Szabolcsi töltött káposzta

Szabolcsi töltött káposzta recept sűrített paradicsommal, hagymával, kolbásszal és kétféle káposztával, az elkészítés részletes leírásával.

Mely a klasszikus töltött káposztától érdemben eltér a paradicsomlé és az eltérő fűszerezés révén..

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és aránylag gyorsan elkészíteni a szabolcsi töltött káposztát, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

szabolcsi töltött káposzta

Szabolcsi töltött káposzta recept

Az első lépés a fejes káposzta leveleinek előfőzése. A végén legalább 10-12 nagyobb, a forró víztől megpuhult nagyobb káposztalevelet kell kapnunk.
Majd elkészítjük a tölteléket darált hússal, rizzsel, sóval, borssal, pirospaprikával, esetleg piros arannyal (erős Pistával).
A megfőtt édeskáposzta leveleket a töltelékkel megtöltjük, s szorosan egymás mellé helyezzük őket a nagyobb lábasban.
Ennek tetejére jön egy lefedő káposztalevél, rá a paradicsom lé, és annyi víz, hogy elfedje a káposztákat. Hozzávetőlegesen másfél óráig főzzük, hogy a tarja is megfőljön.
A szabolcsi töltöttkáposzta hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 30 perc
Főzés idő 1 óra 30 perc
Összes idő 2 óra
Fogás Egytálételek, Főétel, Rakott ételek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 4 literes fazék
  • 4 literes lábos

A recept hozzávalói
  

  • 1 fej édeskáposzta
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 teáskanál fűszerpaprika
  • 10-12 dkg rizs
  • 1 teáskanál
  • bors (ízlés szerint)
  • ½ kg darált hús (sertésből)
  • 1 kg savanyú káposzta
  • 30 dkg tarja (lehet füstölt is)
  • 30 dkg kolbász
  • ½ liter sűrített paradicsom
  • 7 dl víz

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

Az édeskáposzta előfőzése

  • Az édeskáposztát egy nagyobb fazékba tesszük, felöntjük annyi vízzel, hogy az egészet ellepje.
  • Sót adunk hozzá, s kis lángon melegítve, forrástól számítva kb. 10 percig főzzük, hogy az egész káposzta megpuhuljon. 
  • Míg a káposzta fő, a hagymát megpucoljuk és apró kockákra vágjuk.
  • A savanyú káposztát is elővesszük, kicsit átmossuk, hogy ne legyen annyira savanyú.
    Késsel kisebb darabokra vágjuk.
  • Amikor a káposzta megfőtt, hideg vízbe tesszük a káposztafejet, hogy minél hamarabb lehűljön
    (A víz jobb hőelvonó, mint a levegő.)

A káposztalevelek megtöltése

  • A darált húst egy tálba tesszük, s hozzáadjuk a rizst.
    Sózzuk, borsozzuk, fűszerpaprikával és őrölt köménnyel fűszerezzük.
  • Majd az egészet alaposan összekeverjük.
  • A cél az, hogy a töltelék könnyen gyúrható állagú legyen (ha túl kemény lenne, egy kis vizet adhatunk hozzá).
  • Amikor a káposzta lehűlt, a külső nagy leveleit óvatosan lefejtjük.
  • Ha túl vastag a káposztalevélen az erezet, a külső felén levágunk belőle (tegyük félre, megy majd bele az is a töltött káposzta alapjába).
    Cél, hogy legalább 10-12 nagyobb levelünk legyen, amit majd megtölthetünk.
  • A káposztalevél méretétől függően másfél-két kanálnyi tölteléket teszünk a káposzta levél egyik szélére, majd a szélénél fogva feltekerjük szorosan.
  • Az elkészült töltelékek végeit kicsit benyomkodva nagyjából öklömnyi nagyságú gombócokat készítünk, s egy tányérra vagy tálcára tesszük.

