A rakott savanyú káposztához első lépésben rizst főzünk: több, mint kétszeres mennyiségű sós vízben feltesszük főni a rizst, majd negyed óra elteltével elszűrjük. Míg a rizs és a hús párolódik, a vegyük ki a savanyú káposztát a levéből, s mossuk át kevés vízzel (hogy ne legyen annyira savanyú).Egy evőkanálnyi olívaolajra szórjuk rá a köménymagot, s kis lángon kezdjük el melegíteni. Amikor elkezdett illatozni, tegyük hozzá az átmosott savanyú káposztát. Fedő alatt pároljuk meg a savanyú káposztát puhára (5-10 perc), miközben párszor átkeverjük.Közben a darált húshoz a hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk. A hagymát apróra összevágjuk, a fokhagymát összezúzzuk vagy lereszeljük. Ezután kevés olajon a hagymát egy serpenyőben megpirítjuk, majd hozzáadjuk a darált húst. Megpirítjuk a húst fehéredésig, alaposan kevergetve, hogy a hús minél jobban szétessen. Ezután hozzákeverjük a megzúzott fokhagymát, a pirospaprikát, az őrölt fekete borsot és a majoránnát. Felöntjük 1-2 deci vízzel, s főzzük további 10-15 percig, amíg a hús meg nem puhul.Amikor az összetevők elkészültek, egymásra rétegezzük őket egy kiolajozott jénaiban.A megpárolt savanyú káposzta harmadát tesszük alulra, erre jön rá a megfőtt rizs fele. Majd jön rá a darált hús fel a kolbászkarikákkal, majd egy újabb adag káposzta.A második adag savanyú káposztára jön a rizs második fele, a darált hús és a kolbász. A tetejére kerül a harmadik párolt káposztaréteg, amit alaposan megkenünk a felvert tejföllel.Az összeállított rakott savanyú káposztát tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 30-40 perc alatt süssük készre fólia alatt.A rakott savanyú káposzta hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Nagyobb méretű, magas falú tepsi vagy jénai (a rakott savanyú káposzta megsütéséhez)
Alufólia
A recept hozzávalói
2-2,5dlrizs(1 bögre)
6dlvíz(2 és fél bögre)
1kiskanálsó(a rizs megfőzéséhez)
A darált hús előkészítéséhez
1fejvöröshagyma(nagyobb)
2-3gerezdfokhagyma
1evőkanálolívaolaj
35dkgdarált hús
1kiskanálsó
1kiskanálőrölt fekete bors
1evőkanálfűszerpaprika
A rakott savanyú káposzta további hozzávalói
1dlolívaolaj(a köménymag megpirításához)
½teáskanálőrölt kömény
70dkgsavanyú káposzta
10dkgkolbász
4,5dltejföl(a rakott savanyú káposzta tetejére)
Az elkészítés lépései (részletesen)
Az alapanyagok előkészítése
Tegyük fel a rizst főni, minimum kétszer annyi vízben, mint amennyi a rizs. Adjunk hozzá a sót is.A rizs negyed óra alatt megfő, s akkor leszűrjük.
Vegyük ki a káposztát a levéből, s mossuk át kevés vízzel (hogy a savanykás íze megmaradjon).
Egy evőkanálnyi olívaolajra szórjuk rá a köménymagot, majd amikor elkezdett illatozni, tegyük hozzá a káposztát. Fedő alatt pároljuk a káposztát puhára (5-10 perc), miközben párszor átkeverjük.
Tisztítsuk meg a vöröshagymát és a fokhagymát.A hagymát aprítsuk fel apró darabokra, a fokhagymát törjük át fokhagymanyomón, vagy reszeljük le apró lyukú reszelőn.
A kolbászt karikázzuk fel, s tegyük félre.
A darált hús elősütése
Egy serpenyőben egy újabb evőkanál olívaolajon pirítsuk meg a hagymát üvegesre.
Mikor a hagyma már majdnem megpirult, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát és a piros paprikát.(Húzzuk le egy pillanatra a lábost, amíg a piros paprika megpirul, ami pár másodperc.)
A hagymás-paprikás alaphoz adjuk hozzá a darált húst, és pirítsuk meg, amíg ki nem fehéredik.
Amikor a hús megpirult, vegyük vissza a lángon, a keverékhez adjunk annyi vizet, hogy ellepje. S így főzzük tovább még legalább 15 percig fedő alatt.
Időközben ha a káposzta megpuhult, vegyük le a tűzről, és hagyjuk kihűlni.
S ha a rizs megfő, a megmaradt vizet szűrjük le róla.
Amikor a darált hús is megfőtt, nekiállhatunk a sütőedénybe tölteni az összetevőket.
A rakott savanyú káposzta összeállítása
A kevés olajjal kikenjük a sütőedényt.
Az edény aljára teszünk egy réteg káposztát (nagyjából a káposzta harmadát).
Ezután a káposztán elosztjuk a megfőtt rizs felét.
Majd a rizsre rétegezzük a megfőtt darált hús felét.
S a megfőtt darált húsra kerül a kolbászkarikák fele.
Majd erre jön egy újabb réteg káposzta, aztán a darált hús, a rizs és a felkarikázott kolbász második fele.
S mindezek tetejére kerül a káposzta harmadik része.
Az egésznek a tetejére még ráöntjük a felkevert tejfölt, amivel az egészet befedjük, hogy az ízek jól összeérjenek. (A káposzta alatt mindig marad egy kis lé, azt felhasználhatjuk a tejföl óvatos hígítására.)
Az összeállított rakott savanyú káposztát tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 30-40 perc alatt süssük készre alufólia alatt.
A recept jellemzői ebéd receptek, gluténmentes, húsos ételek, tojásmentes, vacsoraötletek