Vissza Email link
egyszerű lencseleves

Egyszerű lencseleves recept

Az egyszerű lencseleveshez a lencsét főzés előtt átválogatjuk, megmossuk, s minimum kétszeres mennyiségű vízben állni hagyjuk legalább 8 órányit.
Amikor a lencse megdagadt, leöntjük róla az áztatóvizet, szűrőben átmossuk, majd beletesszük egy fazékba.
Mellé teszünk babérlevelet, kevés sót, felforraljuk, majd hagyjuk főni közepes lángon nagyjából egy órán át.
Fél óra főzés után mellé teszünk egy-két megpucolt hagymát, néhány fokhagyma gerezdet, megpucolt és felaprított sárga- és fehérrépákat, egy-két krumplit és egy kisebb kolbászt (felszeletelve).
Amikor a lencse kezd megpuhulni, paprikás rántást készítünk egy serpenyőben, amivel besűrítjük a lencselevest.
Majd a rántás hozzáadása után paradicsomlével savanyítjuk be a levest, s még pár percig tovább főzzük, hogy az egész besűrűsödjön.
Az egyszerű lencseleves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 15 perc
Főzés idő 1 óra
Összes idő 1 óra 15 perc
Fogás Egytálételek, Főétel, Levesek, Zöldséges ételek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • Nagyobb, apró lyukú szűrő a lencse átmosásához
  • 2 literes lábos
  • kis serpenyő a rántás elkészítéséhez

A recept hozzávalói
  

  • 30 dkg lencse
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 2-3 darab szegfűszeg
  • 1 szár sárgarépa
  • 1 szár fehérrépa
  • 1 darab krumpli
  • 1 darab babérlevél
  • 1-2 szem egész feketebors
  • 2 kiskanál
  • 1 liter víz

A rántás elkészítéséhez

  • 1 evőkanál étolaj (vagy zsír)
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 1 kiskanál pirospaprika (csapott)

A lencseleves savanyításához

  • 3 dl paradicsomlé

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A lencsét főzés előtt átválogatjuk, megmossuk, s minimum kétszeres mennyiségű vízben állni hagyjuk legalább 8 órányit (úgy, ahogy a lencse főzésénél szó volt róla).
  • Amikor a lencse megdagadt, leöntjük róla az áztatóvizet, szűrőben átmossuk, majd beletesszük egy fazékba.
    Mellé teszünk babérlevelet, kevés sót, felforraljuk, majd hagyjuk főni közepes lángon nagyjából egy órán át.
  • Míg fő a lencse s vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    S a hagyma tetejébe beleszúrunk pár darab szegfűszeget.
  • A sárgarépát és a fehérrépát megpucoljuk, s karikára vagy kisujjnyi darabokra összevágjuk.
  • A krumplit is megpucoljuk, s apró, centis kockára vágjuk fel.
  • A kolbász héját leszedjük, hosszában félbevágjuk, majd fél karikákat vágunk belőle.
  • Amikor a lencse már legalább fél órát főtt, mellé teszünk a megpucolt hagymát, a fokhagyma gerezdeket, a megpucolt és felaprított sárga- és fehérrépákat, a krumplit és a kolbászt.

Rántás készítése

  • Amikor a lencse kezd megpuhulni, olajon egy kisebb serpenyőben, lassú tűzön elkezdjük a lisztet megpirítani (folyamatos kevergetés közben).
  • Amikor a liszt elkezd barnulni, lehúzzuk a tűzről, s megszórjuk pirospaprikával, s az egészet alaposan átkeverjük.
  • Majd egy mozdulattal hozzáadunk egy merőkanálnyi főzőlevet a rántáshoz, (hogy a rántás oda ne kapjon).
    Majd a főzőlével simára keverjük a rántást. (lásd a részleteket a rántás készítésénél)
  • A rántás hozzáadása után a paradicsomlevet is hozzákeverjük a leveshez, s pár percig tovább főzzük, hogy az egész besűrűsödjön.
A recept jellemzői ebéd receptek, húsos ételek, vacsoraötletek