Vissza Email link
sült dagadó

Egyben sült dagadó

A sertés dagadó sütésekor pontosan azokat a lépéseket fogjuk végigcsinálni, mint amit a töltött dagadó elkészítésénél is láttunk.
Annyi könnyítéssel, hogy nem kell a dagadót felszúrni, s a töltelékkel bíbelődni, .
A dagadó húsos felét bevagdossuk, s ujjnyi szalonna csíkokat teszünk a húsba. Majd bedörzsöljük majoránnával vagy kakukkfűvel.
Betesszük egy dagadót egy tepsibe, vizet öntünk alá, s előmelegített sütőben 180 fokon alufóliával lefedve megsütjük.
Amikor a hús már szinte teljesen megpuhult, az alufóliát levesszük, s szaftját zsírjára sütjük.
Az egyben sült dagadó hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 2 óra
Összes idő 2 óra 10 perc
Fogás Egytálételek, Főétel, Sültek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • Nagyobb méretű tepsi
  • Alufólia
  • hosszabb nyelű kanál

A recept hozzávalói
  

  • 1,2 kg dagadó
  • 10 dkg szalonna (zsíros)
  • 1 evőkanál majoránna (elhagyható)
  • (ha a szalonna maga nem sós)
  • 3 dl víz
  • 25 dkg zsír

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • Mielőtt a dagadót elkezdenénk előkészíteni, kezdjük el a sütőt felfűteni 180 fokra.
  • Közben a dagadót alaposan mossuk meg, és ha a szalonna nem sós, akkor a dagadót kívülről sózzuk meg.
  • A szalonnát vágjuk fel vékony csíkokra, melyek durván ujjnyi hosszúak legyenek.
  • A dagadó húsos oldalába keresztbe vágjuk be a húst 2-3 centinként.
  • A bevágások mindegyikébe beleteszünk egy-egy előkészített szalonnacsíkot.
  • Ha szeretjük, bedörzsölhetjük a kevés majoránnával vagy kakukkfűvel, hogy a dagadó ízletesebb legyen.

A dagadó kisütése

  • Zsírozzunk ki egy akkora tepsit, amibe a dagadó kényelmesen elfér.
    (a maradék zsír maradjon a tepsiben.)
  • Helyezzük el a dagadót a tepsibe a csontos oldalával lefele, s adjunk mellé 3 dl vizet. Az egészet pedig fedjük be alufóliával.
  • Ahhoz, hogy a dagadó alaposan átsüljön (és megpuhuljon) legalább 1 ½ órán át kell sütni 180 fokon.
    Fontos! A sütés során ne használjunk légkeverést, mert az könnyen kiszáríthatja a dagadót.
  • Sütés közben érdemes 15-20 percenként levenni az alufóliát, és egy hosszabb nyelű kanállal a húst meglocsolni a szaftjával!
    (Ha nagyon elfőne a víz, s sütés első szakaszában érdemes azt pótolni.)
  • A sütés végén vegyük le az alufóliát, és hagyjuk a zsírjára sülni a sütő lét!
    A végén a ress-sült íz az egész ételnek még egy plusz ízt fog kölcsönözni.
  • Amikor a hús megsült, fordítsuk meg óvatosan a dagadót, s a húst egy késsel bemetszve a csontokat emeljük ki a sült részből (hidegen ez sokkal nehezebb!!!).
  • Várjuk meg, míg a töltött dagadó kicsit kihűl, majd keresztbe vágva szeletenként tálaljuk rizzsel, petrezselymes krumplival vagy krumplipürével.
A recept jellemzői ebéd receptek, gluténmentes, húsos ételek, laktózmentes ételek, tojásmentes, vacsoraötletek