Vissza Email link
bakonyi sertésragu

Bakonyi sertésragu recept

A sertéshúst és a szalonnát felkockázzuk, a hagymát megpucoljuk és szintén felkockázzuk, a gombát, paprikát és a paradicsomot megmossuk, s felaprítjuk.
A szalonnát kisütjük, majd hozzáadjuk a hagymát, s üvegesre sütjük. Hozzáadjuk a paprikát és a paradicsomot, hogy kicsit szétfőzzük,
Majd a végén hozzáadjuk a húst és a gombát. Sózzuk, borsozzuk, s az egészet lepirítjuk.
Amikor a zsírjára sült, megszórjuk a pirospaprikával, s kevés vizet aláöntve puhára pároljuk.
A húst hagyjuk legalább ¾ órát főni, majd tejföllel behabarjuk, s rizzsel, tésztával vagy nokedlivel tálaljuk.
A bakonyi sertésragu hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 15 perc
Főzés idő 45 perc
Összes idő 1 óra
Fogás Pörkölt
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes lábos

A recept hozzávalói
  

  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 darab paprika
  • 1 darab paradicsom
  • ½ kg sertéshús (comb vagy lapocka)
  • 30 dkg gomba
  • 2 dl tejföl
  • 2 evőkanál finomliszt
  • (ízlés szerint)
  • bors (ízlés szerint)
  • pirospaprika (ízlés szerint)
  • 1 dl víz

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

Az alapanyagok előkészítése

  • A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk.
  • A hagymát megpucoljuk, s azt is apróra összevágjuk.
  • A sertéshúst is megtisztítjuk, centis kockákra vágjuk fel.
  • A paprikát és a paradicsomot megmossuk.
    A paprikát kicsumázzuk, a paradicsomot a szár végénél félbevágjuk, s a kocsányhoz kapcsolódó fehér (ízetlen) részt kivágjuk.
    Majd az egészet apróra összevágjuk.
  • Végül a gombát is megmossuk, majd vékony szeletekre felvágjuk.

A ragu alapjának elkészítése

  • A szalonnát beletesszük a lábosba, s közepes lángon kisütjük a zsírját.
  • Amikor a szalonna kisült, hozzáadjuk a felszeletelt hagymát, s üvegesre sütjük a zsíron azt is.
  • Amikor a hagyma is megpirult, hozzáadjuk a paprikát és a paradicsomot, s pár percig az egészet pároljuk.
    (Kevés levet fog engedni, amit elfőzzünk.)
  • Amikor a hagymás-paradicsomos-paprikás alap elfőtte a levét, hozzáadjuk a felaprított gombát és a húst, hogy picit megpiruljon.
    (A hús ki fog világosodni, a gomba pedig megbarnul.)
  • Közben megsózzuk, s hozzáadjuk az őrölt borsot is.
  • Amikor az egész elfőtte a levét, hozzáadjuk a pirospaprikát is, hogy egy picit megpiruljon az is.
  • Majd az egészhez egy kevés vizet öntünk, hogy a paprika meg ne égjen, s fedő alatt az egészet közepes lángon megfőzzük.
    (Főzés közben a gomba rengeteg vizet fog engedni, és összeesik. A lefedés hatására fog ez hamar megtörténni, s a hús ennek révén majd a gomba levében fog megpuhulni.)

Tejfölös habarás készítése

  • Amikor a hús kezd megpuhulni, s a levét is javarészt elfőtte, egy kisebb tálban a tejfölben egy kanál lisztet csomómentesen elkeverünk.
  • A megmaradt főzőléből egy merőkanállal hozzáadunk, s elkeverve felhígítjuk a tejfölös habarást.
  • Majd az egészet beleöntjük a gombás-húsos alapba, alaposan elkeverve benne.
  • Fedő nélkül pár percig tovább főzzük az egészet, hogy az ízek összeérjenek benne, s a levét elfője.
  • Salátával, kifőtt tésztával, főtt rizzsel, rizibizivel, főtt krumplival, krumplipürével, nokedlivel, esetleg tarhonyával, bulgurral vagy szalmakrumplival tálalhatjuk.
A recept jellemzői ebéd receptek, húsos ételek, tojásmentes, vacsoraötletek