A majonézes lencsesaláta egy nagyon egyszerű étel. Csupán a lencsét kell időben előkészíteni hozzá.Az elkészítés első lépése, hogy a tojást, a virslit és a lencsét külön-külön megfőzzük, majd a virslit és a tojást felaprítjuk.Amikor az összetevők elkészültek, összekeverjük őket a két dresszinggel, s mehet be az egész saláta hűtőbe, hogy összeérjen.A majonézes lencsesaláta hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Ha szemes lencsét használunk, akkor főzés előtt átválogatjuk, megmossuk, s minimum kétszeres mennyiségű vízben állni hagyjuk legalább 8 órányit.Pontosan úgy, ahogyan a lencse főzésénél szó volt róla.
A beáztatott lencsét akár a saját levében, akár füstölt hús levében, vízben és hozzá adott marhahúsleves kockával megfőzzük egy nagyobb lábosban.
Feltesszük főni a virslit és a tojásokat is külön-külön (mert különböző idő alatt főnek meg).
A lilahagymát megpucoljuk, félbevágjuk, és vékony szeleteket vágunk belőle. A szeleteket szétszedjük kézzel, hogy kis ívek legyenek a lilahagymából.
Az ecetet és a cukrot elkeverjük, s ráöntjük a lilahagymára. S az egészhez annyi vizet adunk, hogy a lé az egészet elfedje.
A megfőtt hozzávalók felaprítása
Először a virsli fő meg, körülbelül 5-8 perccel a forrás megkezdése után.A vízből kivéve karikákra vágjuk fel.
Másodjára a tojás fog megfőni, 10-15 perc után. Öntjük le a tojásról a vizet, s folyamatosan folyatva rá a vizet, 2-3 perc alatt hűtsük le hirtelen. Így a tojáshéj könnyedén el fog válni a megfőtt belsejétől.A tojásokat pucoljuk meg, s vágjuk fel karikákra.
Amikor a lencse szemei megpuhulnak (nagyjából a tojással egy időben), vegyük le a tűzhelyről, s szűrjük le.
A tejfölt, a majonézt, a mustárt, a citromlét, a cukrot a sót és a borsot alaposan összekeverjük. Amiből egyfajta tartármártást csináljuk.
Amikor minden összetevő kihűlt, akkor az megfőtt és leszűrt lencsét, a felkarikázott tojást és virslit, a tejfülös-mustáros-majonézes öntetet, és a lecsöpögtetett lilahagymát jól összekeverjük.
Majd az egész mehet be a hűtőbe 1-2 órára, hogy az ízek jól összeérjenek.
A recept jellemzői ebéd receptek, húsos ételek, reggeli receptek, vacsoraötletek