Vissza Email link
rántott karfiol

Rántott karfiol recept

A karfolt megmossuk és rózsáira bontjuk. A nagyobb rózsákat félbe vagy négybe vágjuk, hogy a kisütéskor a karfiolok közel egyformák legyenek.
Ezután a rózsákat forró sós vízbe tesszük, s 3-5 percig előfőzzük (blansirozzuk). Majd a karfiolt kiszedjük a vízből, és lecsepegtetjük.
A lecsepegett rózsák mehetnek bele a lisztbe, amiben minden oldalát meghempergetjük, hogy a liszt minden oldalára ráragadjon.
Ezután a tojásban forgassuk meg a karfiol rózsáit úgy, hogy a tojás minden oldalán benedvesítse a lisztet.
Végül a rózsákat a prézliben is alaposan megforgatjuk, itt is ügyelve arra, hogy a lisztes-tojásos masszát mindenhol elfedje a zsemlemorzsa.
A bepanírozott karfiolokat felmelegített, de nem forró olajban aranybarnára sütjük, majd lecsepegtetjük.
Az elkészült rántott karfiolt tálalhatjuk melegen is, de hidegen is nagyszerű csemege.
A rántott karfiol hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 25 perc
Főzés idő 5 perc
Sütési idő 20 perc
Összes idő 50 perc
Fogás Főétel, Sültek, Zöldséges ételek
Konyha Francia, Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes lábos (a blansirozáshoz)
  • 2 lapostányér
  • 1 mélytányér
  • nagyobb serpenyő
  • sütőlapát vagy fogó

A recept hozzávalói
  

  • 2 liter víz (a blansirozáshoz)
  • 2 fej karfiol (kb. ½ kg)
  • 5-10 dkg finomliszt
  • 2-3 darab tojás
  • 10-15 dkg prézli
  • napraforgóolaj (lehet kókuszzsír vagy repceolaj is)

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • Egy nagyobb lábosban feltesszük a fizet forrni a karfiol blansírozásához.
  • Közben a karfolt megmossuk és rózsáira bontjuk.
    A nagyobb rózsákat félbe vagy négybe vágjuk, hogy a kisütéskor a karfiolok közel egyformák legyenek.
  • Amikor a víz felforrt, egy kiskanál sót adunk hozzá, a rózsákat forró sós vízbe tesszük, s 3-5 percig előfőzzük (blansirozzuk).
    Fontos! Nem megfőzni akarjuk a karfiolt, hanem leforrázni, hogy egy picit megpuhuljon, s hogy a kesernyés ízének egy részét elveszítse.
  • Amikor a karfiol pár percet állt a forró vízben, kiszedjük a vízből, és lecsepegtetjük.

A karfiol kipanírozása

  • Az egyik lapos tányérba beletesszük a lisztet, s vékonyan szétterítjük a tányér alján.
  • Mellé kerülnek a mélytányérba a leütött tojások, amibe egy-két csipet sót teszünk, és alaposan felverjük.
    Cél, hogy összetőrjük a tojásfehérje szerkezetét, s az egész homogénné váljon.
  • A második lapostányérba, a mélytányér másik oldalára a prézli kerül, amit ugyan úgy szétterítünk a tányér alján, mint ahogyan a liszttel tettük.
  • A lecsepegett rózsák mehetnek bele a lisztbe, amiben minden oldalát meghempergetjük, hogy a liszt minden oldalára ráragadjon.
  • A rózsákat felállítva a végüknél fogva kicsit a lisztbe ejtjük, hogy a felesleges liszt lehulljon róluk.
    Majd a beletesszük őket a felvert tojásba, s abban is jól megforgatjuk, hogy a liszt mindenhol benedvesedjen.
  • Végül a karfiol rózsákat a prézliben is alaposan megforgatjuk, itt is ügyelve arra, hogy a lisztes-tojásos masszát mindenhol elfedje a zsemlemorzsa.

A rántott karfiol kisütése

  • A serpenyőbe legalább ujjnyi vastagon olajat öntünk, majd közepes lángon felmelegítjük az olajat.
    Fontos! A bepanírozott karfiolokat akkor tegyük bele az olajba, amikor elkezdjük érezni az olaj fölé téve a meleget (ne forrósodjon túl az olaj!).
  • Közepes lángon süssük a karfiolt, s amikor az egyik oldala aranybarnára sült (3-4 perc után), sütőlapáttal vagy fogócsipesszel forgassuk meg.
    Fontos: Ne szúrjunk bele a bepanírozott karfiolba a villát, mert attól a karfiol szét fog esni, a panír pedig elázik.
  • Végén a megsült rózsákat tegyük konyhai papírszalvétára, s hagyjuk, hogy az olaj lecsöpögjön róluk.
A recept jellemzői ebéd receptek, egészséges ételek, húsmentes ételek, laktózmentes ételek, reggeli receptek, vacsoraötletek, vega receptek