Szabolcsi töltött káposzta recept sűrített paradicsommal, hagymával, kolbásszal és kétféle káposztával, az elkészítés részletes leírásával.
Mely a klasszikus töltött káposztától érdemben eltér a paradicsomlé és az eltérő fűszerezés révén..
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és aránylag gyorsan elkészíteni a szabolcsi töltött káposztát, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Szabolcsi töltött káposzta recept
Eszközök
- 4 literes fazék
- 4 literes lábos
A recept hozzávalói
- 1 fej édeskáposzta
- 1 fej vöröshagyma
- 2 teáskanál fűszerpaprika
- 10-12 dkg rizs
- 1 teáskanál só
- bors (ízlés szerint)
- ½ kg darált hús (sertésből)
- 1 kg savanyú káposzta
- 30 dkg tarja (lehet füstölt is)
- 30 dkg kolbász
- ½ liter sűrített paradicsom
- 7 dl víz
Az elkészítés lépései (részletesen)
Az édeskáposzta előfőzése
- Az édeskáposztát egy nagyobb fazékba tesszük, felöntjük annyi vízzel, hogy az egészet ellepje.
- Sót adunk hozzá, s kis lángon melegítve, forrástól számítva kb. 10 percig főzzük, hogy az egész káposzta megpuhuljon.
- Míg a káposzta fő, a hagymát megpucoljuk és apró kockákra vágjuk.
- A savanyú káposztát is elővesszük, kicsit átmossuk, hogy ne legyen annyira savanyú.Késsel kisebb darabokra vágjuk.
- Amikor a káposzta megfőtt, hideg vízbe tesszük a káposztafejet, hogy minél hamarabb lehűljön(A víz jobb hőelvonó, mint a levegő.)
A káposztalevelek megtöltése
- A darált húst egy tálba tesszük, s hozzáadjuk a rizst. Sózzuk, borsozzuk, fűszerpaprikával és őrölt köménnyel fűszerezzük.
- Majd az egészet alaposan összekeverjük.
- A cél az, hogy a töltelék könnyen gyúrható állagú legyen (ha túl kemény lenne, egy kis vizet adhatunk hozzá).
- Amikor a káposzta lehűlt, a külső nagy leveleit óvatosan lefejtjük.
- Ha túl vastag a káposztalevélen az erezet, a külső felén levágunk belőle (tegyük félre, megy majd bele az is a töltött káposzta alapjába).Cél, hogy legalább 10-12 nagyobb levelünk legyen, amit majd megtölthetünk.
- A káposztalevél méretétől függően másfél-két kanálnyi tölteléket teszünk a káposzta levél egyik szélére, majd a szélénél fogva feltekerjük szorosan.
- Az elkészült töltelékek végeit kicsit benyomkodva nagyjából öklömnyi nagyságú gombócokat készítünk, s egy tányérra vagy tálcára tesszük.
A töltött káposzta megfőzése
- A nagy lábosban a hagymát és az olajat elkezdjük pirítani, amíg a hagyma ki nem fehéredik.Ekkor lehúzzuk az egészet a tűzről, s hagyjuk kihűlni.
- A káposztafej megmaradt belső, kemény torzsáját kivágjuk, a kisebb leveleket felaprítjuk, melyeket hozzátesszük a megpirított hagymához.Ha a levelek eréből levágtunk a külső felén, akkor azt is összevágjuk, s mehet az is a hagymára.
- A füstölt tarját nagyobb kockákra, a kolbászt karikára vágjuk.A füstölt tarját hozzáadjuk a pirított hagymához és az összevágott édeskáposztához.
- Mindezek tetejére mehet rá a kimosott savanyú káposzta fele úgy, hogy egyenletesen eloszlatjuk a fazék alján.Majd a tetejére mehet a karikára vágott kolbász fele is.
- Ezekre jönnek szorosan egymás mellé téve a megtöltött káposzták, amiket egy újabb adag savanyú káposztával fedünk le (rátéve az egész borsot, a babérlevelet, valamint a felkarikázott kolbász másik felét).
- Majd mindezek tetejére rátesszük a sűrített paradicsomot, s annyi vizet, hogy az egészet ellepje.
- Lassú tűzön másfél óráig hagyjuk főni az egészet, hogy a rizs és a tarja is megpuhuljon rendesen.
Tippek és tanácsok a szabolcsi töltött káposzta elkészítéséhez
A szabolcsi töltött káposzta elkészítésének a kulcsa, hasonlóan a klasszikus töltött káposztához, a káposzta levelek előkészítése (megfőzése) és megtöltése.
De a legfontosabb különbség, hogy a megtöltendő káposztalevelek nem savanyítottak, hanem előre megfőzött édeskáposztából származnak, s az elkészült töltött káposzták mellé tett savanyú káposztához sűrített paradicsomot aduk.
Ahhoz, hogy legyen elegendő számú tölthető édeskáposzta levelünk, érdemesebb egy nagyobb káposztafejet választani. A túl kicsi leveleket nagyon nehéz megtölteni.
A megfőzés során fontos, hogy kis lángon melegítsük a káposztafőző lábost, hogy a belseje egyszerre melegedjen fel a külsejével.
Ha nem egyszerre melegszik fel a külseje és a belseje, akkor nem fog megfőni rendesen a belső része, s a levelek túl kemények lesznek a töltéshez. Vagy ha túlfőzzük a káposztát, akkor a külső levelek a lefejtés során könnyen elszakadhatnak, s nem lehet őket megtölteni.
Érdemes rászánni azt a plusz 5-10 percet, amennyivel több idő így megfőzni a káposztát, mert sok felesleges bosszúságtól megkímélhetjük magunkat.
Tipp: Aki nem szereti a sült hagyma ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.
A töltelék elkészítésének fő pontjai
Fontos, hogy a töltelék nem tartalmaz tojást, szemben a legtöbb töltött hússal, mert a nyersen belekevert rizs a főzés közben keményítőt fog magából kiengedni. Ami elegendő lesz a töltelék összefogásához.
Ha a nyers rizshez még tojást is tennénk, akkor másfél óra alatt az egész töltelék kő keménnyé válna, ami senkinek sem jó.
Ha kimarad töltelék, azt nyugodtan kisebb golyókként hozzá tehetjük a megtöltött káposztákhoz (mintha gombócos káposztát csinálnánk). Ha pedig kimarad egy-két levél, azt összevágva beletehetjük a lábos tetejére.
Szokás a szabolcsi töltött káposztát nem a tűzhelyen főni, hanem 180 fokra előmelegített sütőben másfél órát főni hagyni. Ennek az az értelme, hogy az ízek a sütőből kevésbé illannak el.
Tipp: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, a töltelékbe fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér vagy tarka borsot is.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a szabolcsi töltött káposztát, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.