A (marha)húst apróra felkockázzuk, vagy húsdaráló ledaráljuk, a zöldségeket is megmossuk, apróra felvágjuk.A húshoz keverjük hozzá a tojásfehérjét és a sűrített paradicsomot, majd feltesszük annyi vízzel főni, hogy a víz bőségesen ellepje. A sót és borsot adunk hozzá, s a főzés közben megjelenő habot leszedjük egy szűrővel vagy egy kanállal.Amikor a hús habzása alábbhagy, hozzáadjuk a répákat, a zellert, a hagymát és a fokhagymát. A zöldségeket bő fél órát, a húst 4, 4 és fél órán át hagyjuk főni. A főzés végén leszűrjük a levest, s levesbetéttel tálaljuk.A erőleves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Ha húst daraboljuk fel apró darabokra, vagy daráljuk le.
Adjunk hozzá sűrített paradicsomot és a tojásfehérjét, s keverjük össze alaposan.
Az egészet tegyük bele a fazékba, adjunk hozzá a sót, a szemes borsot és a vizet.Közepes lángon kezdjük el főzni, lassú forrás közben. A felszínen megjelenő habot szűrővel vagy merőkanállal szedjük le.
Míg a hús elkezd főni, a sárgarépát és a fehérrépát mossuk és hámozzuk meg, s apró karikákra daraboljuk fel.
A zellert és a hagymát is megpucoljuk, s apróra feldaraboljuk.
A paradicsomot is megmossuk, s apróra vágjuk.
A fokhagyma gerezdeket is megpucoljuk, s akár át is törhetjük egy fokhagymanyomón.
Amikor a hús már nem habzik intenzíven, hozzátesszük az előkészített zöldségeket is. Kis lángon, fedő alatt (lassú gyöngyözés mellet) főzzük a levest minimum 3 és fél órán át.
Az erőleves akkor készül el, ha a hús és a zöldség totálisan szétfőtt. Ekkor a levest leszűrjük egy konyharuhán vagy vastag gézen keresztül.(Alapesetben az erőlevesnek csak a levét tálaljuk fel.)
Tálaláskor a lébe tehetünk levesbetétként kifőtt cérnatésztát, májgombócot, grízgaluskát vagy főtt tojást.Illetve a levesből beletehetjük a megfőtt húst és a zöldségeket.