A töltött káposzta megfőzése

  • A nagy lábosban a hagymát és az olajat elkezdjük pirítani, amíg a hagyma ki nem fehéredik.
    Ekkor lehúzzuk az egészet a tűzről, s hagyjuk kihűlni.
  • A káposztafej megmaradt belső, kemény torzsáját kivágjuk, a kisebb leveleket felaprítjuk, melyeket hozzátesszük a megpirított hagymához.
    Ha a levelek eréből levágtunk a külső felén, akkor azt is összevágjuk, s mehet az is a hagymára.
  • A füstölt tarját nagyobb kockákra, a kolbászt karikára vágjuk.
    A füstölt tarját hozzáadjuk a pirított hagymához és az összevágott édeskáposztához.
  • Mindezek tetejére mehet rá a kimosott savanyú káposzta fele úgy, hogy egyenletesen eloszlatjuk a fazék alján.
    Majd a tetejére mehet a karikára vágott kolbász fele is.
  • Ezekre jönnek szorosan egymás mellé téve a megtöltött káposzták, amiket egy újabb adag savanyú káposztával fedünk le (rátéve az egész borsot, a babérlevelet, valamint a felkarikázott kolbász másik felét).
  • Majd mindezek tetejére rátesszük a sűrített paradicsomot, s annyi vizet, hogy az egészet ellepje.
  • Lassú tűzön másfél óráig hagyjuk főni az egészet, hogy a rizs és a tarja is megpuhuljon rendesen.
A recept jellemzői ebéd receptek, gluténmentes, húsos ételek, laktózmentes ételek, tojásmentes, vacsoraötletek

Tippek és tanácsok a szabolcsi töltött káposzta elkészítéséhez

A szabolcsi töltött káposzta elkészítésének a kulcsa, hasonlóan a klasszikus töltött káposztához, a káposzta levelek előkészítése (megfőzése) és megtöltése.

De a legfontosabb különbség, hogy a megtöltendő káposztalevelek nem savanyítottak, hanem előre megfőzött édeskáposztából származnak, s az elkészült töltött káposzták mellé tett savanyú káposztához sűrített paradicsomot aduk.

Ahhoz, hogy legyen elegendő számú tölthető édeskáposzta levelünk, érdemesebb egy nagyobb káposztafejet választani. A túl kicsi leveleket nagyon nehéz megtölteni.

A megfőzés során fontos, hogy kis lángon melegítsük a káposztafőző lábost, hogy a belseje egyszerre melegedjen fel a külsejével.

 

Ha nem egyszerre melegszik fel a külseje és a belseje, akkor nem fog megfőni rendesen a belső része, s a levelek túl kemények lesznek a töltéshez. Vagy ha túlfőzzük a káposztát, akkor a külső levelek a lefejtés során könnyen elszakadhatnak, s nem lehet őket megtölteni.

Érdemes rászánni azt a plusz 5-10 percet, amennyivel több idő így megfőzni a káposztát, mert sok felesleges bosszúságtól megkímélhetjük magunkat.

Tipp: Aki nem szereti a sült hagyma ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.

A töltelék elkészítésének fő pontjai

Fontos, hogy a töltelék nem tartalmaz tojást, szemben a legtöbb töltött hússal, mert a nyersen belekevert rizs a főzés közben keményítőt fog magából kiengedni. Ami elegendő lesz a töltelék összefogásához.

 

Ha a nyers rizshez még tojást is tennénk, akkor másfél óra alatt az egész töltelék kő keménnyé válna, ami senkinek sem jó.

Ha kimarad töltelék, azt nyugodtan kisebb golyókként hozzá tehetjük a megtöltött káposztákhoz (mintha gombócos káposztát csinálnánk). Ha pedig kimarad egy-két levél, azt összevágva beletehetjük a lábos tetejére.

Szokás a szabolcsi töltött káposztát nem a tűzhelyen főni, hanem 180 fokra előmelegített sütőben másfél órát főni hagyni. Ennek az az értelme, hogy az ízek a sütőből kevésbé illannak el.

Tipp: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, a töltelékbe fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér vagy tarka borsot is.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a szabolcsi töltött káposztát, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a szabolcsi töltött káposztához!

Küld el ezt a receptet a barátaidnak is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating