Serpenyőben a füstölt szalonnát kisütjük, majd a megmaradt pörcöt félretesszük. A zsiradékon az előre elkészített csirkemellszeleteket mindkét oldalán elősütjük. Amikor a hús kifehéredett, kivesszük a serpenyőből, s félretesszük.A zsiradékba ezután beletesszük a feldarabolt hagymát, üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a paprikát és a paradicsomot. Amikor levet engedett, hozzáadjuk a gombát is, amíg egy picit meg nem pirul.Amikor a gomba összeesett, a serpenyőt lehúzzuk a tűzhelyről, hozzáadjuk a fűszerpaprikát, s átkeverjük, hogy az is megpiruljon.Majd vizet adunk hozzá, és az elősütött csirkeszeleteket is visszatesszük a serpenyőbe. Fedő alatt puhára pároljuk az egészet.Amikor a hús megpuhult, tejfölösen az egészet behabarjuk, s ha kell, utánasózunk.A bakonyi csirkemell hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Először a csirkemellfilét kisujjnyi szeletekre felszeljük, s mind a két oldalát alaposan besózzuk, beborsozzuk.Amíg a többi összetevőt felaprítjuk, hagyjuk, hogy a só és a bors kicsit átjárja a húst.
A vöröshagymát megpucoljuk, s apró kockákra vágjuk.
A szalonnát is apróra felvágjuk.
A paprikát és a paradicsomot megmossuk. A paprikát kicsumázzuk, a paradicsomot a szár végénél félbevágjuk, s a kocsányhoz kapcsolódó fehér (ízetlen) részt kivágjuk. Majd az egészet apróra összevágjuk.
A gombákat is megmossuk, s vékony szeretekre vágjuk.
A csirkemellszeletek elősütése
A felkockázott szalonnát a serpenyőbe tesszük, s kisütjük a zsírját. A megmaradó pörcöt félretesszük.
A megsózott és megborsozott hússzeleteket a serpenyőbe tesszük, s fehéredésig sütjük.
Amikor az egyik oldala megsült, a másik oldalát is megsütjük.
Amikor a hús mind a két oldalával végeztünk, egy tányéron félretesszük az elősütött szeleteket.
A bakonyi csirkemell elkészítése
A maradék zsíron a felkockázott hagymát megpirítjuk üvegesre.
Majd hozzáadjuk a feldarabolt paradicsomot és paprikát, s pár percig pároljuk, míg levet ereszt.
Ezután hozzátesszük a felszeletelt gombát, s folyamatos kevergetés mellett hagyjuk, hogy a gomba is levet eresszen, s összeessen.
Amikor a gomba is összeeset (s a levét is elfőtte), a serpenyőt lehúzzuk a tűzhelyről.Hozzáadjuk a fűszerpaprikát, jól elkeverjük a zöldséges masszában, s hagyjuk, hogy a fűszerpaprika a hőtől kicsit megpiruljon.
Amikor a fűszerpaprika megpirult, kevés vizet adunk az egészhez,Hozzáadjuk a mártás alapjához a majoránnát és a kakukkfüvet, s jól elkeverjük.
Ezután visszatesszük a serpenyőbe az elősütött karajszeleteket s a szalonna pörcét.S végül annyi vizet adjunk hozzá, hogy az egészet pont ellepje.
Fedő alatt 25-30 perc alatt az egészet készre pároljuk közepes lángon, fedő alatt (ha elforrna a víz, azt pótoljuk!).
Tejfölös habarás készítése
Amikor a csirkemellszeletek megpuhultak, kivesszük a főzőléből, hogy könnyebb legyen a habarást elkeverni.
A lisztet a tejföllel csomómentesen elkeverjük,
Majd a főzőléből egy merőkanállal hozzáadunk, s jól felkeverjük, hogy egyenletesen folyós legyen.
Ezután az egészet hozzáöntjük a hagymás-gombás húshoz, s alaposan összekeverjük vele.
A hússzeleteket visszatéve pár percig tovább főzzük az egészet, hogy rendesen besűrűsödjön.
A csirkemellszeleteket tányérra tesszük, mellé tesszük a köretet, s a tetejére merünk a hús zöldséges-tejfölös mártásából.
A köret lehet rizs, rizibizi, nokedli, főtt krumpli vagy tészta, esetleg tarhonya vagy szalmakrumpli is.
A recept jellemzői ebéd receptek, gluténmentes, húsos ételek, tojásmentes, vacsoraötletek