Vissza Email link
lebbencsleves

Egyszerű lebbencsleves recept

A lebbencsleveshez a hagymát és a krumplit megpucoljuk. A hagymát és a szalonnát apróra vágjuk, a krumplit 2-3 centis darabokra.
Lábosban a szalonnát zsírjára sütjük, s a kisütés után a pörcöt kikanalazzuk.
A szalonna zsírján ezután megsütjük kicsit a hagymát, majd a tésztát.
Amikor a tészta is picit megpirult, hozzáadjuk a fűszerpaprikát, picit azt is megpirítjuk, majd az egészet felöntjük kevés vízzel, s hagyjuk picit párolódni.
Ezután hozzáadjuk a krumplit, s felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje az egészet.
Amikor a burgonya és a tészta is megpuhult, a lebbencslevest apróra vágott petrezselyemmel és a lepirított szalonnával tálaljuk.
A lebbencsleves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 40 perc
Összes idő 50 perc
Fogás Egytálételek, Levesek, Tésztás ételek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes fazék

A recept hozzávalói
  

  • 10 dkg füstöltszalonna
  • 1 fej vöröshagyma
  • 20 dkg csuszatészta (nagykocka vagy tépett tészta)
  • 1 kiskanál fűszerpaprika
  • 25 dkg krumpli
  • 1 liter víz
  • 1 kiskanál őrölt fekete bors (csapott, elhagyható)
  • 1 kiskanál őrölt köménymag
  • 1 evőkanál
  • 1-2 darab babérlevél

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A lebbencsleveshez a hagymát és a krumplit megpucoljuk. A hagymát és a szalonnát apróra, a krumplit 2-3 centis darabokra vágjuk.
    (a krumplit a felhasználásig víz alatt tároljuk, mert levegőn könnyen megfeketedik, amitől keserű lesz)
  • A tésztát is előre kimérjük, hogy ne a piruló hagyma mellett kapkodjunk.
  • Fazékban a szalonnát zsírjára sütjük, s a kisütés után a pörcöt kiszedjük, s félretesszük.
  • Ezután, a tűzhelyen visszavéve a hőt a szalonna zsírján, folyamatos kevergetés közben, megsütjük kicsit a hagymát.
  • Amikor a hagyma már kezd üvegesedni, hozzátesszük az előre kimért tésztát.
    Folyamatosan forgatva, a tészta mind a két oldalát picit megpirítjuk.
  • Amikor a tészta is picit megpirult, a fazekat lehúzzuk a tűzhelyről.
    Hozzáadjuk a hagymás tésztás alaphoz a fűszerpaprikát, s picit azt is megpirítjuk, hogy színe legyen.
  • Majd az egészet felöntjük a kevés vízzel, s hagyjuk picit párolódni a megpirult hagymát és a tésztát.
  • Pár perc elteltével a leveshez hozzáadjuk a vízből kiszedett krumplit.
    Majd az egészet felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje.
  • Amikor a burgonya és a tészta is megpuhult, a lebbencslevest apróra vágott petrezselyemmel és a lepirított szalonnával tálaljuk.
A recept jellemzői ebéd receptek, húsmentes ételek, laktózmentes ételek, vacsoraötletek