Rántott karfiol

Finom rántott karfiol elkészítésének 3 fő pontja, amitől belül puha, kívül pedig ropogós lesz. A blansirozás, a panírozás és kisütés lépéseinek pontos leírása.

Mitől nem lesz a belseje túlfőtt? Hogyan nem lesz a belseje mégis puha? S mitől lesz olyan tökéletes, mint az éttermekben?

Megnézzük azt, hogyan lehet gyorsan és könnyen elkészíteni a rántott karfiolt. S közben azokat a pontokat is sorra vesszük, amire mindenképpen oda érdemes figyelni.

rántott karfiol

Rántott karfiol recept

A karfolt megmossuk és rózsáira bontjuk. A nagyobb rózsákat félbe vagy négybe vágjuk, hogy a kisütéskor a karfiolok közel egyformák legyenek.
Ezután a rózsákat forró sós vízbe tesszük, s 3-5 percig előfőzzük (blansirozzuk). Majd a karfiolt kiszedjük a vízből, és lecsepegtetjük.
A lecsepegett rózsák mehetnek bele a lisztbe, amiben minden oldalát meghempergetjük, hogy a liszt minden oldalára ráragadjon.
Ezután a tojásban forgassuk meg a karfiol rózsáit úgy, hogy a tojás minden oldalán benedvesítse a lisztet.
Végül a rózsákat a prézliben is alaposan megforgatjuk, itt is ügyelve arra, hogy a lisztes-tojásos masszát mindenhol elfedje a zsemlemorzsa.
A bepanírozott karfiolokat felmelegített, de nem forró olajban aranybarnára sütjük, majd lecsepegtetjük.
Az elkészült rántott karfiolt tálalhatjuk melegen is, de hidegen is nagyszerű csemege.
A rántott karfiol hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 25 perc
Főzés idő 5 perc
Sütési idő 20 perc
Összes idő 50 perc
Fogás Főétel, Sültek, Zöldséges ételek
Konyha Francia, Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes lábos (a blansirozáshoz)
  • 2 lapostányér
  • 1 mélytányér
  • nagyobb serpenyő
  • sütőlapát vagy fogó

A recept hozzávalói
  

  • 2 liter víz (a blansirozáshoz)
  • 2 fej karfiol (kb. ½ kg)
  • 5-10 dkg finomliszt
  • 2-3 darab tojás
  • 10-15 dkg prézli
  • napraforgóolaj (lehet kókuszzsír vagy repceolaj is)

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • Egy nagyobb lábosban feltesszük a fizet forrni a karfiol blansírozásához.
  • Közben a karfolt megmossuk és rózsáira bontjuk.
    A nagyobb rózsákat félbe vagy négybe vágjuk, hogy a kisütéskor a karfiolok közel egyformák legyenek.
  • Amikor a víz felforrt, egy kiskanál sót adunk hozzá, a rózsákat forró sós vízbe tesszük, s 3-5 percig előfőzzük (blansirozzuk).
    Fontos! Nem megfőzni akarjuk a karfiolt, hanem leforrázni, hogy egy picit megpuhuljon, s hogy a kesernyés ízének egy részét elveszítse.
  • Amikor a karfiol pár percet állt a forró vízben, kiszedjük a vízből, és lecsepegtetjük.

A karfiol kipanírozása

  • Az egyik lapos tányérba beletesszük a lisztet, s vékonyan szétterítjük a tányér alján.
  • Mellé kerülnek a mélytányérba a leütött tojások, amibe egy-két csipet sót teszünk, és alaposan felverjük.
    Cél, hogy összetőrjük a tojásfehérje szerkezetét, s az egész homogénné váljon.
  • A második lapostányérba, a mélytányér másik oldalára a prézli kerül, amit ugyan úgy szétterítünk a tányér alján, mint ahogyan a liszttel tettük.
  • A lecsepegett rózsák mehetnek bele a lisztbe, amiben minden oldalát meghempergetjük, hogy a liszt minden oldalára ráragadjon.
  • A rózsákat felállítva a végüknél fogva kicsit a lisztbe ejtjük, hogy a felesleges liszt lehulljon róluk.
    Majd a beletesszük őket a felvert tojásba, s abban is jól megforgatjuk, hogy a liszt mindenhol benedvesedjen.
  • Végül a karfiol rózsákat a prézliben is alaposan megforgatjuk, itt is ügyelve arra, hogy a lisztes-tojásos masszát mindenhol elfedje a zsemlemorzsa.

