A kocsonyához a húst akkora részekre vágjuk, hogy kényelmesen beleférjen a fazékba.Ezután a húsokat, a bőrkét, fület, farkat, fejet, körmöt és a csánkot beletesszük a fazékba, s annyi vizet öntünk rá, hogy az alaposan ellepje. Ezután közepes lángon elkezdjük melegíteni, s lassú forrás mellett, fő fél óra alatt lehabozzuk a levest.Amikor a hús befejezte a habzást, hozzáadjuk a megpucolt zöldségeket, a hagymát, a fokhagymát, a szemes borsot. A zöldségeket és a hagymát legkésőbb háromnegyed óra után kivesszük, hogy szét ne főljön, míg a húst és a bőrkét összesen legalább 3 órán át főzzük, hogy a csontos, porcos, bőrkés részekből az aszpik rendesen kifőljön.Amikor a hús már szinte leválik a csontokról, a húst kivesszük a levesből, lezsírozzuk, hagyjuk leülepedni, s a felső részét az időközben tányérokra szétporciózott húsra és zöldségekre merjünk6-8 fokos hűtőben vagy spejzban hagyjuk a levest megdermedni, majd kenyérrel, pirospaprikával, borssal vagy ecetes hagymával hidegen fogyasztjuk.A kocsonya hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
A kocsonyához a húst akkora részekre vágjuk, hogy kényelmesen beleférjen a fazékba.
Ezután a húsokat, a bőrkét, fület, farkat, fejet, körmöt és a csánkot (hátsó bokaizületet) beletesszük a fazékba, s annyi vizet öntünk rá, hogy az alaposan ellepje.
Ezután közepes lángon elkezdjük melegíteni a kocsonya alapját.Lassú forrás mellett, fő fél óra alatt kisebb szűrőkanállal lehabozzuk a levest. (Nem érdemes sietni vele, mert a lébe belefőtt habtól a kocsonya zavaros lesz a végén.)
Közben a vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
Illetve a sárgarépát és a fehérrépát is megpucoljuk, s ujjnyi hosszúságú darabokra vágjuk fel.
Amikor a hús befejezte a habzást, hozzáadjuk a megpucolt zöldségeket, a hagymát, a fokhagymát, a szemes borsot. A zöldségeket és a hagymát legkésőbb háromnegyed óra után kivesszük, hogy szét ne főjenek, majd a zöldséget összevágjuk a tálaláshoz.
A húst és a bőrkét összesen legalább 3 órán át főzzük, hogy a csontos, porcos, bőrkés részekből az aszpik rendesen kifőljön.
A kocsonya összeállítása
Amikor a hús már szinte leválik a csontokról, levesszük a tűzhelyről a kocsonyalét, és a húst is kivesszük a levesből.
Az elkészült leves tetejéről leszedjük a zsírt egy merőkanállal, majd hagyjuk leülepedni a levest leülepedni.
Amíg a leves leülepszik, a húst lefejtjük a csontokról, a bőrkét, a farkat és fület kisebb darabokra szedjük.A felaprított húsokat és a zöldségeket tányérokra szétosszuk.
Amikor a leves leülepedett, a leves felső (letisztult) részét az húsokra és zöldségekre merjünk.
6-8 fokos hűtőben vagy spejzban hagyjuk a levest megdermedni.A megdermedt kocsonyát kenyérrel, pirospaprikával, borssal vagy ecetes hagymával hidegen fogyasztjuk.