Vissza Email link
bakonyi csirkemell

Bakonyi csirkemell recept

Serpenyőben a füstölt szalonnát kisütjük, majd a megmaradt pörcöt félretesszük.
A zsiradékon az előre elkészített csirkemellszeleteket mindkét oldalán elősütjük. Amikor a hús kifehéredett, kivesszük a serpenyőből, s félretesszük.
A zsiradékba ezután beletesszük a feldarabolt hagymát, üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a paprikát és a paradicsomot.
Amikor levet engedett, hozzáadjuk a gombát is, amíg egy picit meg nem pirul.
Amikor a gomba összeesett, a serpenyőt lehúzzuk a tűzhelyről, hozzáadjuk a fűszerpaprikát, s átkeverjük, hogy az is megpiruljon.
Majd vizet adunk hozzá, és az elősütött csirkeszeleteket is visszatesszük a serpenyőbe. Fedő alatt puhára pároljuk az egészet.
Amikor a hús megpuhult, tejfölösen az egészet behabarjuk, s ha kell, utánasózunk.
A bakonyi csirkemell hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 15 perc
Főzés idő 50 perc
Összes idő 1 óra 5 perc
Fogás Egytálételek, Főétel, Sültek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • nagyobb serpenyő

A recept hozzávalói
  

  • 40 dkg csirkemell
  • bors

A bakonyi mártás elkészítéséhez

  • 1 fej vöröshagyma
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 1 darab paradicsom
  • 1 darab paprika
  • 25 dkg gomba
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • víz
  • kakukkfű (ízlés szerint)
  • majoránna (ízlés szerint)

A tejfölös habaráshoz

  • 2 dl tejföl
  • 1 evőkanál finomliszt

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

Hozzávalók előkészítése

  • Először a csirkemellfilét kisujjnyi szeletekre felszeljük, s mind a két oldalát alaposan besózzuk, beborsozzuk.
    Amíg a többi összetevőt felaprítjuk, hagyjuk, hogy a só és a bors kicsit átjárja a húst.
  • A vöröshagymát megpucoljuk, s apró kockákra vágjuk.
  • A szalonnát is apróra felvágjuk.
  • A paprikát és a paradicsomot megmossuk.
    A paprikát kicsumázzuk, a paradicsomot a szár végénél félbevágjuk, s a kocsányhoz kapcsolódó fehér (ízetlen) részt kivágjuk.
    Majd az egészet apróra összevágjuk.
  • A gombákat is megmossuk, s vékony szeretekre vágjuk.

A csirkemellszeletek elősütése

  • A felkockázott szalonnát a serpenyőbe tesszük, s kisütjük a zsírját.
    A megmaradó pörcöt félretesszük.
  • A megsózott és megborsozott hússzeleteket a serpenyőbe tesszük, s fehéredésig sütjük.
  • Amikor az egyik oldala megsült, a másik oldalát is megsütjük.
  • Amikor a hús mind a két oldalával végeztünk, egy tányéron félretesszük az elősütött szeleteket.

A bakonyi csirkemell elkészítése

  • A maradék zsíron a felkockázott hagymát megpirítjuk üvegesre.
  • Majd hozzáadjuk a feldarabolt paradicsomot és paprikát, s pár percig pároljuk, míg levet ereszt.
  • Ezután hozzátesszük a felszeletelt gombát, s folyamatos kevergetés mellett hagyjuk, hogy a gomba is levet eresszen, s összeessen.
  • Amikor a gomba is összeeset (s a levét is elfőtte), a serpenyőt lehúzzuk a tűzhelyről.
    Hozzáadjuk a fűszerpaprikát, jól elkeverjük a zöldséges masszában, s hagyjuk, hogy a fűszerpaprika a hőtől kicsit megpiruljon.
  • Amikor a fűszerpaprika megpirult, kevés vizet adunk az egészhez,
    Hozzáadjuk a mártás alapjához a majoránnát és a kakukkfüvet, s jól elkeverjük.
  • Ezután visszatesszük a serpenyőbe az elősütött karajszeleteket s a szalonna pörcét.
    S végül annyi vizet adjunk hozzá, hogy az egészet pont ellepje.
  • Fedő alatt 25-30 perc alatt az egészet készre pároljuk közepes lángon, fedő alatt (ha elforrna a víz, azt pótoljuk!).

Tejfölös habarás készítése

  • Amikor a csirkemellszeletek megpuhultak, kivesszük a főzőléből, hogy könnyebb legyen a habarást elkeverni.
  • A lisztet a tejföllel csomómentesen elkeverjük,
  • Majd a főzőléből egy merőkanállal hozzáadunk, s jól felkeverjük, hogy egyenletesen folyós legyen.
  • Ezután az egészet hozzáöntjük a hagymás-gombás húshoz, s alaposan összekeverjük vele.
  • A hússzeleteket visszatéve pár percig tovább főzzük az egészet, hogy rendesen besűrűsödjön.
  • A csirkemellszeleteket tányérra tesszük, mellé tesszük a köretet, s a tetejére merünk a hús zöldséges-tejfölös mártásából.
  • A köret lehet rizs, rizibizi, nokedli, főtt krumpli vagy tészta, esetleg tarhonya vagy szalmakrumpli is.
A recept jellemzői ebéd receptek, gluténmentes, húsos ételek, tojásmentes, vacsoraötletek