A karfolt megmossuk és rózsáira bontjuk. A nagyobb rózsákat félbe vagy négybe vágjuk, hogy a kisütéskor a karfiolok közel egyformák legyenek.Ezután a rózsákat forró sós vízbe tesszük, s 3-5 percig előfőzzük (blansirozzuk). Majd a karfiolt kiszedjük a vízből, és lecsepegtetjük.A lecsepegett rózsák mehetnek bele a lisztbe, amiben minden oldalát meghempergetjük, hogy a liszt minden oldalára ráragadjon.Ezután a tojásban forgassuk meg a karfiol rózsáit úgy, hogy a tojás minden oldalán benedvesítse a lisztet.Végül a rózsákat a prézliben is alaposan megforgatjuk, itt is ügyelve arra, hogy a lisztes-tojásos masszát mindenhol elfedje a zsemlemorzsa.A bepanírozott karfiolokat felmelegített, de nem forró olajban aranybarnára sütjük, majd lecsepegtetjük.Az elkészült rántott karfiolt tálalhatjuk melegen is, de hidegen is nagyszerű csemege. A rántott karfiol hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
napraforgóolaj(lehet kókuszzsír vagy repceolaj is)
Az elkészítés lépései (részletesen)
Egy nagyobb lábosban feltesszük a fizet forrni a karfiol blansírozásához.
Közben a karfolt megmossuk és rózsáira bontjuk. A nagyobb rózsákat félbe vagy négybe vágjuk, hogy a kisütéskor a karfiolok közel egyformák legyenek.
Amikor a víz felforrt, egy kiskanál sót adunk hozzá, a rózsákat forró sós vízbe tesszük, s 3-5 percig előfőzzük (blansirozzuk). Fontos! Nem megfőzni akarjuk a karfiolt, hanem leforrázni, hogy egy picit megpuhuljon, s hogy a kesernyés ízének egy részét elveszítse.
Amikor a karfiol pár percet állt a forró vízben, kiszedjük a vízből, és lecsepegtetjük.
A karfiol kipanírozása
Az egyik lapos tányérba beletesszük a lisztet, s vékonyan szétterítjük a tányér alján.
Mellé kerülnek a mélytányérba a leütött tojások, amibe egy-két csipet sót teszünk, és alaposan felverjük.Cél, hogy összetőrjük a tojásfehérje szerkezetét, s az egész homogénné váljon.
A második lapostányérba, a mélytányér másik oldalára a prézli kerül, amit ugyan úgy szétterítünk a tányér alján, mint ahogyan a liszttel tettük.
A lecsepegett rózsák mehetnek bele a lisztbe, amiben minden oldalát meghempergetjük, hogy a liszt minden oldalára ráragadjon.
A rózsákat felállítva a végüknél fogva kicsit a lisztbe ejtjük, hogy a felesleges liszt lehulljon róluk.Majd a beletesszük őket a felvert tojásba, s abban is jól megforgatjuk, hogy a liszt mindenhol benedvesedjen.
Végül a karfiol rózsákat a prézliben is alaposan megforgatjuk, itt is ügyelve arra, hogy a lisztes-tojásos masszát mindenhol elfedje a zsemlemorzsa.
A rántott karfiol kisütése
A serpenyőbe legalább ujjnyi vastagon olajat öntünk, majd közepes lángon felmelegítjük az olajat. Fontos! A bepanírozott karfiolokat akkor tegyük bele az olajba, amikor elkezdjük érezni az olaj fölé téve a meleget (ne forrósodjon túl az olaj!).
Közepes lángon süssük a karfiolt, s amikor az egyik oldala aranybarnára sült (3-4 perc után), sütőlapáttal vagy fogócsipesszel forgassuk meg.Fontos: Ne szúrjunk bele a bepanírozott karfiolba a villát, mert attól a karfiol szét fog esni, a panír pedig elázik.
Végén a megsült rózsákat tegyük konyhai papírszalvétára, s hagyjuk, hogy az olaj lecsöpögjön róluk.