A lyoni sertésszelet receptje ízletes pácba áztatott karajjal, hagymával, fehér borral és olíva olajjal, az elkészítés részletes leírásával.
Melyben a mustár és a fokhagyma ízét a paradicsompüré és a sült hagyma íze ellenpontozza.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen elkészíteni a lyoni sertésszeletet. Majd megnézzük azt is, mire érdemes igazán odafigyelni az elkészítés során.
Lyoni sertésszelet recept
Eszközök
- közepes tál (a pácoláshoz)
- fokhagymanyomó
- húsklopfoló
- nagyobb serpenyő (a hús elkészítéséhez)
- kisebb serpenyő (a hagyma megsütéséhez)
A recept hozzávalói
A pácoláshoz
- ½ kg rövidkaraj
- 2 dl tej
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 kiskanál mustár
A hús elkészítéséhez
- 3 fej vöröshagyma
- 2-3 evőkanál olívaolaj
- 5 dkg sűrített paradicsom
- 5 evőkanál finomliszt
- 1 dl vörösbor
- 4 dl víz
- só
- bors
Az elkészítés lépései (részletesen)
A hús bepácolása
- A rövidkarajt vágjuk fel szeletekre, majd klopfoljuk ki, hogy a rostjai kicsit összetörjenek.
- A fokhagymagerezdeket pucoljuk meg, s tőrjük át fokhagymanyomón.
- Egy tálba mérjük ki a tejet, adjuk hozzá a mustárt és a megzúzott fokhagymát, s az egészet keverjük át alaposan.
- Ezután a tejes pácba tegyük bele a karaj szeleteket úgy, hogy a páclé teljesen elfedje a szeleteket.
- A pácot tegyük be egy hűtőszekrénybe minimum 3-4 órára, de ha lehetséges, akár egy egész északára.
A lyoni sertésszelet elkészítése
- Első lépésben a hússzeleteket vegyük ki pácléből, és rácson hagyjuk lecsepegni.
- Közben pucoljuk meg a hagymákat, vágjuk fel szeletekre, s szedjük szét a szeleteket karikákra.
- A lecsepegett húst sózzuk és borsozzuk meg mind a két oldalán, majd lisztben forgassuk meg, mintha paníroznánk.
- Forró serpenyőben kevés olívaolajon pirítsuk meg a hússzeleteket mind a két oldalukon szép pirosra (oldalanként nagyjából 2-3 perc alatt megsül).
- Majd a hússzeleteket kivéve a maradék olajhoz adjuk hozzá a paradicsomszószt, a bort, a vizet és némi sót.Majd az egészet rendesen átkeverjük, hogy egy homogén szószt kapjunk.
- A szeleteket az elkészült szószba visszatéve lassú tűzön 15-20 percig tovább pároljuk.
- Míg a hús megpuhul, a megpucolt hagymákat, lisztben megforgatjuk, s bő olajban egy kis serpenyőben megpirítjuk.
- Amikor a hagyma megpirult, lecsepegtetjük róla az olajat, s a megpuhult sertésszeletekre tesszük. Rizzsel, rizibizivel, sült vagy főtt krumplival tálaljuk.
Tippek és tanácsok a lyoni sertésszelet elkészítéséhez
A fenti receptben rövidkaraj szerepel, mert ezt az ételt lyoni sertésbordának is hívják.
De ugyan ez a recept elkészíthető nem csak karajból, hanem lapockából, combból vagy akár még tarjából is.
Amire érdemes odafigyelni, hogy inkább egy picit tovább főzzük a szószban a húst, mint hogy kemény legyen. Ha nem tudjuk, mennyire öreg a hús, nyugodtan főzhetjük a húst (a sütés után) akár még fél óráig is.
A másik fontos pont, ami az elkészítést meghatározza, hogy mennyire szeretjük a csípőset. Mert ha igen, érdemes a megmaradt pác levét leszűrni, s a paradicsomos-vörösboros szószhoz hozzáadni a mustáros-fokhagymás alsó részt.
Fontos! főzéshez mindenképpen félszáraz vagy száraz vörösbort használjunk. Amin lehet változtatni, az a bor karaktere, ami nem feltétlen kell, hogy túlságosan elnyomja a pác ízvilágát.
Pont ezért is szerepel több receptben a fehér bor a vörös helyett.
Tipp1: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.
Tipp2: Ha szeretjük a mustár karakteres ízét, használhatunk csípős Dijoni mustárt, vagy a megadott mennyiség kétszeresét is.
Tipp3: Szeretnénk a lyoni sertésszelet szószát sűrűbbre, akkor a liszt maradékát, amibe a húst és a hagymát megforgattuk, hozzátehetjük még a szószhoz. Mivel a szósz legalább 20 percig párolódik, nem feltétlen kell lepirítani az extrán hozzáadott lisztet.
Tálaláskor friss petrezselyemzölddel esetleg egy kevés lilahagymával díszíthetjük.