A rántott karfiol kisütése

  • A serpenyőbe legalább ujjnyi vastagon olajat öntünk, majd közepes lángon felmelegítjük az olajat.
    Fontos! A bepanírozott karfiolokat akkor tegyük bele az olajba, amikor elkezdjük érezni az olaj fölé téve a meleget (ne forrósodjon túl az olaj!).
  • Közepes lángon süssük a karfiolt, s amikor az egyik oldala aranybarnára sült (3-4 perc után), sütőlapáttal vagy fogócsipesszel forgassuk meg.
    Fontos: Ne szúrjunk bele a bepanírozott karfiolba a villát, mert attól a karfiol szét fog esni, a panír pedig elázik.
  • Végén a megsült rózsákat tegyük konyhai papírszalvétára, s hagyjuk, hogy az olaj lecsöpögjön róluk.
A recept jellemzői ebéd receptek, egészséges ételek, húsmentes ételek, laktózmentes ételek, reggeli receptek, vacsoraötletek, vega receptek

Tippek s tanácsok a rántott karfiol elkészítéséhez

A rántott karfiol szíve s lelke a jó minőségű zöldség. Éppen ezért csak és kizárólag friss, lehetőleg zsenge, hófehér rózsájú  karfiolokat válasszunk.

Ha picit túlérett már a karfiol (megbarnult a teteje), azt mindenképpen vágjuk le a szétszedés előtt. Inkább együnk kicsit kevesebbet, de az legyen finom.

A másik fontos pont, hogy figyeljünk oda blansírozásra. Semmiképp se főzzük túl a karfiolt, nem baj, ha picit nyers hatású marad a blansírozás után, a sütés közben még sokat fog puhulni.

Ha túlságosan előfőzzük a karfiolt, akkor a kirántás után a karfiol szinte teljesen tónustalan és puha lesz, ami semennyire sem gusztusos. Olyan érzete lesz, mintha eredetileg meg lett volna fonnyadva (rohadva).

Hasonlóan finom recept:
Rántott patisszon (csillagtök)

Finom rántott patisszon elkészítésének 3 titka, amitől belül puha, kívül pedig ropogós lesz. A panírozás és kisütés lépéseinek pontos leírása. Mitől
Elolvasom a receptet --->

A harmadik fontos pont a panírozáshoz használt alapanyagok minősége:

  • a lisztet, ha régebben vettük vagy használtuk, érdemes átszitálni.
  • A tojások is lehetőleg nagyobb méretőek legyenek, az extra sárgás változat különösen jó választás.
  • A prézli is inkább a durvább fajtájú legyen (vagy akár házi is).

Egy gyakorlatias tipp: Ha rendszeresen szoktunk panírozott, bundázott ételeket enni, akkor a panírozás végén megmaradt lisztet és prézlit külön-külön egy kis tárolóedénybe félre rakhatjuk a következő alkalomig.

Ha nem szeretjük napraforgó olaj karakteres ízét, nagyobb mennyiségű olvasztott kókuszzsírban vagy repceolajban is kisüthetjük a karfiolt.

 

A másik lehetőség, hogy a napraforgóolajba teszünk 5-10 dekagramm vajat, amitől a zsiradék íze lágyabbá válik.

Amit viszont érdemes elkerülni, az az extraszűz olívaolaj és önmagában az olvasztott vaj. Bennük nincs elegendő hosszú szénláncú, omega-9 zsírsav, s épp ezért nem bírják a kisütéshez szükséges magas hőfokot (feketén megégnek a sütés során).

Az elkészült rántott karfiolt tálalhatjuk rizzsel, rizibizivel, tört krumplival, petrezselymes krumplival, egyszerű főtt krumplival, sült krumplival, esetleg tarhonyával vagy bulgurral is.

Egyébként a rántott karfiol hidegen is fogyasztható. Kerülhet szendvicsbe, hidegtálra, vagy fogyaszthatjuk önmagában is, minden esetben nagyszerű élményben lesz részünk.

Egy apró megjegyzés: Egyszerre többféle zöldséget is kisüthetünk, de egy fontos dologra mindenképpen figyeljünk oda. Ha a zöldségek mellett rántott halat is szeretnénk sütni, azt mindenképp a végére hagyjuk, mert az olaj átveszi a hal ízét, s minden, ami utána benne sül, ugyancsak hal ízű lesz.

Jó étvágyat a rántott karfiolhoz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating