Vissza Email link
tárkonyos krumplileves

Tárkonyos krumplileves recept

A vöröshagymát apróra vágjuk, majd olívaolajon megpirítjuk. Amikor üvegessé vált, megszórjuk egy kevés pirospaprikával, s jól átkeverjük.
Majd hozzáadjuk a meghámozott, apró kockákra vágott burgonyát, a sárgarépát, a paradicsomot és a fokhagymát.
Gyorsan összekeverjük az egészet, majd felöntjük vízzel. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a petrezselyemzöldet, s felforralás után megfőzzük a zöldségeket.
Amikor már majdnem megfőttek a zöldségek, hozzáadjuk a tárkonyt és a lisztes-tejfölös habarást.
Tálalás előtt ízlés szerint tegyünk bele kevés tárkonyos ecetet (vagy fehérborecetet).
A tárkonyos krumplileves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 7 perc
Főzés idő 25 perc
Összes idő 32 perc
Fogás Levesek, Zöldséges ételek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes fazék
  • egy kisebb tál (a tejfölös habarás elkészítéséhez)

A recept hozzávalói
  

  • ½ kg krumpli
  • 1 fej vöröshagyma (közepes)
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 darab paradicsom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 liter víz
  • 1 kiskanál
  • 1 csipet bors (elhagyható)
  • 1 kiskanál fűszerpaprika (elhagyható)
  • 1 kiskanál tárkony
  • 2 dl tejföl
  • 1 evőkanál finomliszt
  • 1 kiskanál tárkonyecet (vagy fehérborecet)

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
  • Krumplit megmossuk, meghámozzuk, s 1-2 centis kockákra vágjuk össze.
    (Felhasználásig víz alatt tároljuk, nehogy megfeketedjen a levegőn)
  • A sárgarépát is megmossuk, meghámozzuk, s centis karikára felaprítjuk.
  • A paradicsomot is megmossuk s apróra összevágjuk.

A tárkonyos krumplileves megfőzése

  • A vöröshagymát a lábosban kevés olívaolajon megpirítjuk.
  • Amikor a hagyma üvegessé vált, lehúzzuk fazekat a tűzről, s megszórjuk egy kevés pirospaprikával.
    Jól átkeverjük az egészet, hogy egy picit a paprika is megpiruljon.
  • Ezután hozzáadjuk hagymához az összevágott burgonyát, a sárgarépát, a paradicsomot és a fokhagymát.
    Visszatesszük a fazekat a tűzhelyre, s gyors kevergetés közben az egészet picit átpirítjuk.
  • A pirítás lezárásaként az egészet felöntjük vízzel.
    Sózzuk, borsozzuk s hozzáadjuk a petrezselyemzöldet.
  • Felforraljuk az egészet, majd a tűzhelyet visszább véve megfőzzük a zöldségeket.

Tejfölös habarás és ecetes savanyítás

  • Bő negyed óra után, amikor már majdnem megfőttek a zöldségek, egy tálban a lisztet és a tejfölt csomómentesen elkeverjük.
  • A levesből egy-két merőkanálnyival a lisztes tejfölhöz adunk, s alaposan elkeverjük vele.
    Ezután a lisztes-tejfölös habarást hozzáöntjük a leveshez.
  • A leveshez hozzáadjuk a tárkonyt, s a tejföllel együtt alaposan elkeverjük benne.
    Végül még egyet forralunk a levesen, hogy a tejfölös habarástól besűrűsödjön.
  • Tálalás előtt ízlés szerint tegyünk bele kevés tárkonyos ecetet (vagy fehérborecetet).
    Fontos! A leves savanyításánál inkább kétszer tegyünk bele kevés ecetet, mint egyszer túl sokat.
A recept jellemzői ebéd receptek, egészséges ételek, húsmentes ételek, tojásmentes, vacsoraötletek, vega receptek