A káposztát és a hagymát apró csíkokra vágjuk. A hagymát megpirítjuk olajon, majd hozzátesszük a káposztát is. Felengedjük az egészet annyi vízzel, hogy ellepje, majd főzzük a káposztát puhára.Amikor a káposzta megpuhult, rántást készítünk, amihez hozzáadjuk a paradicsomlét. Miután a főzőléhez hozzáadtuk a rántást, annyi cukrot adunk hozzá, hogy a paradicsomlé túlzott savanyú ízét elvegyük.Fasírttal, bálszínrolóval vagy bármilyen más sült hússal tálaljuk.A paradicsomos káposzta hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
1evőkanálnapraforgóolaj(lehet zsír vagy kókuszolaj is)
½litervíz(a káposzta megfőzéséhez)
só(ízlés szerint)
bors(ízlés szerint)
őrölt köménymag(ízlés szerint)
A paradicsomos káposzta besűrítéséhez
2evőkanálnapraforgóolaj(lehet zsír is)
3-4evőkanál liszt
1teáskanálpirospaprika(elhagyható)
5-6dlparadicsomlé
3evőkanálcukor
Az elkészítés lépései (részletesen)
Az édeskáposzta külső leveleit leszedjük, négyfelé vágjuk, s a torzsáját kivágjuk.A káposzta a többi részét lereszeljük, vagy apró csíkokra vágjuk.
A hagymát is megpucoljuk, s vékonyan felszeljük s kézzel szétszedjük csíkokra.
A hagymát olajon (vagy zsíron) elkezdjük megpirítani.
Amikor a hagyma kezd üveges lenni, hozzáadjuk a felaprított káposztát, s annyi vizet, hogy a káposztát ellepje.Sózzuk, borsozzuk és őrölt köménymagot adunk hozzá.
A paradicsomos káposzta besűrítése
25-30 perc után, amikor a káposzta kezd megpuhulni, olajon elkezdjük egy nagyobb serpenyőben a lisztet megpirítani.
Amikor a rántás elkezd barnulni, lehúzzuk a tűzről, s hozzáadjuk a pirospaprikát. Alaposan elkeverjük, hogy jól megpiruljon.
Ezután hozzáadjuk a rántáshoz a paradicsomlét, s alaposan összekeverjük őket.
Rendszeres kevergetés közben a paradicsomleves rántást hozzákeverjük a káposztához.Majd addig főzzük, míg az egész be nem sűrűsödik (8-10 percig minimum).
A végén cukor hozzáadásával beállítjuk a főzelék savasságát.