Erőleves recept vörös hússal, hagymával, fokhagymával, sárgarépával, fehérrépával, paradicsommal, borssal, az elkészítés részletes leírásával.
Az egyetlen titka, hogy sokféle zöldséget tegyünk bele, s hagyjuk rendesen szétfőni az alkotó elemeit. Mert ennek révén kerül bele a legtöbb tápanyag a lébe.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni az erőlevest. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Erőleves recept
Eszközök
- 4 literes fazék
A recept hozzávalói
- 1 kg leveshús (csont nélkül)
- 1 evőkanál sűrített paradicsom
- 1 darab tojás fehérje
- 2 liter víz
- 3 evőkanál só (púpozott)
- 2 evőkanál fekete bors (szemes, egész)
- 3 szál sárgarépa
- 2 szál fehérrépa (lehet paszternák is)
- 1 darab zeller
- 1 fej hagyma
- 1 darab paradicsom
- 3-4 gerezd fokhagyma
Az elkészítés lépései (részletesen)
- Ha húst daraboljuk fel apró darabokra, vagy daráljuk le.
- Adjunk hozzá sűrített paradicsomot és a tojásfehérjét, s keverjük össze alaposan.
- Az egészet tegyük bele a fazékba, adjunk hozzá a sót, a szemes borsot és a vizet.Közepes lángon kezdjük el főzni, lassú forrás közben. A felszínen megjelenő habot szűrővel vagy merőkanállal szedjük le.
- Míg a hús elkezd főni, a sárgarépát és a fehérrépát mossuk és hámozzuk meg, s apró karikákra daraboljuk fel.
- A zellert és a hagymát is megpucoljuk, s apróra feldaraboljuk.
- A paradicsomot is megmossuk, s apróra vágjuk.
- A fokhagyma gerezdeket is megpucoljuk, s akár át is törhetjük egy fokhagymanyomón.
- Amikor a hús már nem habzik intenzíven, hozzátesszük az előkészített zöldségeket is. Kis lángon, fedő alatt (lassú gyöngyözés mellet) főzzük a levest minimum 3 és fél órán át.
- Az erőleves akkor készül el, ha a hús és a zöldség totálisan szétfőtt. Ekkor a levest leszűrjük egy konyharuhán vagy vastag gézen keresztül.(Alapesetben az erőlevesnek csak a levét tálaljuk fel.)
- Tálaláskor a lébe tehetünk levesbetétként kifőtt cérnatésztát, májgombócot, grízgaluskát vagy főtt tojást.Illetve a levesből beletehetjük a megfőtt húst és a zöldségeket.
Tippek és tanácsok az erőleves elkészítéséhez
Az erőleves a francia eredetű húsleves alaplé és a magyar csontleves rokona. De az elkészítésében van pár jellegzetes elem, ami az ízében és a felhasználásában is kitűnik.
Az erőleves nem konyhai maradékokból (nyesedékekből és zöldséghéjakból), illetve nem húsos csontból készül, hanem feldarabolt vagy ledarált színhúsból és zöldségekből.
A másik fontos különbség, hogy míg 1 kg húsból és fél kilogramm zöldségből csak másfél-2 liter erőleves lesz, addig ugyanekkora mennyiségekből 3 liternél is több alaplé készül (tehát sokkal töményebb az erőleves).
Éppen ezért az erőleves alapvetően levesként esszük meg, s nem más ételek ízesítőjeként használjuk.
Ugyan az erőlevesben látszólag nincs hús (csak a leve), de a lében benne van a a hús legfontosabb összetevő, a kollagén, mely egy igen értékes fehérje. Csupán a kollagén tartalma miatt is érdemes időről időre erőlevest csinálni.
A felhasznált hús elsősorban marhahús szokott lenni (comb vagy lapocka), de meg lehet főzni akár sertésből, pulykából vagy csirkehúsból is. Habár fontos megjegyezni, hogy a csirkehús relatíve kevesebb kollagént tartalmaz, mint a 3 másik húsfajta.
Fontos: Ha csirkehúsból készítünk erőlevest, ne tegyünk a levesbe borsot. S a főzésre is nyugodtan kevesebb időt szánhatunk, maximum másfél órát.
A fent bemutatott receptet gazdagabbá tehetjük, ha a leveshez további zöldségeket teszünk hozzá. Egy kisebb fej édes káposzta, pár kelkáposzta levél, néhány kelbimbó, némi spenót, zellerzöld vagy csiperke bármikor belekerülhet még.
Az is lehetséges, hogy a hús egyik felét feldarabolva, másik felét ledarálva tesszük hozzá a leveshez. S az is lehetséges, hogy a tojásfehérjéből nem 1, hanem 2-3 tojásnyit adunk hozzá (a főzés során teljesen szét fog főni a levesben).