Vissza Email link
majonézes krumplisaláta

Majonézes krumplisaláta recept

Sós vízben a krumplit héjában megfőzzük, majd a főzővizet leöntve a krumplit meghámozzuk, s hagyjuk kihűlni.
Míg fől a krumpli a hagymát megpucoljuk, s vékony karikákra vágjuk.
A majonézt egy külön tálban összekeverjük a tejföllel, a mustárral, a sóval, kevés cukorral, őrölt borssal és egy citrom levével. 
Amikor a krumpli kihűlt, karikára vágjuk, s alaposan összekeverjük előbb a hagymával, majd a majonézes mártással.
Amikor a majonézes saláta elkészült, 2-3 órára tegyük hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek benne.
A majonézes krumplisaláta hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 35 perc
Hűtőben érlelés 2 óra
Összes idő 2 óra 35 perc
Fogás Köretek, Saláták
Konyha Francia, Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 4 literes lábos (a krumpli főzéséhez)
  • közepes tál a saláta összeállításához
  • kisebb tál az majonézes öntet elkészítéséhez

A recept hozzávalói
  

  • 1 kg krumpli
  • 3 liter víz (a krumpli megfőzéséhez)
  • 2-3 evőkanál (a krumpli főzővízébe)
  • 3 darab vöröshagyma (lehet lila vagy saláta hagyma is)
  • 5 dl tejföl
  • 2 dl majonéz
  • 1 evőkanál mustár
  • 2-3 csipet őrölt bors
  • 1 kiskanál cukor
  • ½ citrom leve (lehet fél deci citromlé is)
  • 1 csipet (a majonézbe)

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A krumplit alaposan megmossuk, s héjastól beletesszük a lábosba.
  • Hozzátesszük a sót, s felöntjük az egészet annyi vízzel, ami ellepi.
  • Nagy lángon melegíteni kezdjük. A forrástól számítva 15 perc alatt készül el (ha a főzés közben elforrna a víz, azt pótoljuk).
  • Míg fől a krumpli a hagymát megpucoljuk, s vékony karikákra vágjuk.
    A karikákat félbevágva kicsit keverjük át, hogy a rétegek mentén a hagyma picit szétessen.
  • Amikor a krumpli megfőtt, a főzővizet leöntjük a krumpliról, meghámozzuk azt, s hagyjuk kihűlni.
  • Míg kihűl a krumpli, a majonézt egy külön tálban összekeverjük a tejföllel, a mustárral, egy csipet sóval, kevés cukorral, őrölt borssal és egy fél citrom levével. 
    A cél egy híg tartármártás készítése, mely teljesen homogén.
  • Amikor a krumpli kihűlt, karikára vágjuk, s alaposan összekeverjük előbb a hagymával, majd a majonézes mártással.
    Cél az, hogy a krumpli és a hagyma egyenletesen elkeveredjen egymással és a majonézes öntettel is.
  • Amikor a majonézes saláta elkészült, 2-3 órára tegyük hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek benne.
A recept jellemzői ebéd receptek, húsmentes ételek, vacsoraötletek, vega receptek