíthetjük kevés tejföllel vagy csípős paprika karikával.