Sajtgombóc leves

A sajtgombóc leves egy zöldségleves, finom húsleves alappal, nagyszerű sajtgombócokkal dósabbá téve.

Ami már csak azért is egy nagyszerű étel, mert változatosságot hoz a májgaluska és a grízgaluska világába.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a sajtgombóc levest, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

 

sajtgombóc leves

Sajtgombóc leves recept

Zöldségeket megpucoljuk, beletesszük egy nagy lábosba főni.
Közben lereszeljük a sajtot, összekeverjük liszttel és tojással, sóval s borssal ízesítjük.
Amikor a zöldségek megpuhultak, hozzáadjuk a sajtgombócokat, s kifőzzük őket 10 perc alatt.
Előkészítési idő 10 min
Főzés idő 35 min
Összes idő 45 min
Fogás Levesek
Konyha Amerikai, Francia
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 4 literes lábos

A recept hozzávalói
  

  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 3 darab krumpli
  • 3 liter víz
  • bors
  • 2 darab leveskocka (húsleves)
  • 10 dkg sajt (*)
  • 1 darab tojás
  • 2 evőkanál finomliszt

Az elkészítés lépései
 

  • A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
  • A sárgarépát és a fehérrépát is megpucoljuk, ujjnyi hosszúságú vékony darabokra, vagy karikára felvágjuk.
  • Krumplit meghámozzuk, s centis kockákra vágjuk.
  • A felaprított zöldségeket, a leveskockát, a hagymát és a fokhagymát beletesszük a fazékba, felöntjük 3 liter vízzel. Sózzuk, borsozzuk és elkezdjük főzni. 
  • A sajtot lereszeljük, hozzákeverjük a tojást, a lisztet, sóval borssal ízesítjük, s az egészet jól összegyúrjuk.
    Vizes kézzel kis gombócokat formázunk a masszából, s egy tálcára vagy tányérra helyezzük.
  • Ha a levesben a zöldségek már majdnem megpuhultak, akkor beletesszük az előkészített gombócokat is.
    Nagyjából 5 percig tovább főzzük, míg elkészül.
A recept jellemzői ebéd receptek, húsmentes ételek, laktózmentes ételek, vacsoraötletek, vega receptek

Tippek és tanácsok a a sajtgombóc leves elkészítéséhez

A sajtgombóc leves elkészítése elsőre kicsit meglepő lehet, mert 4 személyre való adaghoz 3 liter vizet fogunk felhasználni. De ez rendben van, mert a gombócok rengeteg vizet fel fognak venni.

Ha szoktunk alaplét használni, vagy van maradék húsleves lé, nyugodtan megfőzhetjük a leves avval is. Ha húsleves lét használunk, azt hígítsuk fel kétszeresére, hogy a levesben ne a húsleves íze domináljon, hanem a zöldségek és a sajtgombócé.

Ha szeretjük, s van otthon, a levest akár dúsíthatjuk 10-15 dkg zöldborsóval is.

Ha volt a fehérrépának zöldje, a végén apróra vágva hozzá lehet adni a leveshez.

 

További változatosságot adhat ennek a levesnek, ha kipróbáljuk majoránnával, kakukkfűvel vagy bazsalikommal (az elején adjuk hozzá a zöldségekhez)

Ha nagyon meleg van, a sajtgombóc tésztáját a kifőzés előtt tegyük vissza a hűtőbe, hogy a gombócok a sajt lágyulása következtébe meg ne ereszkedjenek.

(*)Sajt gyanánt választhatunk trappistát, eidamit vagy goudát épp úgy, mint ementálit, parmezánt, cheddart vagy valamilyen kézműves sajtot. Természetesen az utóbbiak használatától sokkal ízletesebbek lesznek a gombócok, de a hétköznapi sajok választása sem ördögtől való.

Tipp: A chef ajánlata

Ismerje meg Magyarország legnépszerűbb ételeit, részletes leírásokkal, pontos bevásárlőlistával, sok hasznos és praktikus tippel s tanáccsal. --->

Címke , , , , , , , , , , , , , , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating