Lyoni sertésszelet

A lyoni sertésszelet receptje ízletes pácba áztatott karajjal, hagymával, fehér borral és olíva olajjal, az elkészítés részletes leírásával.

Melyben a mustár és a fokhagyma ízét a paradicsompüré és a sült hagyma íze ellenpontozza.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen elkészíteni a lyoni sertésszeletet. Majd megnézzük azt is, mire érdemes igazán odafigyelni az elkészítés során.

lyoni sertésszelet

Lyoni sertésszelet recept

A felszeletelt és kiklopfolt rövidkaraj szeleteket egy tejes-fokhagymás-mustáros pácba tesszük egy éjszakára a hűtőben.
Másnap a bepácolt szeleteket lecsöpögtetjük, mind a két oldalát sóval és borssal megszórjuk, majd lisztben mártjuk.
Kevés, forró olívaolajon 2-3 percig a hússzeletek mind a két oldalát megpirítjuk, míg rendesen megpirosodik.
Amikor a szeletek megpirultak, a maradék olajhoz hozzáadjuk a paradicsomszószt, a bort, kevés vizet és némi sót, s jól átkeverjük az egészet. A szeleteket ebbe a szószba visszatéve lassú tűzön 15-20 percig tovább pároljuk.
Míg a hús megpuhul, megpucoljuk a hagymákat, karikára vágjuk, lisztben megforgatjuk, s bő olajban egy kis serpenyőben megpirítjuk.
Amikor a hagyma megpirult, lecsepegtetjük róla az olajat, s a megpuhult sertésszeletekre tesszük. Főtt vagy sült krumplival tálaljuk.
A Lyoni sertésszelet hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 20 perc
Főzés idő 20 perc
Összes idő 40 perc
Fogás Egytálételek, Főétel, Sültek
Konyha Francia
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • közepes tál (a pácoláshoz)
  • fokhagymanyomó
  • húsklopfoló
  • nagyobb serpenyő (a hús elkészítéséhez)
  • kisebb serpenyő (a hagyma megsütéséhez)

A recept hozzávalói
  

A pácoláshoz

  • ½ kg rövidkaraj
  • 2 dl tej
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 kiskanál mustár

A hús elkészítéséhez

  • 3 fej vöröshagyma
  • 2-3 evőkanál olívaolaj
  • 5 dkg sűrített paradicsom
  • 5 evőkanál finomliszt
  • 1 dl vörösbor
  • 4 dl víz
  • bors

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

A hús bepácolása

  • A rövidkarajt vágjuk fel szeletekre, majd klopfoljuk ki, hogy a rostjai kicsit összetörjenek.
  • A fokhagymagerezdeket pucoljuk meg, s tőrjük át fokhagymanyomón.
  • Egy tálba mérjük ki a tejet, adjuk hozzá a mustárt és a megzúzott fokhagymát, s az egészet keverjük át alaposan.
  • Ezután a tejes pácba tegyük bele a karaj szeleteket úgy, hogy a páclé teljesen elfedje a szeleteket.
  • A pácot tegyük be egy hűtőszekrénybe minimum 3-4 órára, de ha lehetséges, akár egy egész északára.

A lyoni sertésszelet elkészítése

  • Első lépésben a hússzeleteket vegyük ki pácléből, és rácson hagyjuk lecsepegni.
  • Közben pucoljuk meg a hagymákat, vágjuk fel szeletekre, s szedjük szét a szeleteket karikákra.
  • A lecsepegett húst sózzuk és borsozzuk meg mind a két oldalán, majd lisztben forgassuk meg, mintha paníroznánk.
  • Forró serpenyőben kevés olívaolajon pirítsuk meg a hússzeleteket mind a két oldalukon szép pirosra (oldalanként nagyjából 2-3 perc alatt megsül).
  • Majd a hússzeleteket kivéve a maradék olajhoz adjuk hozzá a paradicsomszószt, a bort, a vizet és némi sót.
    Majd az egészet rendesen átkeverjük, hogy egy homogén szószt kapjunk.
  • A szeleteket az elkészült szószba visszatéve lassú tűzön 15-20 percig tovább pároljuk.
  • Míg a hús megpuhul, a megpucolt hagymákat, lisztben megforgatjuk, s bő olajban egy kis serpenyőben megpirítjuk.
  • Amikor a hagyma megpirult, lecsepegtetjük róla az olajat, s a megpuhult sertésszeletekre tesszük.
    Rizzsel, rizibizivel, sült vagy főtt krumplival tálaljuk.
A recept jellemzői ebéd receptek, húsos ételek, tojásmentes, vacsoraötletek

Tippek és tanácsok a lyoni sertésszelet elkészítéséhez

A fenti receptben rövidkaraj szerepel, mert ezt az ételt lyoni sertésbordának is hívják.

De ugyan ez a recept elkészíthető nem csak karajból, hanem lapockából, combból vagy akár még tarjából is.

Amire érdemes odafigyelni, hogy inkább egy picit tovább főzzük a szószban a húst, mint hogy kemény legyen. Ha nem tudjuk, mennyire öreg a hús, nyugodtan főzhetjük a húst (a sütés után) akár még fél óráig is.

A másik fontos pont, ami az elkészítést meghatározza, hogy mennyire szeretjük a csípőset. Mert ha igen, érdemes a megmaradt pác levét leszűrni, s a paradicsomos-vörösboros szószhoz hozzáadni a mustáros-fokhagymás alsó részt.

 

Fontos! főzéshez mindenképpen félszáraz vagy száraz vörösbort használjunk. Amin lehet változtatni, az a bor karaktere, ami nem feltétlen kell, hogy túlságosan elnyomja a pác ízvilágát.

Pont ezért is szerepel több receptben a fehér bor a vörös helyett.

Tipp1: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.

Tipp2: Ha szeretjük a mustár karakteres ízét, használhatunk csípős Dijoni mustárt, vagy a megadott mennyiség kétszeresét is.

 

Tipp3: Szeretnénk a lyoni sertésszelet szószát sűrűbbre, akkor a liszt maradékát, amibe a húst és a hagymát megforgattuk, hozzátehetjük még a szószhoz. Mivel a szósz legalább 20 percig párolódik, nem feltétlen kell lepirítani az extrán hozzáadott lisztet.

Tálaláskor friss petrezselyemzölddel esetleg egy kevés lilahagymával díszíthetjük.

Jó étvágyat a lyoni sertésszelethez!

Küld el ezt a receptet a barátaidnak is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating