A sertéshúst és a szalonnát felkockázzuk, a hagymát megpucoljuk és szintén felkockázzuk, a gombát, paprikát és a paradicsomot megmossuk, s felaprítjuk.A szalonnát kisütjük, majd hozzáadjuk a hagymát, s üvegesre sütjük. Hozzáadjuk a paprikát és a paradicsomot, hogy kicsit szétfőzzük, Majd a végén hozzáadjuk a húst és a gombát. Sózzuk, borsozzuk, s az egészet lepirítjuk. Amikor a zsírjára sült, megszórjuk a pirospaprikával, s kevés vizet aláöntve puhára pároljuk.A húst hagyjuk legalább ¾ órát főni, majd tejföllel behabarjuk, s rizzsel, tésztával vagy nokedlivel tálaljuk.A bakonyi sertésragu hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
A hagymát megpucoljuk, s azt is apróra összevágjuk.
A sertéshúst is megtisztítjuk, centis kockákra vágjuk fel.
A paprikát és a paradicsomot megmossuk. A paprikát kicsumázzuk, a paradicsomot a szár végénél félbevágjuk, s a kocsányhoz kapcsolódó fehér (ízetlen) részt kivágjuk. Majd az egészet apróra összevágjuk.
Végül a gombát is megmossuk, majd vékony szeletekre felvágjuk.
A ragu alapjának elkészítése
A szalonnát beletesszük a lábosba, s közepes lángon kisütjük a zsírját.
Amikor a szalonna kisült, hozzáadjuk a felszeletelt hagymát, s üvegesre sütjük a zsíron azt is.
Amikor a hagyma is megpirult, hozzáadjuk a paprikát és a paradicsomot, s pár percig az egészet pároljuk. (Kevés levet fog engedni, amit elfőzzünk.)
Amikor a hagymás-paradicsomos-paprikás alap elfőtte a levét, hozzáadjuk a felaprított gombát és a húst, hogy picit megpiruljon.(A hús ki fog világosodni, a gomba pedig megbarnul.)
Közben megsózzuk, s hozzáadjuk az őrölt borsot is.
Amikor az egész elfőtte a levét, hozzáadjuk a pirospaprikát is, hogy egy picit megpiruljon az is.
Majd az egészhez egy kevés vizet öntünk, hogy a paprika meg ne égjen, s fedő alatt az egészet közepes lángon megfőzzük.(Főzés közben a gomba rengeteg vizet fog engedni, és összeesik. A lefedés hatására fog ez hamar megtörténni, s a hús ennek révén majd a gomba levében fog megpuhulni.)
Tejfölös habarás készítése
Amikor a hús kezd megpuhulni, s a levét is javarészt elfőtte, egy kisebb tálban a tejfölben egy kanál lisztet csomómentesen elkeverünk.
A megmaradt főzőléből egy merőkanállal hozzáadunk, s elkeverve felhígítjuk a tejfölös habarást.
Majd az egészet beleöntjük a gombás-húsos alapba, alaposan elkeverve benne.
Fedő nélkül pár percig tovább főzzük az egészet, hogy az ízek összeérjenek benne, s a levét elfője.