Vissza Email link
túrós tészta

Túrós tészta recept

A túrós tészta elkészítéséhez míg megfő a tészta, a tejfölt összekeverjük a túróval.
A főtt tészta elkészítéséhez alapvetően a magyaros jellegű, 4, 6 vagy 8 tojásos tészták passzolnak.
A tészta főzéséhez a vizet felforraljuk, megsózzuk, kicsi olajat teszünk hozzá, s a tésztát kifőzzük benne. Fontos, hogy ne főzzük túl, s ne ragadjon össze a főzés közben.
Miközben fő a tészta, a túrót egy tálban alaposan elkeverjük a tejföllel.
A szalonnát pedig apró kockákra vágjuk, s egy kis serpenyőben kisütjük.
Amikor a tészta megfőtt, leszűrjük, s a főzőedénybe visszatéve hozzáadjuk a tejfölös-túrós masszát, amivel alaposan elkeverjük.
A tálalásnál a túrós tésztát (az ízlésünktől függően) porcukorral megszórjuk, vagy a kisült szalonnával díszítjük, kevés zsírt is hozzátéve a tésztához.
A túrós tészta hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 15 perc
Összes idő 25 perc
Fogás Egytálételek, Főétel, Rakott ételek, Tésztás ételek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 3 literes lábos
  • Tésztaszűrő
  • kis serpenyő

A recept hozzávalói
  

  • 40 dkg tészta (4, 6 vagy 8 tojásos)
  • 1 liter víz
  • 1 kiskanál napraforgóolaj (a tészta kifőzéséhez)
  • 1 kiskanál
  • 40 dkg tehéntúró
  • 4 dl tejföl
  • 25 dkg szalonna
  • 10 dkg porcukor

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

A tészta kifőzése

  • A vizet nagy lábasban lobogó forróra felmelegítjük.
  • Hozzáadjuk a sót, s egy kevés olajat (legfeljebb egy kiskanálnyit, hogy a tészta nehezebben tapadjon össze a főzés közben).
    Majd a tésztát is beletesszük a főzővízbe, folyamatos kevergetés közben.
  • Amikor a víz újra elkezd forrni, abbahagyhatjuk a keverést, s onnantól 10-12 perc alatt megfő a tojásos tészta.
  • Amikor a tészta átpuhult, azonnal szűrjük le, s vízzel mossuk át a tésztát.
    (Érdemes a mosogatót a főzés közben kiüríteni és a nagy tésztaszűrőt odakészíteni.)

A túrós tészta összeállítása

  • Miközben fő a tészta, a túrót egy tálban kiskanállal összetőrjük.
  • Ezután hozzáadjuk a túróhoz a tejfült, s jól elkeverjük őket
  • A szalonnát apró kockákra vágjuk, s egy kis serpenyőben kisütjük.
  • Amikor a tésztát leszűrtük, visszatesszük a főzőedénybe, hozzáadjuk a tejfölös-túrós masszát, s átkeverjük az egészet.
  • A tálalásnál a túrós tésztát (az ízlésünktől függően) megszórjuk porcukorral.
    VAGY a kisült szalonnával díszítjük, kevés zsírt is hozzátéve a tésztához.
A recept jellemzői ebéd receptek, húsmentes ételek, tojásmentes, vacsoraötletek, vega receptek