A túrós tészta elkészítéséhez míg megfő a tészta, a tejfölt összekeverjük a túróval.A főtt tészta elkészítéséhez alapvetően a magyaros jellegű, 4, 6 vagy 8 tojásos tészták passzolnak.A tészta főzéséhez a vizet felforraljuk, megsózzuk, kicsi olajat teszünk hozzá, s a tésztát kifőzzük benne. Fontos, hogy ne főzzük túl, s ne ragadjon össze a főzés közben.Miközben fő a tészta, a túrót egy tálban alaposan elkeverjük a tejföllel.A szalonnát pedig apró kockákra vágjuk, s egy kis serpenyőben kisütjük.Amikor a tészta megfőtt, leszűrjük, s a főzőedénybe visszatéve hozzáadjuk a tejfölös-túrós masszát, amivel alaposan elkeverjük.A tálalásnál a túrós tésztát (az ízlésünktől függően) porcukorral megszórjuk, vagy a kisült szalonnával díszítjük, kevés zsírt is hozzátéve a tésztához.A túrós tészta hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
A vizet nagy lábasban lobogó forróra felmelegítjük.
Hozzáadjuk a sót, s egy kevés olajat (legfeljebb egy kiskanálnyit, hogy a tészta nehezebben tapadjon össze a főzés közben).Majd a tésztát is beletesszük a főzővízbe, folyamatos kevergetés közben.
Amikor a víz újra elkezd forrni, abbahagyhatjuk a keverést, s onnantól 10-12 perc alatt megfő a tojásos tészta.
Amikor a tészta átpuhult, azonnal szűrjük le, s vízzel mossuk át a tésztát.(Érdemes a mosogatót a főzés közben kiüríteni és a nagy tésztaszűrőt odakészíteni.)
A túrós tészta összeállítása
Miközben fő a tészta, a túrót egy tálban kiskanállal összetőrjük.
Ezután hozzáadjuk a túróhoz a tejfült, s jól elkeverjük őket
A szalonnát apró kockákra vágjuk, s egy kis serpenyőben kisütjük.
Amikor a tésztát leszűrtük, visszatesszük a főzőedénybe, hozzáadjuk a tejfölös-túrós masszát, s átkeverjük az egészet.
A tálalásnál a túrós tésztát (az ízlésünktől függően) megszórjuk porcukorral. VAGY a kisült szalonnával díszítjük, kevés zsírt is hozzátéve a tésztához.