Bakonyi csirkeragu tejfölösen

Bakonyi csirkeragu recept gombával, szalonnával, hagymával, tejfölös habarással s ízletes csirkehússal, az elkészítés részletes leírásával.

Egy igazi magyaros étel, melyet finom, laktató, s elkészítése sem igényel túl sok mindent.

Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a bakonyi csirkeragut. S azt is megnézzük, mik azok az apró fogások, amire mindenképpen érdemes odafigyelni az elkészítés közben.

bakonyi csirkeragu

Bakonyi csirkeragu recept

A csirkemellet megmossuk, s csíkokra vagy kockára felvágjuk, majd sózzuk, borsozzuk.
A hagymát és a fokhagymát megpucoljuk. A hagymát apróra felvágjuk, a fokhagymát áttőrjük.
A paprikát, a paradicsomot és a gombát megmossuk, s apróra felvágjuk.
S végül a füstölt szalonnát is apróra felaprítjuk.
A szalonnát kevés zsíron kisütjük, majd félretesszük.
A kisült zsírban ezután a csirkemellet fehéredésik sütjük, s azt is félretesszük.
A maradék zsíron kisütjük a hagymát, majd hozzátesszük a fokhagymát és a fűszerpaprikát, s azt is picit megpirítjuk.
Ezután hozzátesszük előbb a felaprított paprikás és paradicsomot, majd mikor a levüket elfőtték, a gombát is.
Amikor a gomba levet eresztett, hozzáadjuk a ragu alapjához az elősütött csirkehúst és a szalonna pörcét.
Amikor a hús és a gomba megpuhult, tejfölből és lisztből habarást készítünk, s besűrítjük a ragut.
Kifőtt tésztával, krumplival, rizzsel vagy nokedlivel tálaljuk.
A bakonyi csirkeragu hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 40 perc
Összes idő 50 perc
Fogás Egytálételek, Főétel, Pörkölt
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • fokhagymanyomó
  • 2 literes lábos fedővel
  • fél literes bögre

A recept hozzávalói
  

  • 50 dkg csirkemell
  • bors
  • 35 dkg gomba
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 darab paradicsom
  • 1 darab TV paprika
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • ½ evőkanál zsír (vagy napraforgóolaj)

A végén a behabaráshoz

  • 3 dl tejföl
  • 1 evőkanál finomliszt

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A csirkemellet megmossuk, s csíkokra vagy kisebb kockákra felvágjuk.
    Sózzuk s borsozzuk.
  • A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
  • A paprikát és a paradicsomot megmossuk.
    A paprikát kicsumázzuk, a paradicsomot a szár végénél félbevágjuk, s a kocsányhoz kapcsolódó fehér (ízetlen) részt kivágjuk.
    Majd az egészet összevágjuk apróra.
  • S végül a füstölt szalonnát is apróra felaprítjuk.

A bakonyi alapjának elkészítése

  • A füstölt szalonnát kevés zsíron vagy olajon kisütjük, s félretesszük.
  • A kisült zsírban ezután a csirkemell csíkokat fehéredésik sütjük.
    1-2 két percig sütjük a csíkok mind a két oldalát, majd a kisült csirkemell csíkokat is félretesszük.
  • Ezután a zsír maradékához hozzátesszük a felaprított hagymát, s üvegesre sütjük.
  • Ezután lehúzzuk a lábost a tűzhelyről, hozzáadjuk az áttört fokhagymát ás a fűszerpaprikát
    Párat keverve rajta ezeket is pirítsuk meg.
  • Ezután az egészhez hozzáadjuk a paradicsomot és a paprikát, s a tűzhelyre visszatéve engedjük, hogy levet eresszenek, s kicsit elfőjék a levüket.
  • Ezután hozzáadjuk a felszeletelt gombát is, ami a hő hatására össze fog esni, és sok levet fog ereszteni.
  • Amikor a gomba leve megjelent, tegyük bele a lábosba a félretett sült szalonnát és a csirkemell csíkokat.
    Fedő alatt hagyjuk, hogy a gombás lében a gomba és a csirkehús megpuhuljon.

A bakonyi csirkeragu behabarása

  • 20 perc után vegyük le a lábosról a fedőt, s hagyjuk, hogy a csirkeragu alapja elfője a levét.
  • Ezután a lisztet és a tejfölt fél literes bögrében keverjük el csomómentesre.
  • A csirke főzőlevéből adjunk hozzá egy merőkanállal, s keverjük el azt is, hogy a habarás könnyen folyós legyen.
  • Majd a habarást adjuk hozzá a ragu alapjához, s keverjük el benne rendesen.
  • További 5 perc főzés hatására a ragu be fog sűrűsödni.
  • Az elkészült bakonyi csirkeragu tálalhatjuk rizzsel, rizibizivel, nokedlivel, főtt krumplival vagy tésztával, tarhonyával.
A recept jellemzői ebéd receptek, húsos ételek, tojásmentes, vacsoraötletek

Tippek s tanácsok a bakonyi csirkeragu elkészítéséhez

A bakonyi csirkeragu elkészítéséhez mindenképpen ép falú fazekat használjunk, mert az elején a csirkehúst natúr kell sütni, ami sérült falú serpenyőben könnyen lekap.

A csirkeragu elkészítéséhez a csirkemellen kívül használhatunk akár csirkecombot vagy csirkeszárnyat is. Ezek kapcsán fontos megjegyezni, hogy a könnyebb kezelhetőség miatt érdes az ízületeknél szétvágni őket.

Ha szeretnénk, hogy a húst rendesen átjárja a só és a bors, érdemes az elkészítés előtt akár sütés előtt 6-8 órával hamarabb előkészíteni a húst.

A bakonyi csirkeraguhoz felhasznált gomba lehet csiperke, laskagomba, vargánya vagy bármilyen más ehető gomba. Amiket akár keverhetünk is egymással, ha valami különleges alkalomra készítjük el a bakonyi csirkeragut.

 

Fontos: a természetben gyűjtött gombát mindig ellenőriztessünk le gombaszakértővel!

Ha gombakonzervet használunk, a konzerv levét szűrjük le, s a fűszerpaprika hozzáadása után adjuk hozzá az elősütött húsok mellé. Rengeteg ízanyag kerül így bele a végeredménybe, mivel a gomba ízét magába fogja szívni a hús.

Tipp: Ha igényesebben szeretnénk elkészíteni a bakonyi csirkeragut, akkor a paradicsomot meg is hámozhatjuk a feldarabolás előtt.

Amihez egy kisebb lábosban forraljunk fel vizet, s a paradicsomokat tegyük bele kisebb adagokban a már forró (lobogó) vízbe 10-15 másodpercre (mondjuk egy szűrővel). Majd a forró vízből kivett paradicsom héját egy kisebb késsel könnyedén leszedjük a paradicsom húsáról.

 

A bakonyi csirkeragu fűszerezése

A bakonyi csirkeragu igényli a füstöl tízt. Ha nem akarunk hozzá füstölt szalonnát használni, kevés füstölt fűszerpaprikával is belecsempészhetjük azt a raguba.

Tipp1: Aki nem szereti a sült hagyma kesernyés ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.

Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.

Tipp2: Ha nem szeretjük a fokhagyma intenzív ízét, használhatunk fokhagymaport vagy őrült fokhagyma granulátumot is a bakonyi csirkeragu elkészítéséhez, melynek az íze nem annyira intenzív, de a fokhagymás aromát megadja a ragunak.

Amire figyelni érdemes, hogy nem szabad megpirítani a szárított fokhagymát. Ezért csak a hús visszatevése után tegyük hozzá a ragu alapjához.

Tipp3: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.

Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk egy hegyes erős paprikát is. Vagy némi csípős paprikakrémet, chiliport esetleg Cayenne borsot.

Tipp4: A habarás elkészítéséhez, ha lisztérzékenyek vagyunk, használhatunk kukoricából vagy krumpliból készült keményítőt is. Avval is könnyedén be fog sűrűsödni a tokány.

Ha kifőtt tésztát szeretnénk köretnek, akkor az lehet kagylótészta, szélesmetélt, csigatészta, szarvacska, fusilli, penne vagy farfalle is. Tetejét díszíthetjük kevés tejföllel vagy  csípős paprika karikával.

Jó étvágyat a bakonyi csirkeraguhoz!

Küld el ezt a receptet a barátaidnak is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating