Zöldborsóleves

A zöldborsóleves egy könnyed nyári étel, mely az év bármely részében feltölthet bennünket friss és üde érzésekkel.

Néhány zöldség, kevés hagyma és fokhagyma, s természetesen a húsleves íze, mely igazán ellenállhatatlanná teszi ezt a finom s laktató levest.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a borsólevest, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

 

zöldborsóleves

Borsóleves recept

A zöldborsóleveshez először megtisztítjuk a hagymát, a zöldborsót, a sárgarépát, a fehérrépát.
Majd a sárgarépát és a fehérrépát alaposan összevágjuk (karikára vagy kockára).
Bő 1 liter vízben a zöldségeket 20 perc alatt megfőzzük, majd a levest paprikásan berántjuk.
A végén levesbetéttel tesszük hozzá, s petrezselyemzölddel ízesítjük.
Előkészítési idő 10 min
Főzés idő 30 min
Összes idő 40 min
Fogás Levesek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes fazék

A recept hozzávalói
  

  • 1 kg zöldborsó (hüvelyes)
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 1 fej hagyma
  • 1 leveskocka
  • 1 liter víz

Rántás készítéséhez

  • 2 evőkanál napraforgóolaj (lehet zsír vagy olívaolaj is)
  • 1 evőkanál finomliszt
  • 1 kiskanál fűszerpaprika
  • bors

Tálaláshoz:

  • 4-5 dkg száraztészta
  • 1 csokor petrezselyem

Az elkészítés lépései
 

  • A borsót kifejtjük, a hagymát, a sárgarépát és a fehérrépát megpucoljuk.
    A répákat apróra felaprítjuk (karikára vagy kockákra).
  • A megpucolt hozzávalókat beletesszük egy lábosba, felöntjük a vízzel, s a leveskockát hozzáadva lassan forralva megfőzzük.

Paprikás rántást készítünk

  • 20 perc főzés után olajon (vagy zsíron) egy kisebb serpenyőben, lassú tűzön elkezdjük a lisztet megpirítani folyamatos kevergetés közben.
  • Amikor a liszt elkezd barnulni, lehúzzuk a tűzről, s hozzáadjuk a paprikát.
    Alaposan elkeverjük a paprikát a lisztben, hogy alaposan megpiruljon
  • Majd egy mozdulattal hozzáadunk egy merőkanálnyi főzőlevet az egészhez (hogy a rántás oda ne kapjon).
  • Végül az egész rántást hozzáadjuk a leveshez.

Tálaláskor:

  • A levesbe apró kockát, csipetkét, csigatésztát, cérnametéltet, nokedlit, gyufatésztát vagy eperlevelet is belefőzhetünk.
    Amivel még egy ízzel gazdagíthatjuk a zöldborsólevest.
  • A megfőtt levest frissen felaprított petrezselyemzölddel megszórjuk, s 10 perc után tálaljuk
A recept jellemzői ebéd receptek, egészséges ételek, húsmentes ételek, vacsoraötletek

Tippek és tanácsok a zöldborsóleves elkészítéséhez

A borsóleves friss borsóból igazán finom. Főleg akkor, ha a piacon sikerül cukorborsót venni, mely szinte mézédes.

Ha nyáron sikerül zsenge borsót kapni a piacon, a megpucolt zöldborsó héjából 10-15 hüvelyt nyugodtan belefőzhetünk a levesbe. Sokkal intenzívebb lesz tőle a borsóleves íze. S a végén a héjat ugyanúgy ki tudjuk majd venni, mint ahogy a babérlevelet is ki szoktuk venni a levesből.

Ha szoktunk alaplét használni, vagy van maradék húsleves lé, nyugodtan megfőzhetjük a leves avval is. Ha húsleves lét használunk, azt hígítsuk fel kétszeresére, hogy a levesben ne a húsleves íze domináljon, hanem a zöldborsóé és a többi zöldségé.

Telente nagyszerű választás a levest fagyasztott zöldborsóból, vagy zöldborsó konzervből elkészíteni. Ilyen esetben fél kiló borsóból induljunk ki, mert a héjának a tömege ilyenkor már nem lesz jelen a kiindulási mennyiségnél.

 

Fontos megjegyezni, hogy a konzervek levét érdemes beletenni a levesbe, mivel a konzerv leve édes, intenzív zöldborsó ízű.

További változatosságot adhat ennek a levesnek, ha kevés majoránnát, kakukkfüvet vagy bazsalikomod adunk hozzá az elején.

Jó étvágyat a zöldborsóleveshez!

Tipp: A chef ajánlata

Ismerje meg Magyarország legnépszerűbb ételeit, részletes leírásokkal, pontos bevásárlőlistával, sok hasznos és praktikus tippel s tanáccsal. --->

Címke , , , , , , , , , , , , , , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating