A vöröshagymát apróra vágjuk, majd olívaolajon megpirítjuk. Amikor üvegessé vált, megszórjuk egy kevés pirospaprikával, s jól átkeverjük.Majd hozzáadjuk a meghámozott, apró kockákra vágott burgonyát, a sárgarépát, a paradicsomot és a fokhagymát. Gyorsan összekeverjük az egészet, majd felöntjük vízzel. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a petrezselyemzöldet, s felforralás után megfőzzük a zöldségeket.Amikor már majdnem megfőttek a zöldségek, hozzáadjuk a tárkonyt és a lisztes-tejfölös habarást. Tálalás előtt ízlés szerint tegyünk bele kevés tárkonyos ecetet (vagy fehérborecetet).A tárkonyos krumplileves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
egy kisebb tál (a tejfölös habarás elkészítéséhez)
A recept hozzávalói
½kgkrumpli
1fejvöröshagyma(közepes)
1szálsárgarépa
1darabparadicsom
2gerezdfokhagyma
1csokorpetrezselyem
1evőkanálolívaolaj
1litervíz
1kiskanálsó
1csipetbors(elhagyható)
1kiskanálfűszerpaprika(elhagyható)
1kiskanáltárkony
2dltejföl
1evőkanálfinomliszt
1kiskanáltárkonyecet(vagy fehérborecet)
Az elkészítés lépései (részletesen)
A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
Krumplit megmossuk, meghámozzuk, s 1-2 centis kockákra vágjuk össze.(Felhasználásig víz alatt tároljuk, nehogy megfeketedjen a levegőn)
A sárgarépát is megmossuk, meghámozzuk, s centis karikára felaprítjuk.
A paradicsomot is megmossuk s apróra összevágjuk.
A tárkonyos krumplileves megfőzése
A vöröshagymát a lábosban kevés olívaolajon megpirítjuk.
Amikor a hagyma üvegessé vált, lehúzzuk fazekat a tűzről, s megszórjuk egy kevés pirospaprikával.Jól átkeverjük az egészet, hogy egy picit a paprika is megpiruljon.
Ezután hozzáadjuk hagymához az összevágott burgonyát, a sárgarépát, a paradicsomot és a fokhagymát. Visszatesszük a fazekat a tűzhelyre, s gyors kevergetés közben az egészet picit átpirítjuk.
A pirítás lezárásaként az egészet felöntjük vízzel. Sózzuk, borsozzuk s hozzáadjuk a petrezselyemzöldet.
Felforraljuk az egészet, majd a tűzhelyet visszább véve megfőzzük a zöldségeket.
Tejfölös habarás és ecetes savanyítás
Bő negyed óra után, amikor már majdnem megfőttek a zöldségek, egy tálban a lisztet és a tejfölt csomómentesen elkeverjük.
A levesből egy-két merőkanálnyival a lisztes tejfölhöz adunk, s alaposan elkeverjük vele.Ezután a lisztes-tejfölös habarást hozzáöntjük a leveshez.
A leveshez hozzáadjuk a tárkonyt, s a tejföllel együtt alaposan elkeverjük benne.Végül még egyet forralunk a levesen, hogy a tejfölös habarástól besűrűsödjön.
Tálalás előtt ízlés szerint tegyünk bele kevés tárkonyos ecetet (vagy fehérborecetet).Fontos! A leves savanyításánál inkább kétszer tegyünk bele kevés ecetet, mint egyszer túl sokat.