A lencseleves virslivel gyorsan elkészíthető, ha a lencsét időben beáztatjuk (ahogyan arról a lencse főzése kapcsán szó volt).Első lépésben a lencsét főzzük meg alaposan, babérlevéllel és sóval ízesítve.Amikor a lencse egy bő óra főzés után megpuhult, a leves berántjuk, rendhagyó módon kétszer is.Majd a végén hozzáadjuk az ízesítőket és a virslit, és az egészet készre főzzük.A lencseleves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
2darabmarhahúsleves kocka(a füstölt léhez nem kell)
1dkgsó(a füstölt léhez nem kell)
1darabbabérlevél
Fokhagymás rántáshoz:
4dkgvaj
1fejvöröshagyma(kicsi)
2gerezdfokhagyma
1teáskanálfűszerpaprika
Cukros barna rántáshoz:
4dkgvaj
1teáskanálcukor
5dkgfinomliszt
A végső íz beállításához:
1evőkanálecet
1evőkanálmustár
½dltejföl
20dkgvirsli
Az elkészítés lépései (részletesen)
A lencsét főzés előtt átválogatjuk, megmossuk, s minimum kétszeres mennyiségű vízben állni hagyjuk legalább 8 órányit (úgy, ahogy a lencse főzésénél szó volt róla).
A beáztatott lencsét akár a saját levében, akár füstölt hús levében, akár marha alaplében megfőzhetjük (bő egy órán át).
A főzőléhez adjunk hozzá sót, leveskockát és babérlevelet. (A só és a leveskocka nem szükséges, ha alaplét vagy füstölt lét használunk.)
Közben vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.A vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát fokhagymanyomón áttörjük.
Rántások elkészítése
A fokhagymás rántáshoz amikor a lencse kezd megfőni vajon megpirítjuk a az apróra vágott hagymát.
Amikor a hagyma elkezd üvegesedni, lehúzzuk a tűzről, s hozzáadjuk a fűszerpaprikát és a megzúzott fokhagymát.
A hagymás-paprikás keverékhez hozzáadunk egy keveset a főzőléből (hogy meg ne égjen), majd az egészet hozzáöntjük a lencséhez.
A cukros barna rántáshoz vajon a cukrot megkaramellizáljunk.
Amikor a cukor elkezd barnulni, hozzáadjuk a lisztet is, és együtt pirítjuk tovább az egészet.(Ne olvasszuk fel teljesen a cukrot úgy, mint amikor tejes karamellt csinálunk!)
Mikor a liszt is kezd megpirulni, egy merőkanál főzőlét ehhez is hozzáadunk.
Végül a cukros barna rántást is hozzáadjuk a leveshez.
A végső íz beállítása:
Az ecetet, a mustárt és a tejfölt elkeverjük egymással, majd hozzáadjuk a leveshez.
A virsliket karikára vágjuk, és azt is beletesszük a levesbe.
5 percig tovább főzzük, hogy a virsli is megfőjön (átforrósodjon), s az ízek is összeérjenek.
A recept jellemzői ebéd receptek, gluténmentes, húsos ételek, vacsoraötletek