Vissza Email link

Majonézes lencsesaláta recept

A majonézes lencsesaláta egy nagyon egyszerű étel. Csupán a lencsét kell időben előkészíteni hozzá.
Az elkészítés első lépése, hogy a tojást, a virslit és a lencsét külön-külön megfőzzük, majd a virslit és a tojást felaprítjuk.
Amikor az összetevők elkészültek, összekeverjük őket a két dresszinggel, s mehet be az egész saláta hűtőbe, hogy összeérjen.
A majonézes lencsesaláta hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 15 perc
Főzés idő 25 perc
Összes idő 40 perc
Fogás Egytálételek, Köretek, Saláták
Konyha Francia, Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes lábos (a lencse főzéséhez)
  • kisebb tál az majonézes öntet elkészítéséhez
  • közepes tál a saláta összeállításához

A recept hozzávalói
  

  • ½ kg lencse
  • 1 l víz
  • 2 marhahúsleves kocka
  • 1 pár virsli
  • 2 darab tojás
  • 1 fej lilahagyma (kisebb)

A majonézes öntet elkészítéséhez

  • 5 evőkanál majonéz
  • ½ kg tejföl
  • 1 evőkanál mustár
  • 2 evőkanál citromlé
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 kiskanál
  • 1 csipet őrölt bors

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • Ha szemes lencsét használunk, akkor főzés előtt átválogatjuk, megmossuk, s minimum kétszeres mennyiségű vízben állni hagyjuk legalább 8 órányit.
    Pontosan úgy, ahogyan a lencse főzésénél szó volt róla.
  • A beáztatott lencsét akár a saját levében, akár füstölt hús levében, vízben és hozzá adott marhahúsleves kockával megfőzzük egy nagyobb lábosban.
  • Feltesszük főni a virslit és a tojásokat is külön-külön (mert különböző idő alatt főnek meg).
  • A lilahagymát megpucoljuk, félbevágjuk, és vékony szeleteket vágunk belőle. A szeleteket szétszedjük kézzel, hogy kis ívek legyenek a lilahagymából.
  • Az ecetet és a cukrot elkeverjük, s ráöntjük a lilahagymára. S az egészhez annyi vizet adunk, hogy a lé az egészet elfedje.

A megfőtt hozzávalók felaprítása

  • Először a virsli fő meg, körülbelül 5-8 perccel a forrás megkezdése után.
    A vízből kivéve karikákra vágjuk fel.
  • Másodjára a tojás fog megfőni, 10-15 perc után.
    Öntjük le a tojásról a vizet, s folyamatosan folyatva rá a vizet, 2-3 perc alatt hűtsük le hirtelen. Így a tojáshéj könnyedén el fog válni a megfőtt belsejétől.
    A tojásokat pucoljuk meg, s vágjuk fel karikákra.
  • Amikor a lencse szemei megpuhulnak (nagyjából a tojással egy időben), vegyük le a tűzhelyről, s szűrjük le.
  • A tejfölt, a majonézt, a mustárt, a citromlét, a cukrot a sót és a borsot alaposan összekeverjük. Amiből egyfajta tartármártást csináljuk.
  • Amikor minden összetevő kihűlt, akkor az megfőtt és leszűrt lencsét, a felkarikázott tojást és virslit, a tejfülös-mustáros-majonézes öntetet, és a lecsöpögtetett lilahagymát jól összekeverjük.
  • Majd az egész mehet be a hűtőbe 1-2 órára, hogy az ízek jól összeérjenek.
A recept jellemzői ebéd receptek, húsos ételek, reggeli receptek, vacsoraötletek