A sertés dagadó sütésekor pontosan azokat a lépéseket fogjuk végigcsinálni, mint amit a töltött dagadó elkészítésénél is láttunk. Annyi könnyítéssel, hogy nem kell a dagadót felszúrni, s a töltelékkel bíbelődni, .A dagadó húsos felét bevagdossuk, s ujjnyi szalonna csíkokat teszünk a húsba. Majd bedörzsöljük majoránnával vagy kakukkfűvel.Betesszük egy dagadót egy tepsibe, vizet öntünk alá, s előmelegített sütőben 180 fokon alufóliával lefedve megsütjük.Amikor a hús már szinte teljesen megpuhult, az alufóliát levesszük, s szaftját zsírjára sütjük.Az egyben sült dagadó hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Mielőtt a dagadót elkezdenénk előkészíteni, kezdjük el a sütőt felfűteni 180 fokra.
Közben a dagadót alaposan mossuk meg, és ha a szalonna nem sós, akkor a dagadót kívülről sózzuk meg.
A szalonnát vágjuk fel vékony csíkokra, melyek durván ujjnyi hosszúak legyenek.
A dagadó húsos oldalába keresztbe vágjuk be a húst 2-3 centinként.
A bevágások mindegyikébe beleteszünk egy-egy előkészített szalonnacsíkot.
Ha szeretjük, bedörzsölhetjük a kevés majoránnával vagy kakukkfűvel, hogy a dagadó ízletesebb legyen.
A dagadó kisütése
Zsírozzunk ki egy akkora tepsit, amibe a dagadó kényelmesen elfér. (a maradék zsír maradjon a tepsiben.)
Helyezzük el a dagadót a tepsibe a csontos oldalával lefele, s adjunk mellé 3 dl vizet. Az egészet pedig fedjük be alufóliával.
Ahhoz, hogy a dagadó alaposan átsüljön (és megpuhuljon) legalább 1 ½ órán át kell sütni 180 fokon.Fontos! A sütés során ne használjunk légkeverést, mert az könnyen kiszáríthatja a dagadót.
Sütés közben érdemes 15-20 percenként levenni az alufóliát, és egy hosszabb nyelű kanállal a húst meglocsolni a szaftjával!(Ha nagyon elfőne a víz, s sütés első szakaszában érdemes azt pótolni.)
A sütés végén vegyük le az alufóliát, és hagyjuk a zsírjára sülni a sütő lét!A végén a ress-sült íz az egész ételnek még egy plusz ízt fog kölcsönözni.
Amikor a hús megsült, fordítsuk meg óvatosan a dagadót, s a húst egy késsel bemetszve a csontokat emeljük ki a sült részből (hidegen ez sokkal nehezebb!!!).
Várjuk meg, míg a töltött dagadó kicsit kihűl, majd keresztbe vágva szeletenként tálaljuk rizzsel, petrezselymes krumplival vagy krumplipürével.