A krumplifőzés 3 lépése részletes leírásokkal, azon apró tényezőket bemutatva, amire érdemes odafigyelni, ha egyenletesen megfőtt krumplit szeretnénk készíteni.
Miként érdemes megfőzni a krumplit? Miként válasszuk ki hozzá a megfelelő fajtát? Mekkora méretű krumplikat főzzünk meg héjában? S mekkorára vágjuk fel a krumplit, ha főtt krumpliként akarjuk megenni.
Először megnézzük, hogyan érdemes a nagyobb szemű krumplit megfőzni (mert az hamarabb is készen van), majd megnézzük azt is, miként lehet megfőzni a héjában a krumplit, s azzal miért érdemes egy kicsit többet foglalkozni.
Főtt krumpli elkészítése gyorsan
Eszközök
- nagyobb lábos
A recept hozzávalói
- ½ kg krumpli
- 1½ liter víz
- 1 evőkanál só
Az elkészítés lépései (részletesen)
- A krumplit mossuk meg, hámozzuk meg, s 2-3 centis kockákra vágjuk fel.
- A feldarabolt krumplit egy lábasba tesszük annyi hideg vízzel, hogy jól ellepje.
- Hozzáadjuk a sót, lefedjük, és nagy lángon melegíteni kezdjük. A forrástól számítva 15-18 perc alatt készül el.
- A megfőtt krumplit szűrjük le, s ha szeretjük, megszórhatjuk apróra vágott petrezselyemmel, snidlinggel, kaporral vagy kakukkfűvel.
Tippek és tanácsok a krumpli főzéséhez
A főtt krumpli önmagában is nagyszerű köret, de felhasználhatjuk krumplipüréhez, hercegnő burgonyához, vagy valamilyen krumplival készült salátához.
De belefőzhetjük zöldséglevesbe, krémlevesekbe (például burgonyakrémlevesbe), esetleg csinálhatunk főtt krumpliból egy jó tejfölös krumplilevest, vagy akár krumplis pogácsát is.
Fontos, hogy a főtt krumplihoz főzni való krumplit vegyünk (Kereskedelmi forgalomba ezek a „B” jelű krumplik)I. Ide tartoznak például a rózsa krumpli, a Pannónia, a desirée … krumpli fajták (a piros színnel írt krumplifajták mind jók a csatolt képen)
A siker kulcsa, hogy igyekezzünk a krumplit lehetőleg egyforma nagyságúra vágni. Ha túlságosan eltérnek a krumplik mérete, akkor a kisebb darabok ugyan könnyen megfőnek, de ugyan annyi idő alatt a nagyok közepe kemény (és nyers) marad.
A sót ne sajnáljuk, a krumpli sok sót képes úgy felvenni, hogy maga nem válik ehetetlenül sóssá.
Amire viszont pucolásnál figyeljünk, hogy a zöldes és a fekete részeket mindenképpen vágjuk ki, mert az egész főtt krumplit képesek megkeseríteni.
Héjában főtt krumpli
Ha csak apró krumpli vagy újkrumpli van otthon, inkább héjában főzzük meg a krumplit, mert a nyers hámozással arányaiban sokkal többet elveszítünk a krumpliból, mint a nagyobb daraboknál.
Arról nem is beszélve, hogy a krumpli tápanyagainak, és ízanyagainak egy része közvetlen a héj alatt van. Amit a krumpli pucolásával egyszerűen kidobunk.
Persze a héjában főtt krumplihoz a legjobb az úgynevezett salátakrumpli, a somogyi sárga kifli, az Agata és a Cherie fajták a fenti fajismertetőből.
A héjában főtt krumpli elkészítésének lépései
A héjában főtt krumplinál a főzés technikája nagyon hasonló, mint a sima főtt krumplinál, csak a sorrend lesz kicsit más:
- A krumplit alaposan megmossuk, s héjastól beletesszük a lábosba.
- Hozzátesszük a sót (fél kilónkként másfél evőkanállal), s felöntjük annyi vízzel, ami ellepi.
- Nagy lángon melegíteni kezdjük. A forrástól számítva 15-18 perc alatt készül el (ha a főzés közben elforrna a víz, azt pótoljuk).
- Amikor a krumpli elkészült, öntsük le róla a vizet, s minden egyes darabról a felső, könnyen leváló réteget szedjük le.
Érdemes a krumplit melegen meghámozni, mert hidegen sokkal nehezebb csak a felső sötétebb réteget eltávolítani.
Ha nem bírja a kezünk a meleg krumplit megfogni, beleszúrhatunk egy villát, s onnantól csak a késnél kell figyelni a melegre.
Természetesen a pucolás során a zöld és fekete részeket itt is érdemes kivágni.
Az így megfőtt krumpli is sokféle képen hasznosítható, rakott krumpliba kifejezetten ajánlott héjában főtt krumplit használni.
De krumplipürét ne akarjuk belőle csinálni, mert annak elkészítéséhez nem igazán alkalmas.