Bakonyi csirkemell

A bakonyi csirkemell receptje füstölt szalonnával, hagymával, paprikával, paradicsommal és gombával, az elkészítés részletes leírásával.

Elkészítése ugyan egy picit pepecselős, de megérni, mert a benne lévő sokféle íz harmóniájának élvezete megéri a fáradságot.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és relatíve gyorsan elkészíteni a bakonyi csirkemell. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

bakonyi csirkemell

Bakonyi csirkemell recept

Serpenyőben a füstölt szalonnát kisütjük, majd a megmaradt pörcöt félretesszük.
A zsiradékon az előre elkészített csirkemellszeleteket mindkét oldalán elősütjük. Amikor a hús kifehéredett, kivesszük a serpenyőből, s félretesszük.
A zsiradékba ezután beletesszük a feldarabolt hagymát, üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a paprikát és a paradicsomot.
Amikor levet engedett, hozzáadjuk a gombát is, amíg egy picit meg nem pirul.
Amikor a gomba összeesett, a serpenyőt lehúzzuk a tűzhelyről, hozzáadjuk a fűszerpaprikát, s átkeverjük, hogy az is megpiruljon.
Majd vizet adunk hozzá, és az elősütött csirkeszeleteket is visszatesszük a serpenyőbe. Fedő alatt puhára pároljuk az egészet.
Amikor a hús megpuhult, tejfölösen az egészet behabarjuk, s ha kell, utánasózunk.
A bakonyi csirkemell hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 15 perc
Főzés idő 50 perc
Összes idő 1 óra 5 perc
Fogás Egytálételek, Főétel, Sültek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • nagyobb serpenyő

A recept hozzávalói
  

  • 40 dkg csirkemell
  • bors

A bakonyi mártás elkészítéséhez

  • 1 fej vöröshagyma
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 1 darab paradicsom
  • 1 darab paprika
  • 25 dkg gomba
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • víz
  • kakukkfű (ízlés szerint)
  • majoránna (ízlés szerint)

A tejfölös habaráshoz

  • 2 dl tejföl
  • 1 evőkanál finomliszt

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

Hozzávalók előkészítése

  • Először a csirkemellfilét kisujjnyi szeletekre felszeljük, s mind a két oldalát alaposan besózzuk, beborsozzuk.
    Amíg a többi összetevőt felaprítjuk, hagyjuk, hogy a só és a bors kicsit átjárja a húst.
  • A vöröshagymát megpucoljuk, s apró kockákra vágjuk.
  • A szalonnát is apróra felvágjuk.
  • A paprikát és a paradicsomot megmossuk.
    A paprikát kicsumázzuk, a paradicsomot a szár végénél félbevágjuk, s a kocsányhoz kapcsolódó fehér (ízetlen) részt kivágjuk.
    Majd az egészet apróra összevágjuk.
  • A gombákat is megmossuk, s vékony szeretekre vágjuk.

A csirkemellszeletek elősütése

  • A felkockázott szalonnát a serpenyőbe tesszük, s kisütjük a zsírját.
    A megmaradó pörcöt félretesszük.
  • A megsózott és megborsozott hússzeleteket a serpenyőbe tesszük, s fehéredésig sütjük.
  • Amikor az egyik oldala megsült, a másik oldalát is megsütjük.
  • Amikor a hús mind a két oldalával végeztünk, egy tányéron félretesszük az elősütött szeleteket.

A bakonyi csirkemell elkészítése

  • A maradék zsíron a felkockázott hagymát megpirítjuk üvegesre.
  • Majd hozzáadjuk a feldarabolt paradicsomot és paprikát, s pár percig pároljuk, míg levet ereszt.
  • Ezután hozzátesszük a felszeletelt gombát, s folyamatos kevergetés mellett hagyjuk, hogy a gomba is levet eresszen, s összeessen.
  • Amikor a gomba is összeeset (s a levét is elfőtte), a serpenyőt lehúzzuk a tűzhelyről.
    Hozzáadjuk a fűszerpaprikát, jól elkeverjük a zöldséges masszában, s hagyjuk, hogy a fűszerpaprika a hőtől kicsit megpiruljon.
  • Amikor a fűszerpaprika megpirult, kevés vizet adunk az egészhez,
    Hozzáadjuk a mártás alapjához a majoránnát és a kakukkfüvet, s jól elkeverjük.
  • Ezután visszatesszük a serpenyőbe az elősütött karajszeleteket s a szalonna pörcét.
    S végül annyi vizet adjunk hozzá, hogy az egészet pont ellepje.
  • Fedő alatt 25-30 perc alatt az egészet készre pároljuk közepes lángon, fedő alatt (ha elforrna a víz, azt pótoljuk!).

Tejfölös habarás készítése

  • Amikor a csirkemellszeletek megpuhultak, kivesszük a főzőléből, hogy könnyebb legyen a habarást elkeverni.
  • A lisztet a tejföllel csomómentesen elkeverjük,
  • Majd a főzőléből egy merőkanállal hozzáadunk, s jól felkeverjük, hogy egyenletesen folyós legyen.
  • Ezután az egészet hozzáöntjük a hagymás-gombás húshoz, s alaposan összekeverjük vele.
  • A hússzeleteket visszatéve pár percig tovább főzzük az egészet, hogy rendesen besűrűsödjön.
  • A csirkemellszeleteket tányérra tesszük, mellé tesszük a köretet, s a tetejére merünk a hús zöldséges-tejfölös mártásából.
  • A köret lehet rizs, rizibizi, nokedli, főtt krumpli vagy tészta, esetleg tarhonya vagy szalmakrumpli is.
A recept jellemzői ebéd receptek, gluténmentes, húsos ételek, tojásmentes, vacsoraötletek

Tippek s tanácsok a bakonyi csirkemell elkészítéséhez

A bakonyi csirkemell elkészítéséhez mindenképpen ép falú serpenyőt használjunk, mert az elején a csirkemellet natúr kell sütni.

Ha túl kevésnek érezzük a zsiradékot, nyugodtan tehetünk hozzá pluszban egy kis kanál sertészsírt. Szokták olívaolajjal vagy napraforgóolajjal is készíteni a bakonyi csirkét, de abban a növényi olaj mellett a pörcös zsír íze fura lesz.

Ha szeretjük a csípősebb, erősebb karakterű ételeket, nyugodtan tehetünk a bakonyi csirkemell mártásába kevés borsot vagy csípős paprikakrémet, fűszerpaprikát.

Tipp: A csípős íz hozzáadásakor inkább kétszer keveset adjunk hozzá, mint egyszerre túl sokat. A sokféle fűszer az erős, csípős íz hatását felerősítheti még kisebb mennyiség hozzáadása esetén is.

 

Ha viszont nem annyira szeretjük az erős ételeket, lágyíthatjuk a bakonyi csirkemellet azzal, hogy a hússzeleteket őrölt fehérborssal vagy tarkaborssal fűszerezzük az elején.

A felhasznált gomba lehet csiperke, laskagomba, vargánya vagy bármilyen más ehető gombából. Amiket akár keverhetünk is egymással, ha valami különleges alkalomra készítjük el a bakonyi tokányt.

Fontos: a természetben gyűjtött gombát mindig ellenőriztessünk le gombaszakértővel!

Ha gombakonzervet használunk, a konzerv levét szűrjük le, s a fűszerpaprika hozzáadása után adjuk hozzá az elősütött húsok mellé (rengeteg ízanyag kerül így bele a végeredménybe, mivel a gomba ízét magába fogja szívni a hús).

 

Tipp2: A habarás elkészítéséhez, ha lisztérzékenyek vagyunk, használhatunk kukoricából vagy krumpliból készült keményítőt is. Avval is könnyedén be fog sűrűsödni a tokány.

Tipp3: Ha igényesebben szeretnénk elkészíteni a bakonyi csirkemell szeleteket, akkor a paradicsomot meg is hámozhatjuk a feldarabolás előtt.

Amihez egy kisebb lábosban forraljunk fel vizet, s a paradicsomokat tegyük bele kisebb adagokban a már forró (lobogó) vízbe 10-15 másodpercre (mondjuk egy szűrővel). Majd a forró vízből kivett paradicsom héját egy kisebb késsel könnyedén leszedjük a paradicsom húsáról.

Ha kifőtt tésztát szeretnénk köretnek, akkor az lehet kagylótészta, szélesmetélt, csigatészta, szarvacska, fusilli, penne vagy farfalle is.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a bakonyi csirkemell szeleteket, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a bakonyi csirkemell szeletekhez!

Küld el ezt a receptet a barátaidnak is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating