Erőleves gazdagon

Erőleves recept vörös hússal, hagymával, fokhagymával, sárgarépával, fehérrépával, paradicsommal, borssal, az elkészítés részletes leírásával.

Az egyetlen titka, hogy sokféle zöldséget tegyünk bele, s hagyjuk rendesen szétfőni az alkotó elemeit. Mert ennek révén kerül bele a legtöbb tápanyag a lébe.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni az erőlevest. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

erőleves

Erőleves recept

A (marha)húst apróra felkockázzuk, vagy húsdaráló ledaráljuk, a zöldségeket is megmossuk, apróra felvágjuk.
A húshoz keverjük hozzá a tojásfehérjét és a sűrített paradicsomot, majd feltesszük annyi vízzel főni, hogy a víz bőségesen ellepje. A sót és borsot adunk hozzá, s a főzés közben megjelenő habot leszedjük egy szűrővel vagy egy kanállal.
Amikor a hús habzása alábbhagy, hozzáadjuk a répákat, a zellert, a hagymát és a fokhagymát.
A zöldségeket bő fél órát, a húst 4, 4 és fél órán át hagyjuk főni. A főzés végén leszűrjük a levest, s levesbetéttel tálaljuk.
A erőleves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 30 perc
Főzés idő 4 óra
Összes idő 4 óra 30 perc
Fogás Egytálételek, Levesek, Zöldséges ételek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 4 literes fazék

A recept hozzávalói
  

  • 1 kg leveshús (csont nélkül)
  • 1 evőkanál sűrített paradicsom
  • 1 darab tojás fehérje
  • 2 liter víz
  • 3 evőkanál (púpozott)
  • 2 evőkanál fekete bors (szemes, egész)
  • 3 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa (lehet paszternák is)
  • 1 darab zeller
  • 1 fej hagyma
  • 1 darab paradicsom
  • 3-4 gerezd fokhagyma

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • Ha húst daraboljuk fel apró darabokra, vagy daráljuk le.
  • Adjunk hozzá sűrített paradicsomot és a tojásfehérjét, s keverjük össze alaposan.
  • Az egészet tegyük bele a fazékba, adjunk hozzá a sót, a szemes borsot és a vizet.
    Közepes lángon kezdjük el főzni, lassú forrás közben. A felszínen megjelenő habot szűrővel vagy merőkanállal szedjük le.
  • Míg a hús elkezd főni, a sárgarépát és a fehérrépát mossuk és hámozzuk meg, s apró karikákra daraboljuk fel.
  • A zellert és a hagymát is megpucoljuk, s apróra feldaraboljuk.
  • A paradicsomot is megmossuk, s apróra vágjuk.
  • A fokhagyma gerezdeket is megpucoljuk, s akár át is törhetjük egy fokhagymanyomón.
  • Amikor a hús már nem habzik intenzíven, hozzátesszük az előkészített zöldségeket is.
    Kis lángon, fedő alatt (lassú gyöngyözés mellet) főzzük a levest minimum 3 és fél órán át.
  • Az erőleves akkor készül el, ha a hús és a zöldség totálisan szétfőtt.
    Ekkor a levest leszűrjük egy konyharuhán vagy vastag gézen keresztül.
    (Alapesetben az erőlevesnek csak a levét tálaljuk fel.)
  • Tálaláskor a lébe tehetünk levesbetétként kifőtt cérnatésztát, májgombócot, grízgaluskát vagy főtt tojást.
    Illetve a levesből beletehetjük a megfőtt húst és a zöldségeket.
A recept jellemzői ebéd receptek, egészséges ételek, gluténmentes, húsos ételek, laktózmentes ételek, vacsoraötletek

Tippek és tanácsok az erőleves elkészítéséhez

Az erőleves a francia eredetű húsleves alaplé és a magyar csontleves rokona. De az elkészítésében van pár jellegzetes elem, ami az ízében és a felhasználásában is kitűnik.

Az erőleves nem konyhai maradékokból (nyesedékekből és zöldséghéjakból), illetve nem húsos csontból készül, hanem feldarabolt vagy ledarált színhúsból és zöldségekből.

A másik fontos különbség, hogy míg 1 kg húsból és fél kilogramm zöldségből csak másfél-2 liter erőleves lesz, addig ugyanekkora mennyiségekből 3 liternél is több alaplé készül (tehát sokkal töményebb az erőleves).

Éppen ezért az erőleves alapvetően levesként esszük meg, s nem más ételek ízesítőjeként használjuk.

 

Ugyan az erőlevesben látszólag nincs hús (csak a leve), de a lében benne van a a hús legfontosabb összetevő, a kollagén, mely egy igen értékes fehérje. Csupán a kollagén tartalma miatt is érdemes időről időre erőlevest csinálni.

A felhasznált hús elsősorban marhahús szokott lenni (comb vagy lapocka), de meg lehet főzni akár sertésből, pulykából vagy csirkehúsból is. Habár fontos megjegyezni, hogy a csirkehús relatíve kevesebb kollagént tartalmaz, mint a 3 másik húsfajta.

Fontos: Ha csirkehúsból készítünk erőlevest, ne tegyünk a levesbe borsot. S a főzésre is nyugodtan kevesebb időt szánhatunk, maximum másfél órát.

A fent bemutatott receptet gazdagabbá tehetjük, ha a leveshez további zöldségeket teszünk hozzá. Egy kisebb fej édes káposzta, pár kelkáposzta levél, néhány kelbimbó, némi spenót, zellerzöld vagy csiperke bármikor belekerülhet még.

 

Az is lehetséges, hogy a hús egyik felét feldarabolva, másik felét ledarálva tesszük hozzá a leveshez. S az is lehetséges, hogy a tojásfehérjéből nem 1, hanem 2-3 tojásnyit adunk hozzá (a főzés során teljesen szét fog főni a levesben).

Jó étvágyat az erőleveshez!

Küld el ezt a receptet a barátaidnak is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating