Csőben sült karfiol

Csőben sült karfiol recept finom vajjal, tejjel, sajttal, sóval, borssal, szerecsendióval,  az elkészítés részletes leírásával.

Egy könnyed s mégis laktató vegetáriánus étel nem csak vegetáriánusoknak vacsorára vagy egy könnyed ebédre.

Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a csőben sült karfiolt. S közben azt is megnézzük, mik azok az apró fogások, amire mindenképpen érdemes odafigyelni az elkészítés közben.

 

csőben sült karfiol

Csőben sült karfiol recept

A karfiolt megmossuk, szétszedjük rózsáira, majd forró sós vízben roppanósra főzzük körülbelül 5 perc alatt (nem tovább). Majd leszűrjük, s hagyjuk lecsepegni, kihűlni.
Ezután a vajat egy lábasban megmelegítjük, rászórjuk a lisztet, majd világosra pirítjuk. Ezután hozzáöntjük a tejet, és kb. 5 percig kevergetve híg besamel mártást készítünk.
A híg besamelhez a lereszelt sajt felét hozzákeverjük a tojássárgájával együtt. Sóval, borssal, szerecsendióval és egy kevés tejföllel ízesítjük.
A kihűlt karfiolt kivajazott és prézlivel meghintett sütőedénybe tesszük, és elosztjuk rajta a mártást.
A tetejére rátesszük a reszelt sajt második felét, majd előmelegített sütőben 25-30 percig pirulásig sütjük.
A csőben sült karfiol hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Sütési idő 30 perc
Összes idő 40 perc
Fogás Egytálételek, Főétel, Rakott ételek, Sültek, Zöldséges ételek
Konyha Francia, Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • nagy méretű serpenyő (a besamel elkészítéséhez)
  • Nagyobb méretű, magas falú tepsi vagy jénai

A recept hozzávalói
  

  • 2 fej karfiol
  • 20 dkg vaj
  • 5 dkg finomliszt
  • 5-6 dl tej
  • 20 dkg sajt (Cheddar, Edami, Karaván, Parmezán, Trappista)
  • 1 darab tojás sárgája
  • 1 kiskanál
  • 1 csipet fekete őrölt bors
  • 1 dl tejföl
  • 1 csipet szerecsendió

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A karfiol blansírozásához felteszünk a lábosba bő 1 liter vizet forrni.
  • Közben a karfiolt megmossuk, szétszedjük rózsáira, s ha a szára nem túl kemény, azt is megpucolhatjuk s kisebb darabokra vághatjuk.
  • Amikor a víz felforrt, hozzáadunk egy kanál sót, s beletesszük a felaprított karfiolt.
    Maximum 4-5 percig főzzük a karfiolt. (Ha tovább fő, könnyedén szétesik.)
  • A megfőtt karfiolt szűrőkanállal kivesszük a forró vízből, s egy tál hideg vízbe beletesszük, hogy minél hamarabb kihűljön.
  • 1-2 perc után, amikor a karfiol kihűlt a vízben, kiszedjük egy rácsra a rózsákat, s hagyjuk lecsepegni.

A besamelmártás elkészítése

  • Először a sajto(ka)t lereszeljük.
  • Majd bekapcsoljuk a sütőt, hogy mire összeállítottuk a csőben sült karfiolt, már 200 fokos legyen.
  • Ezután a vajat egy lábasban megmelegítjük, rászórjuk a lisztet, majd világosra pirítjuk.
  • Amikor a liszt világosra pirult, hozzáöntjük a tejet, és kb. 5 percig kevergetve híg besamel mártást készítünk.
  • Amikor a besamel kezd besűrűsödni, a lereszelt sajt felét hozzákeverjük a tojássárgájával együtt.
  • A besamelmártás ízét a legvégén sóval, borssal, szerecsendióval és kevés tejföllel tesszük teljessé.
  • A kihűlt karfiol rózsákat kivajazott és prézlivel meghintett sütőedénybe tesszük, és elosztjuk rajta az elkészült besamelmártást.
  • A tetejére szétosztjuk a reszelt sajt második felét, majd 200 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig pirulásig sütjük.
A recept jellemzői ebéd receptek, egészséges ételek, húsmentes ételek, vacsoraötletek, vega receptek

Tippek és tanácsok a csőben sült karfiol elkészítéséhez

A csőben sült karfiol elkészítése nagyon egyszerű, két-három apró pontra kell csak odafigyelni, s akkor az eredmény biztosan jó lesz.

Az elkészítés kritikus pontja a karfiol megfőzése. Inkább legyen egy picit keményebb a karfiol a főzés után, mint hogy szétessen (a sütés után).

Illetve alaposan sózzuk meg a karfiol blansírozásához használt főzővizet, hasonlóan ahhoz, ahogy a rakott karfiol vagy a rántott karfiol elkészítésekor is tesszük, különben a karfiol ízetlen lesz.

 

A másik sarkalatos pont a besamel mártás ízesítése, ami többféle ízvilágú csőben sült karfiolt eredményezhet.

Sokan szeretik a besamelt egy kisebb fej hagyma megpirításával kezdeni, ami ugyancsak kesernyés jelleget fog adni a mártásnak, de nem lesz csípős, mint a mustártól.

Sokan szeretik a csőben sült karfiolt fokhagymásan. Ekkor egy gerezd fokhagymát fokhagymanyomón áttörve bele tehetünk a finomliszt megpirítása után a besamelmártásba.

Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.

 

A receptben szereplő tejfölt van aki mustárra cseréli vagy azzal kiegészíti ki, amitől a besamel mártás eredetileg savanykás íze egy kesernyés-csípős jelleget vesz fel.

Jó étvágyat a csőben sült karfiolhoz!

Küld el ezt a receptet a barátaidnak is!

0 thoughts on “Csőben sült karfiol”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating