Kukoricasaláta recept csemegekukoricából, majonézzel, mustárral és tejföllel, az elkészítés részletes leírásával.
Egy pillanatok alatt elkészíthető könnyed étel, mely önmagában is finom (mondjuk előételként). De köretként illetve salátaként is nagyszerű választás sült húsok vagy halételek mellé.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a kukoricasalátát. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Kukoricasaláta recept
Eszközök
- kisebb tál
A recept hozzávalói
- 60 dkg csemegekukorica (konzerv)
- 60 dkg majonéz
- 10 dkg mustár
- 12 dkg tejföl
Az elkészítés lépései (részletesen)
- A kukoricakonzerveket kibontjuk, s a levüket leöntjük.
- Egy kisebb tálban összemérjük a majonézt, a mustárt és a tejfölt.Ha szeretnénk az öntet ízén lágyítani, hozzáadhatjuk a konzerv levét (ami édes).
- Az öntet összetevőit alaposan elkeverjük, majd a végén a már lecsepegtetett kukoricát is hozzákeverjük.
- Hűtőbe téve hagyjuk, hogy az ízek pár óra alatt összeérjenek.
Praktikus tanácsok a majonézes kukoricasaláta elkészítéséhez
A majonézes kukorica elkészítésének egyik legfontosabb titka, hogy az öntet alaposan elkeverjük. Mert az olajos jellegű majonéz nehezen keveredik el a vizes jellegű összetevőkkel.
Az elkeverés során szétválik a majonéz és a többi összetevő, érdemes pluszban tejfölt keverni hozzá.
Érdemes az öntet elkészítésekor odafigyelni a felhasznált alapanyagokra is, mert alapvetően meghatározzák az elkészül amerikai káposztasaláta ízét:
- A felhasznált tejföl lehetőleg 20 százalékos legyen, hogy a homogén állag eléréséhez legyen elegendő emulgeáló hatású anyag az öntetben.
- A mustár is lehetőleg sima legyen (s ne valamilyen csípős fajta), mert a túl erős-csípős íz képes a többi összetevő ízhatását elnyomni.
Játszathatunk az öntet összetevőinek arányaival is, amivel az öntet ízén kicsit formálhatunk.
A másik lehetőség némi extra ízt belecsempészni az öntetbe.
- Ha szeretnénk kicsit karakteresebb ízvilágot a majonézes kukoricasalátának, egy pici sót és borsot is adhatunk az öntethez.
- Ha a konzerv kukorica levét hozzákevertük a fenti összetevőkhöz, az már önmagában egy ízesített tartármártást eredményez.
- Ha pikánsabban majonézes kukoricasalátát szeretnénk készíteni , az öntethez hozzáadhatunk egy deci fehérbort is.
- Ha kicsit különlegesebb ízvilágra vágyunk, vacsorára különálló salátának elkészíthetjük egy kevés snidlinget és a füstölt sajtot hozzáadva is.
Mivel a kukorica maga édes, érdemes fekete bors karakteres ízét fehérborssal kiváltani (mert annak lágyabb az íze).
Ha halételek mellé készítjük el a kukoricasalátát, és szeretjük a facsart citrom ízét, egy fél citrom vagy lime levét is hozzáadhatjuk. Vagy egy kiskanál citromlét.
Ha önmagában, salátaként esszük, ehetünk hozzá zöldségeket, pirítóst vagy akár hagymás kétszersültet is.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a kukoricasalátát, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, neked is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.