Vissza Email link
paradicsomos káposzta

Paradicsomos káposzta recept

A káposztát és a hagymát apró csíkokra vágjuk.
A hagymát megpirítjuk olajon, majd hozzátesszük a káposztát is. Felengedjük az egészet annyi vízzel, hogy ellepje, majd főzzük a káposztát puhára.
Amikor a káposzta megpuhult, rántást készítünk, amihez hozzáadjuk a paradicsomlét. Miután a főzőléhez hozzáadtuk a rántást, annyi cukrot adunk hozzá, hogy a paradicsomlé túlzott savanyú ízét elvegyük.
Fasírttal, bálszínrolóval vagy bármilyen más sült hússal tálaljuk.
A paradicsomos káposzta hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 20 perc
Főzés idő 40 perc
Összes idő 1 óra
Fogás Egytálételek, Főétel, Főzelék, Zöldséges ételek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • Káposztareszelő
  • 2 literes fazék
  • nagyobb serpenyő

A recept hozzávalói
  

  • 1 fej édeskáposzta
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál napraforgóolaj (lehet zsír vagy kókuszolaj is)
  • ½ liter víz (a káposzta megfőzéséhez)
  • (ízlés szerint)
  • bors (ízlés szerint)
  • őrölt köménymag (ízlés szerint)

A paradicsomos káposzta besűrítéséhez

  • 2 evőkanál napraforgóolaj (lehet zsír is)
  • 3-4 evőkanál liszt
  • 1 teáskanál pirospaprika (elhagyható)
  • 5-6 dl paradicsomlé
  • 3 evőkanál cukor

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • Az édeskáposzta külső leveleit leszedjük, négyfelé vágjuk, s a torzsáját kivágjuk.
    A káposzta a többi részét lereszeljük, vagy apró csíkokra vágjuk.
  • A hagymát is megpucoljuk, s vékonyan felszeljük s kézzel szétszedjük csíkokra.
  • A hagymát olajon (vagy zsíron) elkezdjük megpirítani.
  • Amikor a hagyma kezd üveges lenni, hozzáadjuk a felaprított káposztát, s annyi vizet, hogy a káposztát ellepje.
    Sózzuk, borsozzuk és őrölt köménymagot adunk hozzá.

A paradicsomos káposzta besűrítése

  • 25-30 perc után, amikor a káposzta kezd megpuhulni, olajon elkezdjük egy nagyobb serpenyőben a lisztet megpirítani.
  • Amikor a rántás elkezd barnulni, lehúzzuk a tűzről, s hozzáadjuk a pirospaprikát.
    Alaposan elkeverjük, hogy jól megpiruljon.
  • Ezután hozzáadjuk a rántáshoz a paradicsomlét, s alaposan összekeverjük őket.
  • Rendszeres kevergetés közben a paradicsomleves rántást hozzákeverjük a káposztához.
    Majd addig főzzük, míg az egész be nem sűrűsödik (8-10 percig minimum).
  • A végén cukor hozzáadásával beállítjuk a főzelék savasságát.
A recept jellemzői ebéd receptek, egészséges ételek, húsmentes ételek, laktózmentes ételek, tojásmentes, vacsoraötletek, vega receptek