A fagyasztott halakat kiolvasztjuk és alaposan lecsöpögtetjük, a pikkelyeitől megpucolt édesvízi halat hüvelykujjnyi szeletekre vágjuk.A lecsepegett halszeletek mehetnek bele a lisztbe, amiben minden oldalát meghempergetjük, hogy a liszt minden oldalára ráragadjon.Ezután a tojásban forgassuk meg a halakat úgy, hogy a tojás minden oldalán benedvesítse a lisztet.Végül a szeleteket a prézliben is alaposan megforgatjuk, itt is ügyelve arra, hogy a lisztes-tojásos masszát mindenhol elfedje a zsemlemorzsa.A bepanírozott halat felmelegített, de nem forró olajban aranybarnára sütjük, majd lecsepegtetjük.Az elkészült rántott halat melegen tálalhatjuk, köretként sült krumplit, hagymás krumplit vagy rizst adunk hozzá, az elmaradhatatlan majonézzel.A rántott hal hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
A pikkelyeitől megpucolt édesvízi halat hüvelykujjnyi szeletekre vágjuk fel, A tengeri halat (fagyasztott) halat olvasszuk ki teljesen, és alaposan lecsöpögtetjük.
Ha édesvízi halat használunk, sózzuk be a szeleteket, csöpögtessünk minden szeletre pár csepp citromlevet, kenjük szét ezeket a szeleteken és hagyjuk állni egy fél órát.
Ha tengeri halat használunk, egy gerezd fokhagymát zúzzuk össze, keverjük el tejbe, adjunk hozzá egy kiskanál jót, s ebben a keverékbe áztassuk be a halszeleteket kb. 1 óráig.
A panírozás előtt még egyszer lecsöpögtetjük a szeleteket. S ha szeretjük az intenzívebb ízeket, picit meg is borsozhatjuk őket.
A hal panírozása
Az egyik lapos tányérba beletesszük a lisztet, s vékonyan szétterítjük a tányér alján.
Mellé kerülnek a mélytányérba a leütött tojások, amibe egy-két csipet sót teszünk, és alaposan felverjük.Cél, hogy összetőrjük a tojásfehérje szerkezetét, s az egész homogénné váljon.
A második lapostányérba, a mélytányér másik oldalára a prézli kerül, amit ugyan úgy szétterítünk a tányér alján, mint ahogyan a liszttel tettük.
A hal darabokat alaposan belisztezzük úgy, hogy a hal minden oldala lisztessé váljon.Figyeljünk arra, ha busát vagy pontyot panírozunk, akkor a patkók belső része is rendesen lisztessé váljon.
A szeleteket felállítva a végüknél fogva kicsit a lisztbe ejtjük, hogy a felesleges liszt lehulljon róluk.Majd a beletesszük őket a felvert tojásba, s abban is jól megforgatjuk, hogy a liszt mindenhol benedvesedjen.
Végül a halszeleteket a prézliben is alaposan megforgatjuk, itt is ügyelve arra, hogy a lisztes-tojásos masszát mindenhol elfedje a zsemlemorzsa.
Amikor már minden szelet halat bepaníroztunk, akkor a szeleteket a korábbi sorendben másodjára is bepanírozzuk.A szeleteket visszatesszük a tojásba, abban jól megforgatjuk, hogy a prézlit mindenütt érje a tojás.
Majd másodjára is megforgatjuk a prézliben a hal szeleteket, hogy a panír elegendő vastagságúvá váljon.
A rántott hal kisütése
A serpenyőbe legalább 2-3 ujjnyi vastagon olajat öntünk, majd közepes lángon felmelegítjük az olajat.Fontos! A bepanírozott brokkolikat akkor tegyük bele az olajba, amikor elkezdjük érezni az olaj fölé téve a meleget (ne forrósodjon túl az olaj!)..
A sütés közben 2-3 percenként forgassuk meg a halat sütőlapáttal, hogy mind a két oldala rendesen átsüljön.Még egy fontos pont: Ne szúrjunk a bepanírozott halba villát, mert a hal könnyen szétesik.
A hal körülbelül 8-10 perc alatt megsül.A végén a megsült halat tegyük konyhai papírszalvétára, s hagyjuk, hogy az olaj lecsöpögjön róla.
A recept jellemzői ebéd receptek, egészséges ételek, laktózmentes ételek, vacsoraötletek